Jak olej zgodny z normami to nie ma żadnego problemu.WIlk pisze:Jeszcze dzisiaj zadałem pytanie co do własnego oleju przy wymianie przez ASO, jak odpiszą to zapodam.
Tucson TL
Wymiana oleju i filtrów 1.6 GDI
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
- Kolor: Biały
Re: Wymiana oleju i filtrów 1.6GDI
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI FL Comfort
- Kolor: Champion blue
Niedawno sprawdzałem w ASO kartę przeglądów (mam wersję po FL) i nigdzie nie było w niej oleju C2/C3. W karcie był tylko A5. Więc ma się to nijak do tego, co napisali. Niestety.WIlk pisze: ↑19 lut 2020, 16:46W załączeniu odpowiedź z HMP:
Uprzejmie informujemy, że wskazane w instrukcji obsługi rekomendacje rodzajów oleju silnikowego, są zaleceniami producenta samochodu, jednakże są one rozszerzone w wewnętrznej dokumentacji pojazdu dostępnej dla Autoryzowanych Stacji Obsługi Hyundai.
Zgodnie z danymi wskazanymi przez producenta, dostępnymi także dla ASO Hyundai, specyfikacja oleju silnikowego dla modelu Tucson z silnikiem benzynowym o oznaczeniu pojemności 1.6, przewiduje zastosowanie oleju spełniającego klasyfikację jakościową ACEA A5/B5 lub ACEA C2/C3, natomiast klasa lepkości jest zależna od warunków w jakich eksploatowanych jest dany samochód, w związku z tym, poza dotychczas przekazanymi klasami, producent pozostawia w tym zakresie pewną swobodę.
Zespół Centrum Obsługi Klienta Hyundai Motor Poland
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 t-gdi
- Kolor: Micron Grey
Właśnie jestem w serwisie na wcześniejszą wymianę oleju na 1,8 tyś.km. Olej serwisu. Konsultant pokazywał mi beczkę i małe bańki ewentualnie co leją i leją klasę C3. Jak mu powiedziałem o wpisach z forum o oleju A5/B5 to stwierdził że nigdy nie słyszał żeby jakiś serwis lał olej A5/B5 do samochodów po FL. Trochę sobie z gościem pogadałem bo byłem pierwszy nie było jeszcze klientów i pewnie miał czas. Tak że pytajcie zawsze, jako klienci mamy zawsze do tego prawo.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI FL Comfort
- Kolor: Champion blue
Zapytaj przy okazji, jaki olej masz wpisany w karcie przeglądów dla swojego auta (ASO ma dostęp do tego dokumentu po wpisaniu numeru VIN samochodu).
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 t-gdi
- Kolor: Micron Grey
Trochę za puźno pytanie ponieważ wymiana była między 7.30 a 8.15 a twój post dużo później niestety.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort +N 2018
- Kolor: Phantom Black
Goral10.Gość mówi że nigdy nie słyszał żeby ASO lało olej A5/B5.To ciekawe.Bo przed wymiana sprawdzałem to tylko jednym serwisie wiedział że trzeba lać C2/C3.Pozostałe serwisy leja A5/B5.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort +N 2018
Najlepsze jest to pół roku temu były początki i mogło być coś nie dograne.Na dzień dzisiejszy masa aut po FL wymienia olej i sprawa jest już chyba głośna.Ludzie piszą do HMP z pytaniami,dzwonią do ASO a oni dalej leja to samo
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson Limited 2018 1.6T
- Kolor: Biały
Ja dodam że w moim Tucsonie z USA przy pierwszej wymianie po 8tyś mil(13tyś km) został zalany quaker state advanced durability 5w30 Z tego co szukałem to klasa A5?
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 GDi 2W Style
Dzwoniłem wczoraj do DEX-POL Lubin i bardzo miły Pan odpowiedział na parę zadanych pytań.
Własny olej do wymiany - nie ma problemu,
klasyfikacja oleju - nie ma problemu - wpis w książce serwisowej
można uczestniczyć przy wymianie,
jeśli klient życzy sobie aby ASO zakupiło w jego imieniu konkretny olej - nie ma problemu!!!!!!!
I tym sposobem zdobywa się klientów
Własny olej do wymiany - nie ma problemu,
klasyfikacja oleju - nie ma problemu - wpis w książce serwisowej
można uczestniczyć przy wymianie,
jeśli klient życzy sobie aby ASO zakupiło w jego imieniu konkretny olej - nie ma problemu!!!!!!!
I tym sposobem zdobywa się klientów
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI 2WD
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: White
Cześć.
Czytam czytam i czytam.
W kwietniu czeka mnie wymiana 17tys, 2gi rok w kwietniu. Benzyna bez turbiny 136km. wersja GO.
I teraz jaki olej 0w30 C2/C3 czy 5w30 A5/B5 ??
Może ktoś określić. A do tego co i jak sprawdzają?
Czytam czytam i czytam.
W kwietniu czeka mnie wymiana 17tys, 2gi rok w kwietniu. Benzyna bez turbiny 136km. wersja GO.
I teraz jaki olej 0w30 C2/C3 czy 5w30 A5/B5 ??
Może ktoś określić. A do tego co i jak sprawdzają?