Tucson TL
Nowy Tucson TL ściąga w prawo
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI FL Comfort
- Kolor: Champion blue
Re: Nowy Tucson ściąga w prawo
Wyeliminuj koła - wymień w ASO na inne (całe koła, nie same opony) i zrób jazdę testową. Powinni zrobić to za darmo.
Jak to nic nie da, to zrób geometrię 3d, czyli taką, która pokazuje m.in. rozstaw kół i osi. Będziesz wiedział czy są jakieś istotne przesunięcia i czy zbieżność jest ok. Koszt 100-200 zł.
Jak to nic nie da, to zmierz punkty bazowe - na pewno można to zrobić w twojej okolicy. Szukaj na stacjach diagnostycznych. W Warszawie znalazłem punkt, który to robi. Koszt ok. 500 zł.
Jak to nic nie da, to zrób geometrię 3d, czyli taką, która pokazuje m.in. rozstaw kół i osi. Będziesz wiedział czy są jakieś istotne przesunięcia i czy zbieżność jest ok. Koszt 100-200 zł.
Jak to nic nie da, to zmierz punkty bazowe - na pewno można to zrobić w twojej okolicy. Szukaj na stacjach diagnostycznych. W Warszawie znalazłem punkt, który to robi. Koszt ok. 500 zł.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6Gdi Style
- Kolor: Granatowy
To raczej nie takie proste potrzebne jest urządzenie połączone z komputerem i wczytana bazą danych o wymiarach danego auta. Takie urządzenia miewają w specjalistycznych lakierniach i zakładach gdzie naprawia się karoserie powypadkowe.
-
- Nowicjusz
Koła zmieniałem na zimówki nowe i efekt ten sam co na letnich. Co do zbieżności i innych pomiarów zdawałem się dotychczas wyłącznie na serwis przy salonie gdzie kupiłem samochód ale tam niczego nie powiedzieli wielka tajemnica i tyle.
-
- Nowicjusz
Teraz to już nie chodzi o koszty .
-
- Twórca
Skoro koła zmieniłeś, to zrób geometrię 3d w niezależnym warsztacie. Skoro auto ściągało, to może ASO przestawiło zbieżność (nieprawidłowo - pisałeś, że coś zrobili, ale nie powiedzieli co) tak, że nie ściąga, ale jednocześnie złe jej ustawienie powoduje myszkowanie auta na jezdni.
Poszukaj geometrii 3d - takiej, gdzie oprócz podstawowych parametrów mogą zmierzyć rozstaw osi i kół + wzajemne ich ułożenie wobec siebie. Większość zakładów specjalizujących się w geometrii ma takie narzędzia. Znajdziesz bez problemu w okolicy. Będziesz miał pełny obraz i może tu tkwi problem. Nie ma opcji - auto ściąga, geometria powinna to wykazać Mi ASO dwa razy próbowało ustawiać geometrię i nie wyszło. Problem rozwiązała dopiero wizyta w zakładzie zajmującym się tylko tym .
Poza tym zrobienie geometrii raz w roku powinno być normą
Poszukaj geometrii 3d - takiej, gdzie oprócz podstawowych parametrów mogą zmierzyć rozstaw osi i kół + wzajemne ich ułożenie wobec siebie. Większość zakładów specjalizujących się w geometrii ma takie narzędzia. Znajdziesz bez problemu w okolicy. Będziesz miał pełny obraz i może tu tkwi problem. Nie ma opcji - auto ściąga, geometria powinna to wykazać Mi ASO dwa razy próbowało ustawiać geometrię i nie wyszło. Problem rozwiązała dopiero wizyta w zakładzie zajmującym się tylko tym .
Poza tym zrobienie geometrii raz w roku powinno być normą
-
- Nowicjusz
Będę szukał takiego zakładu ,dziękuję za podpowiedź i wsparcie!
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 gdi Comfort
- Kolor: Black
Gdzie w Warszawie można zrobić taką profesjonalną geometrię?
-
- Twórca
Ja robiłem Tip Top Geometria Bartycka 175. Jedzie się bez umawiania, po prostu do kolejki.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 gdi Comfort
- Kolor: Black
Dzięki za info. A czy na Bartyckiej po ustawieniu geometrii kalibrują układ kierowniczy tzw. czujnik kąta skrętu?
-
- Twórca
Nie wiem, nie pytałem. Ja miałem drobną korektę.