Tucson TL
Co mnie wkurza, irytuje, denerwuje w TL

Opinie o Hyundai Tucson TL 2015-2020 ciekawostki - subiektywne oceny użytkowników.
Julek

Re: Co mnie wkurza, irytuje, denerwuje

Post autor: Julek » 20 sie 2017, 9:43

@krisman, tak miałem auto na max, ale widocznie moja ulewa była albo większa albo wycieraczki mogłyby jeszcze szybciej zbierać. Porównuję do Astry J gdzie chodziła tak szybko, że nie miała w ogóle problemu w takich sytuacjach.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Dareek
Forumowicz
Twój samochód: Giulietta
Kolor:

Post autor: Dareek » 20 sie 2017, 19:31

Julek pisze:
19 sie 2017, 22:39
O tym nie pomyślałem. Dzięki. Muszę w takim razie poszukać na przyszłość jakieś wtyczki pasujące pod nasze gniazda i wymienić bo chyba nie ma innej możliwości.

W większości modeli gniazdo zapalniczki jest inne od gniazda 12V stąd często po włożeniu ładowarki w miejsce zapalniczki nie łączy, przerywa etc. Jedyny sposób to wymian gniazda zapalniczki na typowe gniazdo 12V
Alfa Romeo Giulietta TB :mrgreen:

krisman

Post autor: krisman » 20 sie 2017, 23:11

Julek pisze:
20 sie 2017, 9:43
... tak miałem auto na max...

Chodzi o to, że najszybciej chodzą w pozycji ostatniej-manualnej, nie automatycznej.
Co do gniazda, to napisałeś o gnieździe 12V w bagażniku, a z tą zapalniczką to skrót myślowy?

Julek

Post autor: Julek » 20 sie 2017, 23:36

@krisman - już sam nie wiem czy wycieraczki były a auto czy w manualu. Ratowałem się jak mogłem. Koło Monachium na autostradzie była taka burza jakiej nie przeżyłem jeszcze. Pisali o tym wszędzie (http://www.rp.pl/Pogoda/170819092-Gwalt ... .html#ap-1)
Ale sprawdzę przy ojazji jak miałem ustawione.. Co do gniazda to oczywiście chodzilo o te w bagażniku 12V (zapalniczka to skrot myslowy). Te gniazdo jest za plytkie (za krótkie w srodku) i fabryczny wtyk od lodowki po prostu nie wszedł do końca przez co lodowka nie zadziałała. Nie wiem jak to zmienić aby na przyszłość mozna bylo tą lodówkę używać.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 20 sie 2017, 23:49

Najprościej byłoby zmienić wtyk w lodówce. Są 2 rodzaje gniazd i co za tym idzie wtyczek.
Obrazek
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

wrobel

Post autor: wrobel » 21 sie 2017, 0:20

Dareek pisze:
20 sie 2017, 19:31
Jedyny sposób to wymian gniazda zapalniczki na typowe gniazdo 12V
Tucson, wersja na Polskę ma 3 gniazda 12v - nie ma gniazda zapalniczki.
@julek pewnie twoja lodówka ma wtyczkę właśnie pod gniazdko zapalniczki.
Co ciekawe na niektóre kraje wychodzą wersje z zapalniczką i gniazdem 12v (nawet popielniczka jest gratis ;) )

Obrazek

Julek

Post autor: Julek » 21 sie 2017, 0:28

@wrobel - dzięki. Nie wiedziałem, wcześniej, że gniazdo zapalniczki a 12V to co innego. Moje są wdzystkie z klapką, a wiec to nie gniazda zapalniczki. Stąd tetaz wiem, że są inne i wobec tego za krótkie. @wrobel - jak i co zmienić aby ta cholerna lodówka zadziałała w bagazniku ? Jeszcze ra dzieki za rady.

wrobel

Post autor: wrobel » 21 sie 2017, 1:06

Tak jak pisał Ci już @Tucson, najprościej zmienić wtyczkę w lodówce - nie jest to żaden problem i poradzi sobie z nim średnio rozgarnięty ośmiolatek :lol: (to tylko 2 przewody do przykręcenia/zlutowania)

Julek

Post autor: Julek » 21 sie 2017, 11:54

Dzięki za rady Panowie

Julek

Post autor: Julek » 21 sie 2017, 12:12

Orientujecie się czy adapter z linku będzie pasował pod nasze gniazda 12v ? Czy mój problem z lodówką załatwi ?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu