Tucson NX4
Czas oczekiwania na nowego Tucsona NX4 od zamówienia
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI 2WD
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: White
Re: Czas oczekiwania na nowego Tucsona NX4 od zamówienia
Cześć.
To ja zapytam z innej beczki, czy znacie kogoś kto zrezygnował z auta za zbyt długi okres oczekiwania? ja sytuacja ze zwrotem x2 krotności wpłaty? Może sami przerabialiście ten temat, czy było "użeranie" czy bez gadania "od ręki" zwracają?
To ja zapytam z innej beczki, czy znacie kogoś kto zrezygnował z auta za zbyt długi okres oczekiwania? ja sytuacja ze zwrotem x2 krotności wpłaty? Może sami przerabialiście ten temat, czy było "użeranie" czy bez gadania "od ręki" zwracają?
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 2 WD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Silky Bronze
Re: Miękka hybryda - MHEV - "zady i walety" - czyli Wasze wrażenia
Zibi70 jeżeli nie wyprodukują w tym roku, to myślisz że produkcja w 2022 r. może się odbyć na podstawie umowy którą zawarłeś ze sprzedawcą? Nie zerwą umowy, bo będą chcieli podpisać nową po nowych cenach i czas oczekiwania od początku?Zibi70 pisze: ↑22 paź 2021, 11:14Ja tej daty nie traktuję serio
Zakładam, że nastąpi kolejna obsuwa. Nawet jeśli nie i przyjedzie na tego 28 grudnia, to i tak w tym roku go nie odbiorę i nie zarejestruję. Raz, że nie zarejestruję w ostatnim dniu roku, żeby mieć datę rejestracji 2021 a dwa, że w grudniu mogą znów być jakieś ograniczenia w pracy urzędów i firm związane z przewidywanym szczytem IV fali covid. Nie wiem ile teraz się czeka na rejestrację, ale z tego co słychać 3-5 dni a jak będzie w grudniu?
Te kilka dni nie zrobi mi różnicy a zawsze jednak inaczej jest mieć o jeden rok młodszy samochód
W zasadzie wcale bym się nie obraził, gdyby mój został wyprodukowany np w pierwszym tygodniu stycznia (nie wcześniej niż 3 - żeby Pepiki zdążyły wytrzeźwieć) - wtedy razem obchodzilibyśmy urodziny - niechby sobie przyjechał w połowie stycznia i wtedy dla mnie byłoby optymalnie.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson NX4 , Executive , 1.6 GDI 150 KM , 2WD
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Phantom Black
To prawda że jest to kolejny problem który wpływa bądź wpłynie na nasz długi okres oczekiwania na upragnione autka . Nie dawno omawiano też właśnie problem z pozyskaniem magnezu w TVN24 . Ale jeżeli chodzi o tego typu artykuły to jest na pewno ich dużo więcej które poruszają obecny problem z produkcją aut . Jeden z nich moim zdaniem dość ciekawy , link poniżej . Najgorsze że kumulacja tych wszystkich niewiadomych czyli co i kiedy zostanie dostarczone czy wyprodukowane jest tak duża że nie ma już co się dziwić że ciężko gdziekolwiek uzyskać wiążącą informacje kiedy będzie auto do odbioru . Zapewne już każdy coś odpowiada nam takiego żeby nas pocieszyć a nie rozłożyć rąk przed nami i poruszać ramionami i powiedzieć „ a sąd mi to wiedzieć ”Zibi70 pisze: ↑22 paź 2021, 13:03No to panowie - jakby było mało, coś na dokładkę: https://magazynauto.pl/wiadomosci/niedo ... i,aid,1548
Kryzys na rynku półprzewodników. "Największy od dekad"
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Re: Miękka hybryda - MHEV - "zady i walety" - czyli Wasze wrażenia
Sprzedawca zapewniał mnie, że nie. Mam też znajomych, którzy mieli podobna sytuację kiedyś - w Audi i mimo przejścia rocznika umowa pozostała w mocy. Może więc z pewnym (nie całkiem uzasadnionym) optymizmem przypuścić, że umowę z datą realizacji na 2021 może oznaczać pewnego rodzaju zobowiązanie ze strony sprzedawcy, a za zgodą kupującego termin jej realizacji może zostać wydłużony. Zasadniczo nie ma tam w jakiś szczególny sposób zaznaczonej informacji, że samochód musi zostać wyprodukowany w 2021. Jest podany jedynie termin realizacji, o którym już teraz wiadomo, że nie zostanie dotrzymany.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- Zibi70
- Mistrz
To byłoby ciekawe - jak dotąd nie słyszałem o takim przypadku, ale to niczego nie wyklucza.Marcinus00 pisze: ↑22 paź 2021, 13:29Cześć.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Hyundai Tucson NX4 , Executive , 1.6 GDI 150 KM , 2WD
- Kolor: Phantom Black
Takie info z ostatniej chwili :Buczacznik pisze: ↑17 paź 2021, 22:13Witam wszystkich
Zamówienie auta do produkcji z 5 października i odbiór wpisany do umowy na ostatniego lutego . Nic tylko pozostaję się uzbroić w cierpliwość i mieć nadzieję że nie będzie to dłużej niż na wstępie założono
Hyundai Tucson NX4 , Executive , 1.6 GDI 150 KM , Phantom Black
Sprzedawca stwierdził że gdyby się okazało że z jakiś przyczyn nie wyprodukują tego auta w tym roku to mocno na to liczy że umowa zostanie w mocy a ja dostanę auto z roku 2022 z ceną którą mam wpisaną w obecną umowę .
To tak mniej więcej są słowa mojego sprzedawcy .
W sumie nie dopytałem go czy pisząc datę odbioru na koniec lutego wpisał ją mocno asekuracyjnie bo tak musiał ale liczy że może auto będzie w tym roku czy od razu zakładał że w tym roku na pewno już go nie będzie .
Przy następnym kontakcie dopytam
- Zibi70
- Mistrz
@Buczacznik - i oby dotrzymali słowa. Może Koreańczycy mają więcej odpowiedzialności i honoru - oby nie okazało się to naiwnością i złudzeniem.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 GDI (132KM) Style 2WD
- Kolor: Stellar blue
A w umowie/na zamówieniu jest zaliczka, czy zadatek? Bo zadatek z zasady działa, tak, że sprzedawca zwraca dwukrotność wpłacone kwoty. No ale pozostaje pytanie, z czyjej winy umowa nie dochodzi do skutku: deleara? Przecież on nie obiecywał, że samochód będę wyprodukowany dokładnie 3.11.2021 o 16:30. Także pewnie zapis jest, że termin może ulec zmianie... Zresztą jak i wszędzie na świecie terazMarcinus00 pisze: ↑22 paź 2021, 13:29Cześć.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Paliwo: Hybryda
Sądzę, że jeśli ktoś zamawiał jeszcze przed wakacjami to może miał szanse na w miarę uczciwą umowę. Moja jest tak skonstruowana, że jest zapis o możliwym przesunięciu terminu z przyczyn niezależnych od dealera ale nie ma informacji jak długie może być to opóźnienie. Jak już pisałem, jest zadatek + brak możliwości domagania się zwrotu x2. Próbowałem negocjować, żeby pojawiła się klauzula: zadatek x2 gdy samochód nie wyprodukuje się w tym roku ale nic z tego. Z jednej strony zapewniają, że będzie w tym roku ale z drugiej strony chcą zostawić sobie furtkę na wypadek gdyby jednak nie dotarł.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Paliwo: Hybryda
Jak rozglądałem się za samochodem, to ciekawe było podejście sprzedawców: w zależności od salonu - od wersji typu „mieliśmy opóźnienia ale teraz samochody zjeżdżają nawet przed terminem” (gezet) do brutalnej prawdy „sytuacja jest zła, a będzie gorzej i nie możemy zagwarantować odbioru w tym roku” (korea Hyundai) no i wersje pośrednie: zamówiliśmy w kwietniu i powinien być w październiku. Na coś takiego się zdecydowałem, a październik się kończy…