Tucson TL
Wymiana oleju i filtrów 1.6 GDI
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7crdi 2016
- Kolor: Biały
Re: Wymiana oleju i filtrów 1.6GDI
Total to dobre oleje i skoro spełnia normę to bym brał.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 CRDi 7DCT 2WD Premium
- Kolor: Micron Grey
Ja z kolei od kilku lat leję w swoich autach oleje firmy Motul, jak byłem ostatnio na wymianie oleju w ASO, to po dłuższej rozmowie pracownik zdecydowanie bardziej polecał olej Motul niż Shell, który sami wlewają do Tucsona.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Polecają to co akurat mają w beczkach a Motul dlatego że są tak nachalni i ich przedstawiciele tak upierdliwi że zrobią wszystko żeby postawić w każdym warsztacie beczki Motula, a fakt faktem ceny mają też przystępne.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 CRDi 7DCT 2WD Premium
- Kolor: Micron Grey
Kolega chyba nie zrozumiał. Napisałem, że "mój" serwis leje olej Shell, ja natomiast przyjeżdżam ze swoim i leję Motul.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Style
- Kolor: Silver
a pewnie tego czy zalali mój który przyniosłem, czy swój z beczki to już się nie da ustalić nie ? o filtrze już nie wspomnę .
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: Biały
Powinni oddać butelkę z resztą oleju.
-
- Weteran
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI 132km Style
to w końcu jaki olej kupić jedni mówią 5w30 a drudzy 0w30 chce sobie zamówić na dolewkę. silnik 1.6 GDI 132km 2020r. Może ktoś to dokładnie wyjaśnić.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Masz samochód z 2020 więc z GPF, tutaj olej na bank z normami ACEA C2/C3, ja wlewałem oryginalnie dedykowany czyli Shell Helix 5W30 AM-L ACEA C2/C3, ważne jest aby powiedzieć o tym serwisowy, bo oni mają wywalone na to i mogą domyślnie z dystrybutora wlać A5 tak jak do tucsonów bez GPF.
0W30 ma szerszy temperaturowy zakres pracy, stosowany jest głównie tam gdzie są mega mroźne zimy, aby olej z niskich temperaturach nie był zbyt gęsty od zimnego startu.
0W30 ma szerszy temperaturowy zakres pracy, stosowany jest głównie tam gdzie są mega mroźne zimy, aby olej z niskich temperaturach nie był zbyt gęsty od zimnego startu.
-
- Weteran
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI 132km Style
Dzięki pomogłeś. a ten dobry?
https://allegro.pl/oferta/shell-helix-u ... 8311af928a
https://allegro.pl/oferta/shell-helix-u ... 8311af928a
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Trudno powiedzieć, bo na fotce z allegro po zbliżeniu piszę, ze to do diesla
Poza tym uważałbym na takie zakupy, jeśli źródło nie jest sprawdzone, bo dużo jest podrób.
Jeśli jeszcze mógłbym coś doradzić, to np. moje ASO w Krakowie gdybym sam chciał kupić olej podpowiedziało mi, aby na paragonie dodawać adnotacje do jakiego samochodu jest to olej i z jakim przebiegiem, wtedy przy ewentualnym konflikcie z serwisem nie będzie problemu z gwarancją jeśli coś się stanie.
... a podsumowując, nie opłaca się kombinować i samemu kupować, bo w serwisie i tak musisz wtedy zabulić za utylizację oleju swojego jeśli nie kupisz go u nich i to zje Ci różnicę w cenie, którą niby byś zyskał.
Poza tym uważałbym na takie zakupy, jeśli źródło nie jest sprawdzone, bo dużo jest podrób.
Jeśli jeszcze mógłbym coś doradzić, to np. moje ASO w Krakowie gdybym sam chciał kupić olej podpowiedziało mi, aby na paragonie dodawać adnotacje do jakiego samochodu jest to olej i z jakim przebiegiem, wtedy przy ewentualnym konflikcie z serwisem nie będzie problemu z gwarancją jeśli coś się stanie.
... a podsumowując, nie opłaca się kombinować i samemu kupować, bo w serwisie i tak musisz wtedy zabulić za utylizację oleju swojego jeśli nie kupisz go u nich i to zje Ci różnicę w cenie, którą niby byś zyskał.