Tucson NX4
NX4 interwał olejowy

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika w Tucson NX4? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Re: NX4 interwał olejowy

Post autor: daniel.tucson4 » 26 sty 2022, 20:49

Zibi70 pisze:
26 sty 2022, 18:58
Mid SAPS są zaliczane do niskopopiołowych, czyli teoretycznie są odpowiednie.
Też są Low SAPS dlatego pytam... ;) skoro GPF :D

tucsontdp
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Paliwo: Benzyna
Kolor: czarny

Post autor: tucsontdp » 26 sty 2022, 23:47

jako, że w przyszłym tygodniu czeka mnie pierwszy przegląd, a mam w zwyczaju jeździć z własnym olejem (jedynie po 3000 km zmieniłem na olej z ASO, ale to wyjątek, bo w poprzedniku - TLE lałem zawsze mój olej), mam prośbę o informację, czy ten olej się nada (1,6 T-GDI, 180KM, MHEV, 4WD), czy znaleźć coś (co?) lepszego :

https://allegro.pl/oferta/olej-shell-he ... 0865758605

niby nie jest ILSAC GF-6, ale instrukcja podaje "lub" ILSAC-GF6. Pozostałe parametry, tj. 0W-20, API SP, spełnia.

Nie chcę brać z ASO - raz, że bez sensu się przepłaca, a dwa - nie wiem, co tam leją. Teoretycznie, po 3000 km zalali Shell Helix Ultra ECT AH 0W-20. Co to za oznaczenia (ECT AH) i jak się mają do tego, co podałem w linku?

dziękuję za wszelkie sugestie

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Napęd 4x4: Nie
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 27 sty 2022, 0:47

tucsontdp pisze:
26 sty 2022, 23:47
https://allegro.pl/oferta/olej-shell-he ... 0865758605

niby nie jest ILSAC GF-6, ale instrukcja podaje "lub" ILSAC-GF6. Pozostałe parametry, tj. 0W-20, API SP, spełnia.
Ma spełniać ILSAC-GF6 lub API SN Plus a nie API SP - Ten shell spełnia normę API SN Plus, ale hmmm...
Nie ma oprócz niej zbyt wielu certyfikacji zatem można przypuszczać, że jest jakościowo oszczędnościowy.
Dokładając do jego ceny max 30 zł masz naprawdę topowe oleje w zasięgu ręki.

https://allegro.pl/oferta/motul-8100-ec ... 7391768822
https://allegro.pl/oferta/millers-ee-pe ... 0771651607

To tylko przykłady olejów spełniających obie specyfikacje. Wybierając sprawdź też wiarygodność i opinie sprzedawcy - żeby nie władować się w podróbkę.
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

tucsontdp
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: czarny

Post autor: tucsontdp » 27 sty 2022, 5:38

Zibi70 pisze:
27 sty 2022, 0:47
Ma spełniać ILSAC-GF6 lub API SN Plus a nie API SP - Ten shell spełnia normę API SN Plus, ale hmmm...
Nie ma oprócz niej zbyt wielu certyfikacji zatem można przypuszczać, że jest jakościowo oszczędnościowy.

To tylko przykłady olejów spełniających obie specyfikacje. Wybierając sprawdź też wiarygodność i opinie sprzedawcy - żeby nie władować się w podróbkę.
Dziękuję. W instrukcji podają API SN PLUS / SP, to tak dla wyjaśnienia. Dziękuję za rady. A co do podróbek... Też się tego obawiam i zawsze, gdy kupowałem, myślałem o tym, ale tak naprawdę trudno to zweryfikować. Tak samo, szczerze mówiąc, boję się oleju z ASO, bo, co w tej beczce siedzi, chyba nawet oni nie wiedzą i nie jestem przekonany, czy aż tak przejmują się specyfikacją. Chyba, że masz jakichś sprawdzonych sprzedawców, niekoniecznie na allegro ?

Jeszcze jedno, zdecyduję się na MILLERS, oszczędzać kilku złotych nie zamierzam, ale czy ten, do którego link podałeś, czy ten :

https://allegro.pl/oferta/millers-xf-pr ... 1665835871

Jeszcze raz, dziękuję.
PS. Olej w TLE wymieniałem co 7500 km i w NX4 też tak zamierzam robić, z tym że, w związku z tym, że pierwszej wymiany dokonałem po 3000 km, tym razem będzie to po 12000 km, co uważam za zbyt długi interwał w przypadku silnika turbo, jeżdżącego przede wszystkim (70%) po mieście. Na szczęście, minimalnej przebiegi to co najmniej 20 km 😄

Awatar użytkownika
rwicik
Autor
Twój samochód: Design 1,7 dct
Kolor: Sand

Post autor: rwicik » 27 sty 2022, 7:13

Olej można kupić u autoryzowanych sprzedawców danej marki.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 27 sty 2022, 10:00

Zibi70 pisze:
27 sty 2022, 0:47

To który wybrać Miller's: XF Premium czy EE Performance :?: :?:

1misiek1
Nowicjusz
Twój samochód: Brak
Kolor: Biały

Post autor: 1misiek1 » 27 sty 2022, 10:41

Panowie o co chodzi z tym olejem z beczki? Czesto sie o tym slyszy, ale czy tak jest faktycznie?
Bylem na wymianie po 3tys km i widzialem jak serwisant przyniosl 5x1L Shell Ultra SP 0W20. Dostalem nawet ta resztke ktora sie nie zmiescila.

Jeden z mechanikow nawet stwierdzil ze tych olejow nie trzeba wymieniac przed 1 przegladem, bo te silniki sa docierane na hamowni w fabryce i nie ma potrzeby. Ale czy tak faktycznie jest?

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Napęd 4x4: Nie
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 27 sty 2022, 11:26

1misiek1 pisze:
27 sty 2022, 10:41
Panowie o co chodzi z tym olejem z beczki? Czesto sie o tym slyszy, ale czy tak jest faktycznie?
Bylem na wymianie po 3tys km i widzialem jak serwisant przyniosl 5x1L Shell Ultra SP 0W20. Dostalem nawet ta resztke ktora sie nie zmiescila.
Ciesz się - akurat mieli właściwy olej - chyba, bo nadal nie wiesz z jakiego źródła pochodzi olej a odróżnienie oryginału i podróbki nie jest łatwe (https://www.youtube.com/watch?v=ffxtK6n105Y). Nawiązanie do beczki i tego co w niej pływa nie jest wyssane z palca. Beczka jest bardzo często spotykanym rozwiązaniem w servisach - w dużym opakowaniu olej jest znacznie tańszy. Kłopot w tym, że nigdy nie wiadomo ile czasu już stoi, czy w środku jest to, co powinno czy nalewali do niej czegoś innego, plus przy obecnej róznorodności wymagań dot. olejów, żeby obsłużyć wszystkie typy silnków takich beczek musieliby mieć ze 20 - a raczej tylu nigdzie nie widziałem. I teraz jeszcze trzeba liczyć na to, że Panu mechanikowi się nic nie popierniczy, a pierniczy im się całkiem często.

Słowem - olej wyłącznie swój - z pewnego źródła.
1misiek1 pisze:
27 sty 2022, 10:41
Jeden z mechanikow nawet stwierdzil ze tych olejow nie trzeba wymieniac przed 1 przegladem, bo te silniki sa docierane na hamowni w fabryce i nie ma potrzeby. Ale czy tak faktycznie jest?
Jak mi pan serwisant mówi, że silniki są docierane w fabryce na hamowni, to ja już wiem, że on się docierał z kolegami po robocie dzień wcześniej i jeszcze nie wywietrzał, albo zwyczajnie robi mnie w trąbę.
Wracając na ziemię:
Ile dostajesz paliwa wyjeżdżając z salonu fura za 150 tysi? - Tyle żeby się doczołgać do stacji i ani kropli więcej. Dostajesz fabryczne chlapacze? Dywaniki? Koło zapasowe za free? Nie.
Dlaczego?
Bo fabryka oszczędza na każdej śrubce. Pomyślmy więc ile może kosztować: czasu, energii i paliwa + odbioru spalin - praca silnika na hamowni, żeby się dotarł? Jak sądzisz - fabryka to robi? Absolutnie nie. Silnik po zmontowaniu pracuje - a owszem, ale tyle ile jest potrzebne do jego diagnostyki i sprawdzenia czy się nie rozleci. Ani minuty dłużej. Jakkolwiek nie chcielibyśmy tego nazwać - powiedzenie, że to jest docieranie silnika to tak jakbyś Ratlerka nazwał Master of killer. To co najwyżej jakiś pierwszy - wstępny etap. Potem już wchodzi marketing czyli wciskanie kitu bez opamiętania. Docieranie silnika trwa wiele godzin, pod różnym obciążeniem i prędkościami obrotowymi. Fabryka produkuje dziennie kilkaset do kilku tysięcy silników - jak ogromne musiałyby być hamownie dla nich wszystkich?

Do poczytania - krótko i na temat - https://automobilizacja.pl/docieranie-silnika
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

1misiek1
Nowicjusz
Twój samochód: Brak
Kolor: Biały

Post autor: 1misiek1 » 27 sty 2022, 13:22

@Zibi70 - dzieki za obszerna i rzeczowa odpowiedz.

Z ta przedwczesna wymiana oleju to tez byla smieszna sytuacja bo kazdy z kim tego dnia rozmawialem w salonie twierdzil ze to dobrze ze wymieniam. Wszyscy oprocz mechanika ktory to musial zrobic :D Podejrzewam ze jest tak jak mowisz, maja to w dupie i im sie nie chce. Plus jeszcze dochodzi ewentualny brak kompetencji.

Przy kazdym aucie serwisowanym poza aso sam kupowalem olej z pewnego zrodla i stalem obok patrzac jak wlewa. Z jakiegos powodu czlowiek obdarzyl ASO duzo wiekszym zaufaniem. Mam tylko nadzieje ze to nie byl blad...

A i jeszcze jedno, czeka mnie wizyta z dziwnymi stukami dochodzacymi z tylu po prawej stronie ale to juz inny watek :lol:

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 27 sty 2022, 14:35

1misiek1 pisze:
27 sty 2022, 13:22
@Zibi70 - dzieki za obszerna i rzeczowa odpowiedz.

A i jeszcze jedno, czeka mnie wizyta z dziwnymi stukami dochodzacymi z tylu po prawej stronie ale to juz inny watek :lol:
Te stuki to już blisko do akcji przywoławczej... U mnie nie stuka :idea:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu