Tucson NX4
Czas oczekiwania na nowego Tucsona NX4 od zamówienia

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson NX4 od 2020 roku?
Kosso
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 GDI mHEV 180KM Platinum SUN
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Teal

Re: Czas oczekiwania na nowego Tucsona NX4 od zamówienia

Post autor: Kosso » 30 gru 2021, 11:36

Info z frontu walk o nowego Tucsona NX4:

Za namową @Zibi70 zacząłem przeglądać wszystkich dealerów Hyundaia w Polsce. Oczywiście większość ma na "od ręki" wrzucone nieaktualne ogłoszenia i tak naprawdę poza wersjami 150KM nie zostało praktycznie nic sensownego. ALE, w drodze korespondencji z jednym z dealerów udało mi się dowiedzieć, że MHEV są spodziewane są w lutym 22' natomiast produkcja HEV 230KM może się opóźniać i aktualnie spodziewane są na kwiecień/maj 22'... Także tego - przestałem się nastawiać na deklarowany przez warszawskiego dealera termin luty/marzec.

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 30 gru 2021, 20:31

Niestety "łowienie" zamówień na lipne "od ręki" jest powszechną praktyką i wszyscy włącznie z HMP mają to w nosie, no bo konkurencja robi podobnie więc...
Choć to wkurzające, warto jednak szukać - nawet dzwoniąc do tych samych co dwa dni. Nieliczne sztuki HEV się jednak pojawiają - czasem z zaskoczenia, do tego pojawiają się rezygnacje klientów więc są szanse trafienia okazji.
A czy warto czekać na 2022...

Opowiem Wam przygodę z dziś.

Na Alledrogo znalazłem interesujące mnie alufelgi, ale chciałem zobaczyć je na żywo. Tak się złożyło, że oferująca je firma jest w Warszawie więc pojechałem - obejrzeć kolor i właściwie kupić, skoro już będę na miejscu. Cena kompletu na Allegro to 2 380 zł więc liczyłem, że skoro odpada prowizja allegro - kupię za 2300 i gra muzyka. W sklepie po kilku zdaniach rozmowy o wyborze koloru, zapytałem o cenę w sklepie stacjonarnym - licząc na mały upust.

I wiecie co. Pan do mnie mówi tak, że cena w tej chwili jest taka jak na allegro i ani zł mniej i żebym się szybciej decydował bo on właśnie wprowadza nowe ceny i od 18.00 będzie o 20% drożej.
I proszę bardzo - brzdęk. O 16.00 = 2 380,00 zł
O 20.30 = 2 799,00 zł

Niech nam żyje Polski Ład i Pan prezes NBP - znany wizjoner i wielbiciel glonojadów ;)
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Syriusz1969
Twórca
Twój samochód: 1,6 TGDI hybryd 230KM Platinum N-line
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: Red sun

Post autor: Syriusz1969 » 30 gru 2021, 21:18

Szczeka opada.brak slow.jednak z jednym masz racje-ten nowy lad wykopie nas wszystkich.

Syriusz1969
Twórca
Twój samochód: 1,6 TGDI hybryd 230KM Platinum N-line
Paliwo: Hybryda
Kolor: Red sun

Post autor: Syriusz1969 » 30 gru 2021, 21:23

Buczacznik
Nowicjusz
Twój samochód: Hyundai Tucson NX4 , Executive , 1.6 GDI 150 KM , 2WD
Kolor: Phantom Black

Post autor: Buczacznik » 04 sty 2022, 19:24

No i moja przygoda z oczekiwaniem na Hyundaia się zakończyła .
Po anulowaniu mojego zamówienia postanowiłem pooglądać sobie nową KIA Sportage no i tak jak myślałem bardzo mi się spodobała tak więc podziękowałem za Tuscona i już sobie czekam na Sportage :)
Twierdzą dość zdecydowanie że jeżeli chodzi o skrzynie manualną to max 4 miesiące powinna być a może i nawet dużo szybciej . Jeżeli chodzi o automata to jest trochę gorzej .
Tak więc ja muszę zmienić sobie grupę a tu oczywiście z ciekawości będę sobie zaglądał jak rozwija się sytuacja :)

kik
Weteran
Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat
Kolor: Biały

Post autor: kik » 04 sty 2022, 19:41

Buczacznik pisze:
04 sty 2022, 19:24
No i moja przygoda z oczekiwaniem na Hyundaia się zakończyła .
Po anulowaniu mojego zamówienia postanowiłem pooglądać sobie nową KIA Sportage no i tak jak myślałem bardzo mi się spodobała tak więc podziękowałem za Tuscona i już sobie czekam na Sportage :)
Twierdzą dość zdecydowanie że jeżeli chodzi o skrzynie manualną to max 4 miesiące powinna być a może i nawet dużo szybciej . Jeżeli chodzi o automata to jest trochę gorzej .
Tak więc ja muszę zmienić sobie grupę a tu oczywiście z ciekawości będę sobie zaglądał jak rozwija się sytuacja :)
:D Kia wymiata. Ja również jako następny samochód wybieram na dzień dzisiejszy Kia Sportage.

paul88lub
Świeżak
Twój samochód: 1.6 GDI
Kolor: silky bronze

Post autor: paul88lub » 04 sty 2022, 19:59

Hej czy wiecie może o co chodzi z tą homologacją u mnie podobno samochód już jest przed salonem ale nie mogą mi sprzedać bo nie ma homologacji niby ma być w połowie lutego nie rozumiem tego czego nie mogą zrobić homologacji w styczniu.

Oggi44
Świeżak
Twój samochód: 1,6 2WD
Kolor: Biały

Post autor: Oggi44 » 05 sty 2022, 15:27

paul88lub pisze:
04 sty 2022, 19:59
Hej czy wiecie może o co chodzi z tą homologacją u mnie podobno samochód już jest przed salonem ale nie mogą mi sprzedać bo nie ma homologacji niby ma być w połowie lutego nie rozumiem tego czego nie mogą zrobić homologacji w styczniu.
Też czekam na homologację😡 , u mnie jest info, że ma być na przełomie stycznia/lutego, zawsze to 2 tygodnie krótszy termin😁

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 05 sty 2022, 18:06

Z "przecieków" słyszałem, że homologacje maja być 27 stycznia.
Ale ja miałem odbierać samochód w zeszłym roku, więc nie warto się na to napalać jak szczerbaty na sucharek.
Nawet jeśli będą jeszcze w styczniu to ogarnięcie papierów też trochę zajmie. Spodziewam się, że Karty Pojazdu też będą wystawiane przez urzędy dopiero po przedstawieniu homologacji więc z palcem w nosie trzeba liczyc +2 tygodnie, a licho wie jak z tym wszechobecnym bajzlem to wyjdzie w realu.

Czekam - chyba za tydzień wybiorę się do dealera z kanistrem i z prośbą, żeby dał mi kluczyk na pół h, żeby odpalić maszynę i trochę przesmarować silnik na placu.
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

fantango
Forumowicz
Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
Napęd 4x4: Tak
Kolor: Dark Blue

Post autor: fantango » 06 sty 2022, 18:10

Z tego co zrozumialem z powyższych postów problemy dotyczą głównie hybryd ? Są jakieś szanse na terminową dostawę wersji HT 1.6 benzyna, modern, rocznik 2022, całkowicie podstawowa wersja ? Umowa podpisana 30 grudnia, przewidziany odbiór to 28luty-3marzec.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu