Tucson TL
Padła skrzynia 7DCT
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.7 CRDi DCT 2WD Style (+ elek klapa, okno dachowe, felgi 19tki, hak)
- Kolor: Fiery Red
Re: Padła skrzynia 7DCT
Auto dalej w serwisie, czekam na info. Assistance nic nie wie, bezpośrednio w serwisie powiedzieli tylko, że robią. Dam znać jak będą nowe informacje.
ŁukaszB 

-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.7 CRDi DCT 2WD Style (+ elek klapa, okno dachowe, felgi 19tki, hak)
Witam. Post będzie trochę długi, więc pewnie nie każdy przeczyta, ale potrzebuję waszej porady.
Zacznijmy od początku:
W nocy z 26/27.04 podczas podróży służbowej na terenie Niemiec awarii ulegla skrzynia biegów w moim tucsonie. O godzinie 23.30 powiadomiony został assistance. I się zaczęło....
Już o 6.30 przyjechała pomoc drogowa (ADAC) i zabrała samochód. Kierowca zatrzymał się u rodziny. Ale pan z ADAC pomylił sobie (chyba) i rozładował auto w serwisie... MAZDY!!! Ponieważ było zamknięte, kluczyki wrzucił do skrzynki i nikt go więcej nie widział. Rano udał się tam kierowca tucsona, żeby dowiedzieć się o postępach prac. Niestety, wszyscy, razem ze mną, byli zaskoczeni, bo to Hyundai a nie Mazda. Więc znowu tel do assistance. Zamówili jeszcze raz pomoc drogowa, jest piątek, pomoc będzie w .....sobotę o 8.30 rano. A siedziba ADAC i pojazdy pomocy OBOK salonu Mazdy. Kierowca tucsona wrócił we własnym zakresie do pl. W sobotę już o 19.30(!!!!) dostałem info z assistance że auto dotarło na serwis Hyundaia, ale... Już zamknięte! No kto by pomyślał?? W poniedziałek sam zadzwoniłem do serwisu i mailowo wyraziłem zgodę na naprawę. Wtorek -01.05. Święto. W środę jeszcze raz dzwoniłem do serwisu, powiedzieli, że postarają się do piątku zdiagnozować usterkę. W czwartek dostałem info przez SMS od assistance, że serwis czeka na zgodę centrali Hyundai na naprawę w ramach gwarancji i że w piątek dadzą znać co dalej. Piątek - cisza. Weekend też. W poniedziałek dzwoniłem do serwisu - pańskie auto jest robione. Od assistance dalej brak info. Wtorek o 13 dzwoniłem do assistance, ale... "Nie mogą się dodzwonic do serwisu, więc nic nie wiedzą". Jak tylko się dowiedzą, zaraz dadzą mi znać. Minęło kolejne 24h, chyba wszyscy w serwisie robią moje auto, bo ja nadal nie mam informacji nawet jaka byla/jest usterka.
Jutro mija 2 tygodnie bez auta, w Niemczech jutro święto, więc sprawa pewnie jeszcze potrwa. A z gwarancji przysługuje auto zastępcze lub hotel na 3 dni!!!!!
I pytanie:
Co z tym zrobić? Do kogo uderzyć? Importer w Polsce? Co sądzicie??
Zacznijmy od początku:
W nocy z 26/27.04 podczas podróży służbowej na terenie Niemiec awarii ulegla skrzynia biegów w moim tucsonie. O godzinie 23.30 powiadomiony został assistance. I się zaczęło....
Już o 6.30 przyjechała pomoc drogowa (ADAC) i zabrała samochód. Kierowca zatrzymał się u rodziny. Ale pan z ADAC pomylił sobie (chyba) i rozładował auto w serwisie... MAZDY!!! Ponieważ było zamknięte, kluczyki wrzucił do skrzynki i nikt go więcej nie widział. Rano udał się tam kierowca tucsona, żeby dowiedzieć się o postępach prac. Niestety, wszyscy, razem ze mną, byli zaskoczeni, bo to Hyundai a nie Mazda. Więc znowu tel do assistance. Zamówili jeszcze raz pomoc drogowa, jest piątek, pomoc będzie w .....sobotę o 8.30 rano. A siedziba ADAC i pojazdy pomocy OBOK salonu Mazdy. Kierowca tucsona wrócił we własnym zakresie do pl. W sobotę już o 19.30(!!!!) dostałem info z assistance że auto dotarło na serwis Hyundaia, ale... Już zamknięte! No kto by pomyślał?? W poniedziałek sam zadzwoniłem do serwisu i mailowo wyraziłem zgodę na naprawę. Wtorek -01.05. Święto. W środę jeszcze raz dzwoniłem do serwisu, powiedzieli, że postarają się do piątku zdiagnozować usterkę. W czwartek dostałem info przez SMS od assistance, że serwis czeka na zgodę centrali Hyundai na naprawę w ramach gwarancji i że w piątek dadzą znać co dalej. Piątek - cisza. Weekend też. W poniedziałek dzwoniłem do serwisu - pańskie auto jest robione. Od assistance dalej brak info. Wtorek o 13 dzwoniłem do assistance, ale... "Nie mogą się dodzwonic do serwisu, więc nic nie wiedzą". Jak tylko się dowiedzą, zaraz dadzą mi znać. Minęło kolejne 24h, chyba wszyscy w serwisie robią moje auto, bo ja nadal nie mam informacji nawet jaka byla/jest usterka.
Jutro mija 2 tygodnie bez auta, w Niemczech jutro święto, więc sprawa pewnie jeszcze potrwa. A z gwarancji przysługuje auto zastępcze lub hotel na 3 dni!!!!!
I pytanie:
Co z tym zrobić? Do kogo uderzyć? Importer w Polsce? Co sądzicie??
ŁukaszB 

- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Napisać do Hyundai Polska chyba nie zaszkodzi 

-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Kolor: Biały
Niezłe jaja, Niemcy jednak to jakiś inny naród jest - a ludzie narzekają na serwisy w naszym pięknym kraju!
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 4WD DCT
- Kolor: Platinum Silver
Dzwoń i przede wszystkim pisz maila do Hyundai Motor Poland. Niech się wypowiedzą - w końcu łaski nie robią. Ważne, abyś na wszystko miał dowód jakby co. Moja opinia na temat tzw "niemieckiej solidności" jest już od dawna ugruntowana. To tylko kolejny dowód.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
- Kolor: Stargazing Blue
@ŁukaszB: korzystałeś z assistance Hyundaia czy Ubezpieczyciela?
2016 Hyundai Tucson
SILNIK: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
KOLOR: Stargazing Blue
WERSJA : Style / dach panoramiczny / el. klapa / felgi 19''
SILNIK: 1.7 CRDi 7DCT 2WD BlueDrive (141 KM)
KOLOR: Stargazing Blue
WERSJA : Style / dach panoramiczny / el. klapa / felgi 19''
-
- Świeżak
Assistance Hyundai. Zgłosiłem do Hyundai Motor Polska, przekazali sprawę to Hyundai Motor Europe w celu przyspieszenia prac w niemieckim serwisie.
ŁukaszB 

-
- Świeżak
Skrzynia biegów zakwalifikowana do wymiany. Przypomnę, auto z sierpnia 2017, przebieg 56tys km. Czas oczekiwania na nową skrzynię:
10 - 15 tygodni!!!!! Plus 4 tygodnie, które auto już stoi.
A auto zastępcze na 3 dni dają....
10 - 15 tygodni!!!!! Plus 4 tygodnie, które auto już stoi.
A auto zastępcze na 3 dni dają....
ŁukaszB 

- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
No to nie ładnie.
Podobnie miałem z Chevroletem. Auto z wypożyczalni dali na 4 dni.
Potem ASO się zlitowało i dało auto na powrót z wakacji.
Ale i tak musiałem wrócić nad morze po swoje auto.
W sumie to trwało 2 tygodnie.
Podobnie miałem z Chevroletem. Auto z wypożyczalni dali na 4 dni.
Potem ASO się zlitowało i dało auto na powrót z wakacji.
Ale i tak musiałem wrócić nad morze po swoje auto.
W sumie to trwało 2 tygodnie.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: szary
Rwicik co padło ci w Cruzie ja swoim zrobiłem 100 tys bez awari.