Tucson TL
Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej
Re: Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej
Rozmawiałem dzisiaj w firmie z gościem z Gdańska, właścicielem tucsona 1.6 t-gdi z tego roku i przebiegiem 7600km. Zero Hałasów! Autem oczarowany, więc jednak może być O.K. Dlaczego nie ma poprawy u kolegów z tym problemem? Poprawili i się udało, tylko nie wiedzą co?
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
No cóż, ja bym nie był zachwycony, ale jakie inne wyjście pozostało? Może dadzą Ci auto zastępcze? Oby tylko w końcu rozwiązali problem do końca!
1.6 T-GDI 4WD Comfort
Zgadzam sie z miras2016 chyba nie masz wyjścia. Myślę, że auto zastępcze należy się jak....
Też tak myślę, daj i może wreszcie się uda.
Nie zależnie czy ma to być naprawa czy wymiana na nowy egzemplarz niezbędne są szczegółowe oględziny pojazdu. Swoją drogą nie chce mi się wierzyć aby wymiana na nowy egzemplarz możliwa była bez drogi sądowej. Będą naprawiać samochód do skutku.
Myślę, że czas na testy i gruntowne sprawdzenie jest zasadny, co do wymiany małe szanse na tym etapie, chyba że poczynione są już stosowne kroki i nie masz wyłączenia niezgodności towaru z umową.
http://autoprawo.pl/pierwsze-kroki-po-k ... -z-wadami/
http://autoprawo.pl/pierwsze-kroki-po-k ... -z-wadami/
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
- Kolor: Fiery Red
Żona dzisiaj po pracy pojechała na wymianę oleju w skrzyni. Było to umówione razem z przeglądem za 3 tygodnie, ale problem się nasila i nie chcieliśmy, aby potem powiedzieli, że kilka tygodni jeździliśmy na złym oleju, a mogli wymienić wcześniej. Po tym zabiegu, jest dokładnie to co było.
Chcieliśmy, aby pokazali stary olej, żona była z magnesem. Oczywiście nie widzieli przeszkód, ale na koniec się okazało, że olej gdzieś cudownie zaginął. Szef salonu rzuca tekstami, że oni nic dzisiaj nie słyszeli i jest dobrze bo biegi przecież wchodzą bez problemu. Chyba czas na TVN i rzeczoznawcę się zbliża.
Skoro nie pokazali tego oleju to pewnie mają coś do ukrycia, pewnie skrzynia już jest nieźle zmielona po tych 14 tys. Mają wymieniać jeszcze jakiś wałek, nawet jeśli to przyniesie skutek, to reszcie skrzyni, też długiego życia nie wróżę.
Chcieliśmy, aby pokazali stary olej, żona była z magnesem. Oczywiście nie widzieli przeszkód, ale na koniec się okazało, że olej gdzieś cudownie zaginął. Szef salonu rzuca tekstami, że oni nic dzisiaj nie słyszeli i jest dobrze bo biegi przecież wchodzą bez problemu. Chyba czas na TVN i rzeczoznawcę się zbliża.
Skoro nie pokazali tego oleju to pewnie mają coś do ukrycia, pewnie skrzynia już jest nieźle zmielona po tych 14 tys. Mają wymieniać jeszcze jakiś wałek, nawet jeśli to przyniesie skutek, to reszcie skrzyni, też długiego życia nie wróżę.
-
- Weteran
- Twój samochód: nieważne
- Kolor: nieważne
Ja jak pisałem w tym temacie, usłyszałem podobny odgłos w zimie przy dużych mrozach, ale był bardzo cichy, bez przystawiania ucha do nadkola bym tego nie usłyszał. Odpukać od pół roku ani razu już tego nie słyszałem i wszystko jest ok. Zresztą chyba jako jedyny z silnikiem GDI to słyszałem
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1,6 t-gdi 2016
- Kolor:
Witam. U mnie po wymianie skrzyni przy tych temperaturach cisza. Sprzęgło lżej chodzi i lepiej biegi. Natomiast jedyne co zostało to meteliczne chrobotanie po dodaniu gazu i puszczeniu na biegu jałowym potem ustaje- wcześniej nie ustawało, czekam do zimy. Zauważyłem ze teraz duzo wcześniej po odpaleniu spadają obroty silnika ale to pewnie kwestia temperatury na zewnątrz. Myślę ze koledzy w których autach problem jest ewidentny powinni wnosić o wymianę na skrzynię z serii aut gdzie problemu nie ma. To by ostatecznie pokazalo czy problem lezy po stronie skrzyni czy innego podzespołu który ze skrzynią współpracuje.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1,6 T-GDI 177 KM, 2WD, 6MT
- Kolor: Micron Grey
Znalazłam taką stronkę https://creta-club.net/forum/showthread.php?t=924 na , której jest opisany problem
skrzyni M6CF4 czyli naszych z Tucson Tle 1,6 T-GDI 177PS. Mógłby którys z kolegów zweryfikować jakie łożyska posiadaja nasze skrzynie?.Jeżeli starego typu 4322023206 i 4322023206 to musimy najprawdopodobniej wymieniać na nowy typ (432243D100 / 432253D100) i będzie git.
Tłumaczenie google:
P050 - HSR16-51 PA
1. OPIS
Niniejszy biuletyn zawiera informacje o wymianie łożysko stożkowe stary Model skrzyni M6CF3-1 / M6CF4 bieg jeśli łożysk stożkowych ma żadnych staromodne jako części serwisowe.
Podczas konserwacji, postępuj zgodnie z poniższymi informacjami.
2. Dotknięte pojazdu
M6CF3-1 Accent / Verna (PO / RBI) Hyundai Creta (GS), Elantra (AD / MD / MDI) Elantra Coupe (JK), i20 (PB / D), i30 (Gd / gde) ix20 (JC) ix35 (EL), Tucson (TLE) Veloster (FS)
M6CF4: i40 (VF) Sonata (LF / YF / YFC), Tucson (TL / TLE), Tucson / ix35 (LM / EL)
● region: Ameryka Północna, Europa Zachodnia, Europa Wschodnia, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa, Bliski Wschód, Pacyfiku, Azji, Afryki, Chin
4. instrukcje konserwacji
łożysk starego typu mogą być zastąpione nowymi, ale przód i tył każde z łożysk wału (wejście, wyjście cofania wału pełnego różnica) próbki starego powinna zostać zastąpiona w tym samym zestawie czasu.
<Przykład wymiana>
Jeśli to konieczne, wymiana łożyska tylnego wału pomocniczego (4322023206) w przypadku braku części 4322023206 dostarczanych jako elementów serwisowych w stanie wymienić przednie i tylne łożyska wału wtórnego jednocześnie na nowym łożysku próbki (432243D100 / 432253D100) zestawu.
skrzyni M6CF4 czyli naszych z Tucson Tle 1,6 T-GDI 177PS. Mógłby którys z kolegów zweryfikować jakie łożyska posiadaja nasze skrzynie?.Jeżeli starego typu 4322023206 i 4322023206 to musimy najprawdopodobniej wymieniać na nowy typ (432243D100 / 432253D100) i będzie git.
Tłumaczenie google:
P050 - HSR16-51 PA
1. OPIS
Niniejszy biuletyn zawiera informacje o wymianie łożysko stożkowe stary Model skrzyni M6CF3-1 / M6CF4 bieg jeśli łożysk stożkowych ma żadnych staromodne jako części serwisowe.
Podczas konserwacji, postępuj zgodnie z poniższymi informacjami.
2. Dotknięte pojazdu
M6CF3-1 Accent / Verna (PO / RBI) Hyundai Creta (GS), Elantra (AD / MD / MDI) Elantra Coupe (JK), i20 (PB / D), i30 (Gd / gde) ix20 (JC) ix35 (EL), Tucson (TLE) Veloster (FS)
M6CF4: i40 (VF) Sonata (LF / YF / YFC), Tucson (TL / TLE), Tucson / ix35 (LM / EL)
● region: Ameryka Północna, Europa Zachodnia, Europa Wschodnia, Ameryka Południowa, Ameryka Środkowa, Bliski Wschód, Pacyfiku, Azji, Afryki, Chin
4. instrukcje konserwacji
łożysk starego typu mogą być zastąpione nowymi, ale przód i tył każde z łożysk wału (wejście, wyjście cofania wału pełnego różnica) próbki starego powinna zostać zastąpiona w tym samym zestawie czasu.
<Przykład wymiana>
Jeśli to konieczne, wymiana łożyska tylnego wału pomocniczego (4322023206) w przypadku braku części 4322023206 dostarczanych jako elementów serwisowych w stanie wymienić przednie i tylne łożyska wału wtórnego jednocześnie na nowym łożysku próbki (432243D100 / 432253D100) zestawu.