Tucson TL
Wibracje przy ruszaniu przy minimalnych prędkościach
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,7 CRDI 141km 7DCT 2wd style maj 2017
- Kolor: White sand
Wibracje przy ruszaniu przy minimalnych prędkościach
Witam,
Mam problem silnik 1.7 141km automat 7dct :podczas puszczania hamulca przy włączeniu D bez dodawania gazu odczuwam wibracje tak jakby trzęsło autem - trwa to sekunde może dwie przy predkosci tylko 3-4 na godzinę później wyżej jest ok .Ta sytuacja ma miejsce tylko jak ruszam bez dodawania gazu , jak dodaje od razu gaz nie ma tego zdarzenia .Jest to denerwujące w korku lub na wzniesieniu tylko przy predkości 3-4 na godzinę . Nie pamiętam czy to miałem od początku -teraz przebieg 9000km. Może jest urok skrzyni dwusprzęgłowej i przy tej predkosći coś się załącza i są drgania -mam jeszcze insignię w automacie i tego nie ma jest płynnie ale to inna skrzynia .
Mam problem silnik 1.7 141km automat 7dct :podczas puszczania hamulca przy włączeniu D bez dodawania gazu odczuwam wibracje tak jakby trzęsło autem - trwa to sekunde może dwie przy predkosci tylko 3-4 na godzinę później wyżej jest ok .Ta sytuacja ma miejsce tylko jak ruszam bez dodawania gazu , jak dodaje od razu gaz nie ma tego zdarzenia .Jest to denerwujące w korku lub na wzniesieniu tylko przy predkości 3-4 na godzinę . Nie pamiętam czy to miałem od początku -teraz przebieg 9000km. Może jest urok skrzyni dwusprzęgłowej i przy tej predkosći coś się załącza i są drgania -mam jeszcze insignię w automacie i tego nie ma jest płynnie ale to inna skrzynia .
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6T-GDi Premium 4WD
- Kolor: white sand
Re: Wibracje przy ruszaniu przy minimalnych predkościach
Mam ten sam automat w 2ch autach i nie ma takiego efektu. W obu jednak jest silnik 1,6 benzyna.
-
- Forumowicz
Dodam że jak ktoś inny jeździ moim autem nie zwraca na to uwagi ,dopiero jak to pokaże. Dlatego interesuje mnie opinia innych uzytkowników tego modelu diesel 1,7 141km- ruszanie bez gazu -jak licznik rośnie to w przedziale 3-4 na godzinę odczuwam drgania jakbym jechał po kablach -trwa to krótko gdyż auto się rozpędza i powyżej 5 na godzinę idzie gładko
Jak będę na wiosnę wymieniał olej muszę przejechać się takim samym modelem i zwrócić na to uwagę
Jak będę na wiosnę wymieniał olej muszę przejechać się takim samym modelem i zwrócić na to uwagę
Kalibracja DCT powinna pomóc. Miałem podobny problem i po kalibracji jest dużo lepiej. Co prawda u mnie jest 1.6 tgdi.
Jednak minimalne szarpanie na niskich prędkościach jest normalna charakterystyką tej skrzyni, to tak jakbyś jechał w manualu na półsprzęgle bez gazu.
Jednak minimalne szarpanie na niskich prędkościach jest normalna charakterystyką tej skrzyni, to tak jakbyś jechał w manualu na półsprzęgle bez gazu.
-
- Forumowicz
Dzięki za odpowiedź-też sobie tak tłumaczę ale jak zwracam na to uwagę podczas ruszania (bo wiem o tym) to mnie denerwuje.
Jak przesiadam się do insignia to jest płynnie i już sobie nie umiem tak wytłumaczyć.
Uważam że ta dct pod tym względem jest niedopracowana -tylko pod tym względem - bo zm iany biegów i póżniejsza jazda jest na plus dct
Jak przesiadam się do insignia to jest płynnie i już sobie nie umiem tak wytłumaczyć.
Uważam że ta dct pod tym względem jest niedopracowana -tylko pod tym względem - bo zm iany biegów i póżniejsza jazda jest na plus dct
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
U mnie jest czasem jakby lekkie szarpnięcie przy ruszaniu - pełzanie czasem nie jest płynne.
Pewnie sprzęgła tak działają, ale jak się da wykalibrować, to trzeba będzie to zgłosić w ASO.
Pewnie sprzęgła tak działają, ale jak się da wykalibrować, to trzeba będzie to zgłosić w ASO.
-
- Forumowicz
zamierzam to zrobić w ASO- kalibracja wskazana .
Gdybym w skrzyni klasycznej też to miał to byłoby ok(mam porównaie) ale to tylko w Toucsonie DCT przy pełzaniu (dobre określenie).
Czasem jak hamuję do predkości 3-4 na godzinę i utrzymuje tę predkość bez gazu -przy tych wskazaniach też mi drży
Gdybym w skrzyni klasycznej też to miał to byłoby ok(mam porównaie) ale to tylko w Toucsonie DCT przy pełzaniu (dobre określenie).
Czasem jak hamuję do predkości 3-4 na godzinę i utrzymuje tę predkość bez gazu -przy tych wskazaniach też mi drży
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.7 141KM Style
- Kolor: MICRON GREY
Też to zauważyłem ale na biegu wstecznym jak parkuje. Jak jadę w korku to tego nie mam więc jakoś bardzo mi to nie przeszkadza.
-
- Forumowicz
Byłem 2 dni temu w serwisie -podobno zrobili kalibrację DCT ale nic nie pomogło te dragania są denerwujące , za 2 tygodnie jestem umówiony na kolejną wizytę -teraz jakaś regulacja 3 godzinna -boję się że skończy się na wymianie skrzyni. Po kalibarcji zauważełem dwie sprawy:trzeszczenie plastików z przodu -trwało to jeden dzień -teraz jest dobrze -może musiał się oswoić-)
Druga sprawa jak samochód trochę stoi i jest zimny słychać piszczenie hamulców po minucie jest dobrze -to dzieje się jak jest zimny -może dociski puściły albo coś ruszali przy kołach.Może to być zbieg okoliczności z tym hamulcami -na następnej wizycie zgłoszę to- akurat to mały szczegół.
Z perspektywy czasu żałuję że nie kupiłem 2.0 185km z klasyczną skrzynią.
Skrzynie dct w tym modelu to nowość !!!!!. W serwisie model mój 1,7 style 141km skrzynia automat określili że to nie jest automat tylko inaczej ten model nazywają -jak przypomnę sobie to napiszę .
Druga sprawa jak samochód trochę stoi i jest zimny słychać piszczenie hamulców po minucie jest dobrze -to dzieje się jak jest zimny -może dociski puściły albo coś ruszali przy kołach.Może to być zbieg okoliczności z tym hamulcami -na następnej wizycie zgłoszę to- akurat to mały szczegół.
Z perspektywy czasu żałuję że nie kupiłem 2.0 185km z klasyczną skrzynią.
Skrzynie dct w tym modelu to nowość !!!!!. W serwisie model mój 1,7 style 141km skrzynia automat określili że to nie jest automat tylko inaczej ten model nazywają -jak przypomnę sobie to napiszę .
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
To jest skrzynia dwusprzęgłowa zautomatyzowana - czyli nie klasyczny, hydrauliczny automat, ale mechaniczna skrzynia ze sterowaniem. Coś jak w VW skrzynia DSG.
U mnie działa całkiem dobrze.
Mam tylko jedno szarpnięcie przy porannym ruszaniu.
Co do hamulców, to u mnie nie piszczą, ale np. po deszczu słychać, że klocki i tarcze muszą się dotrzeć.
U mnie działa całkiem dobrze.

Mam tylko jedno szarpnięcie przy porannym ruszaniu.
Co do hamulców, to u mnie nie piszczą, ale np. po deszczu słychać, że klocki i tarcze muszą się dotrzeć.