Tucson TL
Kontrolka „Skontroluj układ wydechowy”
- mmmichal
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson 2.0 CRDI 185km 4WD manual
- Kolor: XN3 Moon Rock Perła
Re: Kontrolka „Skontroluj układ wydechowy”
Problem ustąpił u mnie w październiku gdy spadły temperatury. I do tej pory się nie pojawił. Pewnie wróci na wiosnę... Też tak macie że kontrolka sprawdź układ wydechowy nie zapala się w zimę?
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,7 Comfort 2WD
- Kolor: Biały
Witam, to prawda jak zimno to jakby przestał się wypalać.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI BLUEDRIVE COMFORT 2WD 2019
- Kolor: Biały
Pewnie się wypala ale czujnik nie wykrywa tak wysokiej temperatury.
- mmmichal
- Forumowicz
Temperatury wypalania są takie same w lato i zimę bo sprawdzam adapterem. Tak samo się wypala tu i tu. Wg mnie może być różnica w jakości spalin i to powoduje błąd.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2.0 CRDI 136KM
- Kolor: Czarny
Nieczęsto tu zaglądam na forum, bo auto jeździ i tylko o paliwo woła ale znalazłem przypadkowo ten nieśmiertelny wątek. Moją historię już tu gdzieś opisywałem. Teraz jestem już jakieś półtora roku po naprawie. Jak było:
- częste dopalanie DPF (latem cykl potrafił nawet poniżej 100km trwać w zimie trochę dłużej)
- serwis potwierdził, że dopalanie nie jest pełne czyli po zakończeniu procesu filtr nadal nie jest czysty
- pierwsza diagnoza - olej w dolocie. Wymiana turbiny - nic nie pomogło (ale przynajmniej mam jakieś 60kkm nowszą)
- druga diagnoza - dwa wtryskiwacze leją. Wymienione, filtr do mycia chemicznego
Pomogło. Od naprawy przejechałem 20kkm. Dopalanie mniej więcej co 500km niezależnie od pory roku i jest to lepszy rezultat niż auto miało od nowości.
Kontrolka nigdy mi się nie zapaliła. Niepokoiło mnie to bardzo częste spalanie i zacząłem męczyć serwis.
- częste dopalanie DPF (latem cykl potrafił nawet poniżej 100km trwać w zimie trochę dłużej)
- serwis potwierdził, że dopalanie nie jest pełne czyli po zakończeniu procesu filtr nadal nie jest czysty
- pierwsza diagnoza - olej w dolocie. Wymiana turbiny - nic nie pomogło (ale przynajmniej mam jakieś 60kkm nowszą)
- druga diagnoza - dwa wtryskiwacze leją. Wymienione, filtr do mycia chemicznego
Pomogło. Od naprawy przejechałem 20kkm. Dopalanie mniej więcej co 500km niezależnie od pory roku i jest to lepszy rezultat niż auto miało od nowości.
Kontrolka nigdy mi się nie zapaliła. Niepokoiło mnie to bardzo częste spalanie i zacząłem męczyć serwis.
-----------------------------------------
Pozdrawiam,
Marek
Pozdrawiam,
Marek
- mmmichal
- Forumowicz
A u mnie gdy tylko temperatury powietrza wskoczyły powyżej 20 kontrolka znów zaczęła się pojawiać. Tak więc jest to związane z temperaturą. Zima było ok. Latem się zapala. Ale wypalanie działa normalnie...
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 CRDi Premium
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: złoty
U mnie w silniku 1,6crdi 136KM automat pojawia się to co kilkaset kilometrów. Silnik słabnie ale po zgaszeniu pracuje normalnie i kontrolka znika. Często tankuje Vervę na Orlenie - może to mieć związek?
Auto ma przebieg poniżej 50kkm.
Główne pytanie jednak: mój serwis nie chce się tym zająć, bo brak błędu w komputerze:(. Zebrałem dużo zdjęć jak problem się pojawia ale nie wiem komu to wysłać? Może jest jakiś kontakt w Hyundai Polska?
Auto ma przebieg poniżej 50kkm.
Główne pytanie jednak: mój serwis nie chce się tym zająć, bo brak błędu w komputerze:(. Zebrałem dużo zdjęć jak problem się pojawia ale nie wiem komu to wysłać? Może jest jakiś kontakt w Hyundai Polska?
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2.0 CRDI 2WD
- Kolor: White Sand
cześć czy ten problem udało się rozwiązać?mmmichal pisze:A u mnie gdy tylko temperatury powietrza wskoczyły powyżej 20 kontrolka znów zaczęła się pojawiać. Tak więc jest to związane z temperaturą. Zima było ok. Latem się zapala. Ale wypalanie działa normalnie...
Prosze napisz
Dzięki
Andrzeju
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 2.0 Diesel 185 Hp
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Black
Dzień dobry, jestem z Ukrainy, przepraszam za błędy.
Mam ten sam problem z auto bledem p2003 i tak naprawde pojawia sie gdy temperatura podnosi sie do 17-20 stopni jak latem, zima znika i wszystko dziala dobrze.
Wykonano dużo diagnostyki i pracy (płuczka sadzy, kontrola czujnika, mycie kolektora ssącego i zaworu EGR, kontrola turbiny + diagnostyka komputerowa) i sądząc po wszystkim problem jest z komputerem pokładowym lub oprogramowaniem komputer pokładowy, bo przy wymianie czujnika dpf (powrotu spalin) nic się nie dzieje a dane podawane przez komputer pokładowy są nieprawdziwe i błędne i wahają się w zakresie od -15 do +30 przy wyłączonym aucie, co samo w sobie jest niemożliwe bo powinno być 0 i pokazuje np. -13
Zastanawiam się nad wycięciem filtra cząstek stałych bo mam już dość szukania problemu
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2.0 CRDI 2WD
- Kolor: White Sand
Mam to samo, auto stalo 6 tyg w aso, niestety falej pojawiaja sie 2 błędy p2003 i p2471. Jednak dfp sie wypala, patrząc na parametry temperatura dfp, egr i roznica ciśnień wyglada ze prawidlowo, ale błędy zgłasza.
Wycinanie to era passerati, nie poto kupowalismy strucla za 100k zeby teraz truć i miec kolejne problemy, tutaj wychodzi ze producent nie ogarnia tematu.
pzdr
andrzeju
Wycinanie to era passerati, nie poto kupowalismy strucla za 100k zeby teraz truć i miec kolejne problemy, tutaj wychodzi ze producent nie ogarnia tematu.
pzdr
andrzeju