Tucson TL
Wibracje przy ruszaniu przy minimalnych prędkościach

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson TL? Napisz tutaj.
Henry
Świeżak
Twój samochód: KIA Sportage
Kolor: Biały

Re: Wibracje przy ruszaniu przy minimalnych predkościach

Post autor: Henry » 05 lis 2023, 13:48

tscsonnn pisze:
26 wrz 2023, 13:16
Samochód zakupiłem w październiku 2018 r.
Jeśli samochód jest z końca 2018 to są pewne luki w gwarancji i obowiązek wymiany tych nieszczęsnych sprzęgieł spoczywa na gwarancie czyli KIA/Hyundai Polska nawet w skrajnych przypadkach do 150.000 km przebiegu. Zapis w Twojej konkretnej książce gwarancyjnej o wyjątkach i odstąpieniach od gwarancji dla samochodu z 2018 roku nie obejmuje sprzęgieł DCT. Od końcówki 2019 roku zmienili ten zapis i tam gwarancja na sprzęgła obowiązuje tylko do 30.000 km

Kamilmax
Świeżak
Twój samochód: 1.6 tgdi
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Re: Wibracje przy ruszaniu przy minimalnych prędkościach

Post autor: Kamilmax » 22 sie 2024, 16:04

Ktoś rozwiązał ten problem tego szarpania na dobre? Mam kia sportage 4 1.6gdi 2018r końcówka przebieg 22tys i właśnie się zaczęło. Szarpie i telepie całą budą jak by miało już z 300tys przejechane. Nie wiem co z tym robić.

Awatar użytkownika
Rom
Forumowicz
Twój samochód: Tucson 1,7 crdi
Kolor: Szmpanowy

Post autor: Rom » 24 wrz 2024, 13:07

na pisałem to też w innym temacie ale tu będzie lepiej pasować...
ja natomiast zauważyłem coś takiego, wczoraj wróciłem z nad morza (560km), dystans zrobiony ciurkiem z jednym 15 min. postojem, średnia 100km/h. i co.... objawy ustały, chodzi o szarpanie na 1 biegu po rozgrzaniu. Dodam że jestem też po wymianie kompletnego sprzęgła 40 tyś. temu, ciekawe kiedy wróci szarpanie...🤔
Rom :idea:

Awatar użytkownika
arczi901
Weteran
Twój samochód: 1.6 TGDi
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Szary

Re: Wibracje przy ruszaniu przy minimalnych predkościach

Post autor: arczi901 » 14 paź 2024, 16:14

Henry pisze:
05 lis 2023, 13:48
Jeśli samochód jest z końca 2018 to są pewne luki w gwarancji i obowiązek wymiany tych nieszczęsnych sprzęgieł spoczywa na gwarancie czyli KIA/Hyundai Polska nawet w skrajnych przypadkach do 150.000 km przebiegu. Zapis w Twojej konkretnej książce gwarancyjnej o wyjątkach i odstąpieniach od gwarancji dla samochodu z 2018 roku nie obejmuje sprzęgieł DCT. Od końcówki 2019 roku zmienili ten zapis i tam gwarancja na sprzęgła obowiązuje tylko do 30.000 km
Możesz pokazać ten zapis? Ja widzę tylko zapis ze tarcze sprzęgieł sa wyłączone z 5 letniej gwarancji. Nie ma tam nic od dct czy o kagicznych 30tys km

tijo49b
Świeżak
Twój samochód: 1,7cdri comfort
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: tijo49b » 30 paź 2024, 13:24

Mam podobny problem z HTucson crdi 1,7cm ,141 kM w sterowaniu automatycznym skrzynią biegów. Przy przebiegu 77000 km od trzech tygodni samochód stoi bo tylko biegi parzyste i wsteczny , czyli brak nieparzystych.Samochód po gwarancji , ASO i warsztaty od skrzyń każda bez wyjątku chce naprawiać skrzynię, sprzęgła i mechatronikę czyli bez wyjatku od 20 do 30 tys na dzień dobry. Wprawdzie wczesniej zgłaszane uwagi co do sterowania biegami w ASO kwitowali , ze w normie to obecnie po przeszukaniu internetu ten link (w angielskim do przetłumaczenia w transtatorze)wiele wyjaśnia :
https://normantaylor-com.translate.goog ... _tr_pto=rq
Reasumując: skoro Koreańczycy w HyundaiTucson o konstrukcji skrzyni DSG i silnika crdi producent przyznaje się do wady konstrukcyjnej przekładni z podwójnym sprzęgłem i mechatroniki itd i w wyniku pozwu zbiorowego właścicieli tychże samochodów , to dlaczego te same samochody w kraju takim jak nasz są dobre aż.....do końca gwarancji, bo nawet jeśli mają wady czy usterki to w ASO Hyundai kwitują jako normalne?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu