Tucson NX4
Brak połączenia internetowego

Nawigacja i mapy aktualizacje, ustawienia radia i problemy z dźwiękiem - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Krampus
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Biały

Re: Brak połączenia internetowego

Post autor: Krampus » 08 cze 2024, 20:39

Jest tak: jednak połączenia z BlueLink nie ma - ostatni status samochodu z czwartku 6 czerwca, brak alertów o pozostawieniu otwartego samochodu itp. BlueLink oczywiście aktywny (aktywna subskrypcja).
Mapy online nie działają (trasa w nawigacji wyświetla się na szaro).. Brak informacji o natężeniu ruchu podczas nawigacji (nie modyfikuje trasy), brak ostrzeżeń o fotoradarach i odcinkowych pomiarach prędkości (i średniej prędkości osiąganej na takim odcinku). Nie sprawdzałem POI. Jutro jadę trasą, na której są roboty drogowe i jest objazd zamkniętego odcinka. Miesiąc temu nawigacja mi to pokazała i poprowadziła objazdem. Obstawiam, że jutro tego nie wyłapie.

Ponieważ problem dotyczy nie tylko mojego samochodu obstawiam, że coś jest po stronie Hyundai - IMHO wizyta w serwisie nie ma sensu. Następną dłuższą trasę z nawigacją planuję pod koniec czerwca - mam nadzieję, że naprawią.

Jaskul
Świeżak
Twój samochód: 1.6 48V
Napęd 4x4: Tak
Paliwo: Benzyna
Kolor: Czarny

Post autor: Jaskul » 08 cze 2024, 20:44

Dzięki.
Teraz mając potwierdzenie od kilku osób wiem że w poniedziałek mam odwiedzić aso i dusić o naprawę :-)

Dam znać jak będą nowe wieści

Rewal
Świeżak
Twój samochód: Kona
Rok produkcji: 2024
Skrzynia: Manual
Kolor: Ecotronic Gray

Post autor: Rewal » 08 cze 2024, 21:06

Ja mam Konę, ale jest dokładnie to samo od paru dni, nawigacja tylko offline, nie można nic zrobić przez bluelink itd. Także jest to chyba problem Hyundaia dotyczący wszystkich samochodów

Jacek6466
Nowicjusz
Twój samochód: Tucson, Platinum, 4WD
Kolor: dark teal

Post autor: Jacek6466 » 08 cze 2024, 22:26

Wjechałem dziś do Niemiec i sieć zaczęła działać normalnie. Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy dlatego, że to sieć niemiecka. Ewidentnie coś jest nie tak z siecią w Polsce. Wszystkie próby naprawy, resetu nic nie pomagały. Naprawiło się nagle samo po przekroczeniu granicy. A swoją drogą to mamy beznadziejne serwisy Hyundaia. Dzwoniłem po trasie do kilku i nic mi nie pomogli, nawet nie próbowali tylko olewali, że konsultanci są zajęci, że później oddzwonią, ble, ble, ble. Żaden nie oddzwonił, a na infolinii Hyundai Polska jeszcze gorzej. Tak fatalnego serwisu nie miałem w żadnej innej marce auta, a przewinęło się ich kilka.

Marcel01
Świeżak
Twój samochód: Ioniq5
Rok produkcji: 2022
Kolor: popielaty-mat

Post autor: Marcel01 » 09 cze 2024, 12:33

Serdecznie witam wszystkich użytkowników , zarejestrowałem się na tym forum , bo tylko tutaj znalazłem wiadomość o problemach z bluelinkiem. Już miałem zamiar w dniu jutrzejszym kontaktować się z ASO w sprawie "braku dostępu do sieci". Teraz mam świadomość, że to nie usterka w moim Ioniq 5 . Moje ostatnie połączenie z serwerem - widoczne w aplikacji - to 07.06.2024 , godzina 8:11. Około godziny 9:15 tego samego dnia podłączyłem samochód do ładowania i połączenia z siecią już nie było .

