Tucson TL
Padła skrzynia 7DCT

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson TL? Napisz tutaj.
fabek
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDI
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: TL
Kolor: U2U

Re: Padła skrzynia 7DCT

Post autor: fabek » 10 lis 2024, 10:57

Przepraszam za opóźnienia, ale nie dostaje powiadomień z forum o nowych postach.

Tak wygląda oryginalny olej po 62 tys km. Przebieg 100% oryginał. Jest czarny i zużyty. Ale najlepsze przed Wami, jak tylko uda mi się wrzucić filmik na forum.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

fabek
Świeżak

Post autor: fabek » 10 lis 2024, 11:15

https://files.catbox.moe/jor8rm.mp4

A tutaj obiecany filmik dla potomnych. Wprawne oko dostrzeże metaliczny pył w oleju. Przyspiesza on zużycie skrzyni, łożysk, synchronizatorów. Dlatego olej należy wymienić jak najszybciej. Zgodnie z harmonogramem jest to 60k, ale zdecydowanie bym wymienił w połowie tego dystansu. Brak jakichkolwiek opiłków czy większych fragmentów.

Po wymianie na świeży olej widoczna poprawa i kultury pracy skrzyni. Chociaż sam w to nie wierzyłem, bo to wciąż bardziej manual niż automat, ale dokładnie taki sam efekt jest w japońskich autach typu toyota, mazda po wymianie oleju w skrzyni manualnej jest znaczna poprawa sposobu wybierania biegów (szczególnie w chłodne dni).

Dafior01
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Tak
Paliwo: Benzyna
Kolor: Ładny XN3

Post autor: Dafior01 » 11 lis 2024, 12:06

fabek pisze:
10 lis 2024, 11:15

.... Wprawne oko dostrzeże metaliczny pył w oleju. Przyspiesza on zużycie skrzyni, łożysk, synchronizatorów. ....
Hmm. Ja mam znaczy oczy niewprawne - bo nie widzę. Szkoda że nie użyłeś magnesu, tak chociaż byś te metaliczne pokazał.
Dodam jeszcze że ten twój olej wcale jakoś źle nie wygląda. Jego kolor to raczej efekt bańki i tego na czym ona leży plus światło. Jak go zlewasz z karteczki, no i na samej karteczce - wcale nie jest źle. Jak masz czas i PLNy, to zlej ten nowy olej tak po 5k km i zobaczysz że jego kolor będzie taki sam jak ten z filimu ;-)

Co do tego wpływu oleju na zużycie, to pewnie tak. Ale na ile spośród wszystkich innych czynników, to jakoś nie wiem. Ja niezależnych, długodystansowych testów o oleju w skrzyni nie widziałem, chętnie zobaczę jak ktoś ma.

Myślę że realny wpływ i na skrzynie i na olej w niej ma raczej użytkowanie pojazdu np teren tzn góry lub niziny, wjeżdżanie w jakiś teren, styl jazdy kierownika. Jak ktoś robi tylko trasy drogami krajowymi to raczej nie zużyje skrzyni tak jak ktoś kto mieszka w górskich rejonach. To się też tyczy oleju smarowania i silnika.

Więc raczej te zmiany powinny odpowiadać temu jak auto jest użytkowane plus zaleceniom producenta. Tyle i aż tyle.

Ja osobiście wymieniałem olej w skrzyni pierwszy raz rok temu, przy około 90 tyś. Mam benzynę z 2016 r, 1.6T plus podniesiona moc, automat 7DCT, krótkie dzienne przebiegi około 8km, skrzyżowania itd - więc skrzynia ma co robić.
Nie zauważyłem żadnych opiłków, pyłu itd. Olej normalnej konsystencji, zapachu i ciemnego koloru.
Po wymianie, nie zauważyłem żadnej różnicy w pracy skrzyni.

fabek
Świeżak

Post autor: fabek » 12 lis 2024, 22:48

Powiedz proszę, że tylko żartujesz.

Ten olej, który pokazałem jest po prostu zmasakrowany, pływa w nim metaliczna zawiesina. Dodam, że świeży olej ma kolor jasno-słomkowy. Ciekawi mnie tylko stopień zużycia biorąc pod uwagę, że nie pływają w nim sprzęgła czy też mechatronika, ani też nie występują ciśnienia a co za tym idzie temperatura.

Wielokrotnie w innych autach z DSG na mokrych sprzęgłach spuszczałem olej po przebiegu zalecanym przez producenta czyli 60 tyś i był w dużo lepszym stanie.

Jeżeli jeszcze bedę miał to auto to wymienię za jakieś 20 tyś km. Jak dla mnie w tych autach olej w skrzyni powinien być zmieniany częściej.

Dafior01
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI 4WD
Kolor: Ładny XN3

Post autor: Dafior01 » 13 lis 2024, 9:42

fabek pisze:
12 lis 2024, 22:48
Powiedz proszę, że tylko żartujesz. Dodam, że świeży olej ma kolor jasno-słomkowy...
Taki kolor to on ma w butelce. Wlej, pojeździj i sprawdź. To się zdziwisz jak szybko kolor zmieni.
fabek pisze:
12 lis 2024, 22:48
Jeżeli jeszcze będę miał to auto to wymienię za jakieś 20 tyś km.
To zdanie mówi, że albo bardzo mało km robisz albo bardzo szybko auta zmieniasz.
Sprawdź i daj znać - ja Ci proponowałem nawet zrobić test po 5k.

Być może masz jakieś mocno eksploatowane auto z przebiegiem na żądanie klienta przy zakupie. Takie historie też się zdążają nawet najlepszym specom i wychodzą dużo później.
Twój opis oleju, a mój dwa światy. Każdy z nas swój widział na własne oczy.
A wyjątek nie czyni reguły.

3maj się.

fabek
Świeżak

Post autor: fabek » 15 lis 2024, 10:54

Dziękuje za Twoją wypowiedź.

Jednak swoje zdanie podtrzymuję, olej czy to w manualu czy 7DCT należy zmieniać najpóźniej 60 tys km zgodnie z książką lub częściej. Koszt wymiany żaden poniżej 200zł, a poprawa w pracy skrzyni znaczna.

Hyunmak
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI
Skrzynia: Manual
Kolor: Biały

Post autor: Hyunmak » 15 lis 2024, 12:43

Ja tylko dodam, że te 200 pln na olej do auta na gwarancji to mocno niedoszacowane jest. Zobacz ile kosztuje olej OE do skrzyni.

stelmi
Świeżak
Twój samochód: 1.7 Premium
Paliwo: Diesel
Kolor: Biały

Post autor: stelmi » 19 lis 2024, 17:51

fabek pisze:
10 lis 2024, 11:15

A tutaj obiecany filmik dla potomnych. Wprawne oko dostrzeże metaliczny pył w oleju. Przyspiesza on zużycie skrzyni, łożysk, synchronizatorów. Dlatego olej należy wymienić jak najszybciej. Zgodnie z harmonogramem jest to 60k, ale zdecydowanie bym wymienił w połowie tego dystansu. Brak jakichkolwiek opiłków czy większych fragmentów.

Po wymianie na świeży olej widoczna poprawa i kultury pracy skrzyni. Chociaż sam w to nie wierzyłem, bo to wciąż bardziej manual niż automat, ale dokładnie taki sam efekt jest w japońskich autach typu toyota, mazda po wymianie oleju w skrzyni manualnej jest znaczna poprawa sposobu wybierania biegów (szczególnie w chłodne dni).
Jaki olej wlałeś i jakie wrażenia po wymianie

fabek
Świeżak

Post autor: fabek » 20 lis 2024, 12:27

Wlałem olej Ravenol MTF-4 70W, spełnia API GL-4.

Co do wrażeń po zmianie - tak są odczuwalne, szczególnie czuć to na zimnej skrzyni. Biegi zmienia idealnie w punkt i gładko. Także powiedziałbym, że jest bardzo dobrze.

Awatar użytkownika
arczi901
Weteran
Twój samochód: 1.6 TGDi
Wersja: NX4
Kolor: Szary

Post autor: arczi901 » 20 lis 2024, 21:12

Kurka tak piszecie aż sie skusze na wymianę. Bede mieć robione sprzegła to przy okazji poproszę o zmianę oleju w skrzyni😃

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu