Tucson TL
Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson TL? Napisz tutaj.
miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Re: Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej

Post autor: miras2016 » 14 cze 2017, 20:51

No to chyba problem został rozwiązany, aczkolwiek trzeba będzie poczekać do zimy, aby mieć 100% pewność.
1.6 T-GDI 4WD Comfort

krisman

Post autor: krisman » 14 cze 2017, 21:06

To i @maik30d może się wreszcie doczeka skutecznej naprawy Obrazek i złotej karty na obsługę w ASO ;) należy się jemu bez dwóch zdań !

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 14 cze 2017, 21:26

Oby! Bo faktycznie jak na razie, to nie może mieć dobrego zdania o Hyundaiu :(
1.6 T-GDI 4WD Comfort

PJ22
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
Kolor: Fiery Red

Post autor: PJ22 » 19 cze 2017, 17:22

Niestety moja radość okazała się przedwczesna. Jest inaczej, ale chromoli nadal. Odgłos jest bardziej słyszalny na ciepłym silniku, jest bardzo podobny do tego co było wcześniej. Najlepiej słychać przy odpuszczaniu gazu, podczas spadku obrotów silnika, niknie po wciśnięciu sprzęgła. Podobno u poprzedników, u których wymieniono synchronizatory, jest ten sam problem i nie dotyczy tylko Tucsonów, ale wszystkiego w czym jest 1.6 T-GDI (więc pewnie Kia Sportage, Ceed także). Zaczynam mieć tego poważnie dość.

PJ22
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
Kolor: Fiery Red

Post autor: PJ22 » 21 cze 2017, 17:42

Dźwięk jest identyczny. Mam idealnie takie samo metaliczne chrobotanie, najgłośniej w okolicy lewego nadkola i podczas spadania obrotów.
Nie zauważyłem takich dziwnych stuków które masz na jednym z nagrań gdzie pytasz "co to?"
U mnie nic w środku nie słychać. Mam wrażenie, że sam silni chodzi ciszej (ale może to kwestia nagrania). Trochę chodzi ten twój jak stary diesel. Zawory tak klepią czy co? Ja mam tylko to chrobotanie. Na wolnych obrotach praktycznie silnika nie słychać u mnie.

krisman

Post autor: krisman » 10 lip 2017, 12:24

Byłeś już na wskazanych w/w oględzinach w salonie?

Nabu
Forumowicz
Twój samochód: Tucson Style 1,6 T-GDI, 7DCT, AWD, 19", elektryczna klapa bagażnika
Kolor: Phantom Black

Post autor: Nabu » 10 lip 2017, 12:39

Na oględziny musisz się zgłosić. Myślę, że sprawę powinieneś zgłosić również do Hyundai Motor Poland. Jak rozumiem, w tej chwili rozmawiasz z serwisem dealera, który robi co może, żeby wymigać się od odpowiedzialności. Jeśli po oględzinach w dalszym ciągu będzie odmawiał uznania reklamacji, zostanie Ci tylko rozmowa z przedstawicielstwem fabryki w Polsce. Uważam, że warto zrobić ruch wyprzedzający i poinformować ich o problemie już teraz (ze wskazaniem na podjęte dotąd kroki). Na koniec przydałaby się prośba do HMP o wsparcie w sprawie - w końcu zależy im na dobrym imieniu marki.
2016 Hyundai Tucson 1.6 T-GDi 7DCT 4WD Style 19" Phantom Black

MarekB
Weteran
Twój samochód: 1.6T-GDi Premium 4WD
Kolor: white sand

Post autor: MarekB » 10 lip 2017, 14:49

Jeśli w jednym mieście/województwie jest Was kilku z tym samym problemem i już jest to na etapie pism pomiędzy kancelariami to moim zdaniem macie duże szanse na to żeby Jakub Hnat się tym zainteresował. Powodzenia i prosimy o relację ze sprawy.

Nabu
Forumowicz
Twój samochód: Tucson Style 1,6 T-GDI, 7DCT, AWD, 19", elektryczna klapa bagażnika
Kolor: Phantom Black

Post autor: Nabu » 11 lip 2017, 9:17

Jeżeli nie zgodzisz się na oględziny to przysłowiowa zupa zimna - dostawca auta użyje argumentu, że nie zareagowałeś na propozycję salonu mogącą w końcu prowadzić do zaspokojenia Twoich roszczeń. Dopiero gdy z oględzin nic nie wyniknie powinieneś wejść na drogę prawną, zadzwonić do HMP, Turbo Kamery, czy gdzie tam jeszcze możesz i narobić tyle szumu, żeby dostawcy wróciła ochota do należytego potraktowania klienta.
2016 Hyundai Tucson 1.6 T-GDi 7DCT 4WD Style 19" Phantom Black

krisman

Post autor: krisman » 11 lip 2017, 9:30

Dokładnie jak napisał @Nabu, musisz jechać na oględziny i wszystko teraz na piśmie, by znowu się nie wypieli, że pierwsze słyszą .

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu