Tucson TL
Kontrolka „Skontroluj układ wydechowy”
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2.0 CRDI 2WD
- Kolor: White Sand
Re: Kontrolka „Skontroluj układ wydechowy”
Po wymianie całego katalizatora + dpf, problem narazie nie występuje.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 crdi
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Biały
Witam, czy wymieniono te elementy w ramach gwarancji? Ja jest teraz po kilku miesiącach? Mam ten sam problem 450 km zapala się kontrolka DPF, komunikat skontroluj układ wydechowy i świeci się aż do wyłączenia silnika. Nie wiadomo kiedy koniec wypalania. Zdarzyło się że auto było słabsze.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Jakie odcinki robisz?
Ja od lat jeżdżę głownie po mieście, ale po 20-30 km i w tym czasie jest w stanie wypalić dpf.
Nigdy nie zapaliła się kontrolka.
Ja od lat jeżdżę głownie po mieście, ale po 20-30 km i w tym czasie jest w stanie wypalić dpf.
Nigdy nie zapaliła się kontrolka.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 crdi
Po mieście nie jeżdżę prawie wcale a w trasie odcinki co najmniej 60 km. Wypalanie co ok 450 km. Czy to jest normą? Dlaczego po wypaleniu na trasie nie gaśnie kontrolka?
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 2017 2,0 crdi
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Kolor: xn3
Witam, czy ktoś rozwiązał problem związany z błędem P200300 i komunikatem skontroluj układ wydechowy? Z góry dziękuję za podpowiedź .
-
- Świeżak
- Twój samochód: 2.0 CRDI 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
Czasami wyskakuje mi też błąd P2003. W diagnostyce zobaczę dane "dpf total sulphur mass" wiecie co to oznacza? Wartości wahają się od 300 do 400 mg.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 CRDI Platinum 2WD
- Wersja: NX4
- Kolor: Teal Blue
Mam silnik 1.6crdi, przebieg 2500. Dzisiaj byłem w ASO na wypalanie DPF. Komunikat "Skontroluj układ wydechowy" lampa DPF mruga i świeci się check. Próbowałem wypalić jak jest w instrukcji, jechać 60km na niższym biegu. Przejechałem 200km i nic jak było tak jest. Dziś wizyta w serwisie jak wspominałem i wypalanie serwisowe. Nic nie pomogło, jak było tak jest. Błędy jakie pokazał komputer diagnostyczny to: P246300- zatkanie filtra cząstek stałych( błąd stały), P20c900-moduł sterujący reduktora zażądał podświetlenia mil, P011300-obwód czujnika temperatury zewnętrznej, P010200- Niski sygnał wejściowy obwodu masowego lub objętościowego, P007000- obwód czujnika temperatury powietrza otoczenia, P20c900- moduł sterujący reduktor zażądał podświetlenia MIL. Po skasowaniu zostaje tylko pierwszy błąd. Gość w ASO mówi że pierwszy raz spotkał się z takim czymś przy takim przebiegu. Mam jechać jeszcze raz i zostawić auto i będą walczyć. Nie wiem czy dobrze piszę ale proszę mnie poprawić a mianowicie że DPF posiada zawartość popiołu lub sadzy 56gramów. Cy walnięty jest jakiś czujnik przed DPF-em czy poszedł sam DPF?
-
- Świeżak
- Twój samochód: Kia Carens 1.7 CRDi
Cześć,
Jestem z Singapuru i szukam odpowiedzi na kod P2003 dla mojej Kia. Dotychczas dowiedziałem się, że problem z DPF jest najczęściej spowodowany innymi problemami silnika. Np. wyciek powietrza lub zbyt bogata mieszanka paliwowa. P2003 jest aktywowany przez czujnik cząstek stałych/sadzy. Przed czyszczeniem lub wymianą filtra DPF spróbuj najpierw rozwiązać inne problemy z silnikiem. W przeciwnym razie filtr DPF bardzo szybko ponownie się zatka. Mój nowy filtr DPF zatyka się po 2 latach z powodu wycieku powietrza.
Rdgs
Lim
-----
Hi,
I am from Singapore looking for answer to P2003 code for my Kia. What I learned so far is that DPF problem is mostly caused by other engine problems. E.g., air leak or fuel mixture too rich. P2003 is activated by the PM/soot sensor. Try to solve the other engine problems first before cleaning or replacing the DPF. If not, the DPF will become clogged again very fast. My new DPF becomes clogged in 2 years because of an air leak.
Rdgs
Lim
Jestem z Singapuru i szukam odpowiedzi na kod P2003 dla mojej Kia. Dotychczas dowiedziałem się, że problem z DPF jest najczęściej spowodowany innymi problemami silnika. Np. wyciek powietrza lub zbyt bogata mieszanka paliwowa. P2003 jest aktywowany przez czujnik cząstek stałych/sadzy. Przed czyszczeniem lub wymianą filtra DPF spróbuj najpierw rozwiązać inne problemy z silnikiem. W przeciwnym razie filtr DPF bardzo szybko ponownie się zatka. Mój nowy filtr DPF zatyka się po 2 latach z powodu wycieku powietrza.
Rdgs
Lim
-----
Hi,
I am from Singapore looking for answer to P2003 code for my Kia. What I learned so far is that DPF problem is mostly caused by other engine problems. E.g., air leak or fuel mixture too rich. P2003 is activated by the PM/soot sensor. Try to solve the other engine problems first before cleaning or replacing the DPF. If not, the DPF will become clogged again very fast. My new DPF becomes clogged in 2 years because of an air leak.
Rdgs
Lim
-
- Nowicjusz
Auto zrobione.thenaturat2 pisze: ↑12 paź 2023, 16:57Mam silnik 1.6crdi, przebieg 2500. Dzisiaj byłem w ASO na wypalanie DPF. Komunikat "Skontroluj układ wydechowy" lampa DPF mruga i świeci się check. Próbowałem wypalić jak jest w instrukcji, jechać 60km na niższym biegu. Przejechałem 200km i nic jak było tak jest. Dziś wizyta w serwisie jak wspominałem i wypalanie serwisowe. Nic nie pomogło, jak było tak jest. Błędy jakie pokazał komputer diagnostyczny to: P246300- zatkanie filtra cząstek stałych( błąd stały), P20c900-moduł sterujący reduktora zażądał podświetlenia mil, P011300-obwód czujnika temperatury zewnętrznej, P010200- Niski sygnał wejściowy obwodu masowego lub objętościowego, P007000- obwód czujnika temperatury powietrza otoczenia, P20c900- moduł sterujący reduktor zażądał podświetlenia MIL. Po skasowaniu zostaje tylko pierwszy błąd. Gość w ASO mówi że pierwszy raz spotkał się z takim czymś przy takim przebiegu. Mam jechać jeszcze raz i zostawić auto i będą walczyć. Nie wiem czy dobrze piszę ale proszę mnie poprawić a mianowicie że DPF posiada zawartość popiołu lub sadzy 56gramów. Cy walnięty jest jakiś czujnik przed DPF-em czy poszedł sam DPF?
-
- Nowicjusz
Auto zj***ne. Serwis nie wie jak naprawić i co naprawiać?