Hassel
Świeżak
Twój samochód: 4WD
Kolor: Szary

Post autor: Hassel » 09 cze 2024, 17:54

I ja Witam Wszystkich.
Już miałem zgłaszać się do serwisu i na całe szczęście napotkałem na ten wpis :D bo już chciałeś jakieś resety robić w swoim Santa Fe (2023r) . Blue link w aucie nie może nawiązać połączenia ani zwrócić info aplikacji. Jakby ta zaszyta karta sim przestała być aktywna czy coś .. :roll: . Gdzieś do centrali Hyundaia trzeba to zgłosić bo wygląda to na globalny w PL problem.
Ja mam ostatnią aktualizację 06.06 17:57.
Leszek.

Krampus
Twórca

Post autor: Krampus » 09 cze 2024, 18:38

Mnie jeszcze ciekawi, czy przy takim braku połączenia z netem, będzie działać system eCall.

Krampus
Twórca

Post autor: Krampus » 09 cze 2024, 18:40

Krampus pisze:
08 cze 2024, 20:39
Jutro jadę trasą, na której są roboty drogowe i jest objazd zamkniętego odcinka. Miesiąc temu nawigacja mi to pokazała i poprowadziła objazdem. Obstawiam, że jutro tego nie wyłapie.
Zgodnie z przewidywaniami, chciał prowadzić przez zamkniętą drogę (Zielonka pod Warszawą).

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Rok produkcji: 2024
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 10 cze 2024, 13:10

Dzień dobry :)
Przepraszam , że się wpraszam , ale wygląda mi to na problem po stronie operatora ( wirtualnego ) GSM, który świadczy w Polsce usługi na rzecz Hyundaia.
Konradred pisze:
07 cze 2024, 19:37
Mam tak samo na początku był internet a teraz nie pokazuje ani jednej kreski . Może to jakiś ogólny problem z siecią Hyundia (...)
Rewal pisze:
08 cze 2024, 21:06
Ja mam Konę, ale jest dokładnie to samo od paru dni (...)
Marcel01 pisze:
09 cze 2024, 12:33
(...) w sprawie "braku dostępu do sieci". Teraz mam świadomość, że to nie usterka w moim Ioniq 5(...)
Jacek6466 pisze:
08 cze 2024, 22:26
Wjechałem dziś do Niemiec i sieć zaczęła działać normalnie. (...) Ewidentnie coś jest nie tak z siecią w Polsce.(...) Naprawiło się nagle samo po przekroczeniu granicy (...)
Co wskazuje na fakt , że problem dotyczy nie konkretnego modelu , czy serwerów Hyundaia , tylko sieci GSM , a konktetnie tego , że pewna pula numerów telefonów GSM
nie jest dopuszczana do zalogowania się przez stacje bazowe operatorów w Polsce. Ciekawe kto jest dostarczycielem usługi GSM dla Hyundai-a ? Trzeba pokopać głębiej ten temat ...
Krampus pisze:
09 cze 2024, 18:38
Mnie jeszcze ciekawi, czy przy takim braku połączenia z netem, będzie działać system eCall.
Teoretycznie powininen działać nawet z zablokowaną kartą SIM , tak samo jak 112 w telefonie.

Hassel
Świeżak
Twój samochód: 4WD
Kolor: Szary

Post autor: Hassel » 10 cze 2024, 13:37

Próbowałem zgłosić ten problem na stronie oficjalnej Hyundaia.
Skoro problem wydaje się być globalny na terenie PL miałem nadzieję, że jako oficjalny przedstawiciel Hyundai-a w PL dołożą starań aby sprawdzić
u dostawców usług co się dzieje. A oni odpisali, że cyt" w kwestii aplikacji BlueLink prosimy o kontakt poprzez stronę bluelink@hyundai-europe.com" :lol:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu