Tucson TL
Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai ix20
- Kolor:
Re: Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej
Witam wszystkich, ja jestem właścicielem ix20, który ma problem z hałasem ze skrzyni biegów. To ja umieściłem problem na profilu Hyundai Polska bo chciałem wpłynąć na szybsze działanie w mojej sprawie. Jestem już zmęczony tym problemem bo występował w moim samochodzie od samego początku, najpierw na starej skrzyni pojawiał się nieregularnie i niezależnie od pory roku. Niestety za każdym razem jak się pojawiałem na zdiagnozowaniu usterki to nigdy nie mogłem jej wywołać, zgłaszałem ją zawsze przy każdym przeglądzie gwarancyjnym i zawsze była cisza . Miałem wymieniane kompletne sprzęgło i nic . W ubiegłym roku poprosiłem kierownika ASO, żeby pojeździł ze mną po mieście i może uda mi się zaprezentować gdzie jest problem (dotychczasowy materiał wideo nie był wystarczający dla Hyundai Polska) i w końcu się udało. Następnie była podjęta próba naprawy podczas której wymieniono wszystkie łożyska w skrzyni, problem oczywiście pozostał. Doczekałem się wymiany całej skrzyni i byłem szczęśliwy do czasu kiedy problem tym razem pojawił się dopiero przy minusowej temperaturze. Zawsze jest przy pierwszym rozruchu silnika a po przejechaniu kilku kilometrów znika.
Teraz moje ASO rozkłada ręce i czeka na pomoc Hyundai Motor Poland.
Teraz moje ASO rozkłada ręce i czeka na pomoc Hyundai Motor Poland.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Hej. Dzięki za odzew - może wspólnymi siłami udałoby się coś więcej osiągnąć - jeśli będą działać opieszale to myślę że nagłośnienie sprawy w mediach mogłoby pomóc. Jaki masz silnik w swoim aucie?
Dla czego nikt nie próbuje z silnikiem? (rozrząd lub wał korbowy na zimno?) Ciągle skrzynia ,a to nic nie wnosi!
- Tucson
- Autor
- Kontakt:
Tak krisman to może być jakiś trop. Dlatego pytam o silnik.
-
- Świeżak
- Kolor:
Silnik w moim ix20 to benzyna 1,6 CVVT czyli klasyczny MPI. Będę się kontaktował z jednym użytkownikiem z forum Hyundai Klub Polska, który miał taki sam problem jak ja. Tyle że u niego po wymianie sprzęgła + koła zamachowego + skrzyni usterka znikła, ale było to rok temu i jestem ciekawy jak jest teraz.
- Tucson
- Autor
- Kontakt:
Może to koło zamachowe?
-
- Świeżak
- Kolor:
Sugerowałem w swoim ASO wymianę ale oczywiście mnie zignorowali. Tłumaczyli że jest to zwykłe koło i nie ma tu dwumasowego więc nie ma się co zepsuć.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: szary
Mam zamiar zamówić takiego tucsona jak ty posiadasz i teraz mam myślenie czy to jest wada fabryczna bo ty masz t-gdi , 2wd. Jak u ciebie ze spalaniem w tej konfiguracji spokojna jazda?
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: szary
Do przeżycia to spalanie , myślę ze z napędem 4WD trochę więcej palą bo to dodatkowy opór, poczekam jeszcze trochę może wyjaśnisz skąd problem u Ciebie. Chodziło mi pogłowie zwykłe 1.6 ale samochód też ma dać trochę frajdy. A w którym salonie kupowałeś swojego i ile rabatu dostałeś?
Makumba TU masz cały temat na forum o spalaniu.
Link do filmu z przyspieszenia T-GDi na auto-centrum widzę, że coś nie działa - tu wersja YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Qc5F95fMbXw
Link do filmu z przyspieszenia T-GDi na auto-centrum widzę, że coś nie działa - tu wersja YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Qc5F95fMbXw