Tucson TL
Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson TL? Napisz tutaj.
losiek
Weteran
Twój samochód: nieważne
Kolor: nieważne

Re: Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej

Post autor: losiek » 24 sty 2017, 20:35

W moim przypadku raz na ok. 10 sprawdzeń słyszę taki dźwięk jak przez kolegów opisywany. Ale jest on bardzo cichy, niesłyszalny w kabinie i nawet stojąc koło auta go nie słychać. Dopiero jak przystawię ucho do nadkola to go słyszę. Mam GDI w manualu. Oczywiście gdyby nie ten temat do tej pory bym tego nie usłyszał. Wychodzi na to, że aktualnie trzeba jeździć i po prostu się tym nie przejmować.
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black

krisman

Post autor: krisman » 24 sty 2017, 22:55

W nissanach ze skrzynią 5 biegową, skrzynie też mocno hałasowały, ale nic więcej się z nimi nie działo. Dużo tego na forum nissana było, aż nazwali to: TTTM- ten typ tak ma.
Ewentualnie, pominięto omyłkowo w produkcji jakiś proces obróbki, np. hartowanie.

losiek
Weteran
Twój samochód: nieważne
Kolor: nieważne

Post autor: losiek » 25 sty 2017, 9:32

Do Turbo kamery też by można było to zgłosić.
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black

Inżynier Mamoń

Post autor: Inżynier Mamoń » 25 sty 2017, 14:43

maik30d pisze:
25 sty 2017, 9:20

A może być tak, że przy niskiej temperaturze metal kurczy się za bardzo, następują większe luzy i przez to zaczynają się wytarcia ?
Ale po 100 km? Przecież to prawie zerowy przebieg.

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 25 sty 2017, 15:23

Obawiam się, że jeszcze dłuuuugo nie będzie wiadomo o co biega, tym bardziej, że w poprzednim modelu też były podobne przypadki.
1.6 T-GDI 4WD Comfort

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 25 sty 2017, 18:20

Hmm... u mnie na razie jest to na tyle cichy odgłos i tylko podczas rozgrzewania w czasie mrozów, więc nie wiem jakby się do tego ustosunkowali (pewnie byłaby to długa i trudna droga). A z drugiej strony ciężko byłoby mi rozstać się z Tucsonkiem.:(
1.6 T-GDI 4WD Comfort

krisman

Post autor: krisman » 25 sty 2017, 18:52

Moim zdaniem nie ma szans na wymianę. Co do teorii temperatura/kurczenie/wycieranie, Panowie błagam - 100 km? Kurczenie się super wytrzymałych elementów przy -21 stopni?

Inżynier Mamoń

Post autor: Inżynier Mamoń » 25 sty 2017, 19:15

krisman pisze:
25 sty 2017, 18:52
Moim zdaniem nie ma szans na wymianę. Co do teorii temperatura/kurczenie/wycieranie, Panowie błagam - 100 km? Kurczenie się super wytrzymałych elementów przy -21 stopni?
Masz rację, też w to wątpię ale...pod warunkiem ,że elementy są faktycznie wytrzymałe i nie ma żadnego błędu technologicznego. ;)

Inżynier Mamoń

Post autor: Inżynier Mamoń » 25 sty 2017, 20:34

maik30d pisze:
25 sty 2017, 19:26
Na pewno gdybyśmy nagłośnili sprawę to Hyundai, żeby wyjść z twarzą postara się rozwiązać problem i dać rekompensatę czy coś
Z tym różnie bywa. W przypadku mojego poprzedniego autka (IX35, 2013) dwa lata trwała walka, a silnika nie wymienili. Co prawda dzięki temu mam teraz nowego Tucsona... :lol: Gdyby nie to, że zaproponowali mi naprawdę dobrą cenę (z odkupieniem starego auta włącznie) to przez wzgląd na poprzednie doświadczenia na Hyundaia nawet bym nie spojrzał. Muszę jednak powiedzieć, że różnic "na plus" w porównaniu do poprzednika jest sporo.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu