No więc tak: spójrzmy raz jeszcze na te objawy :
daniel.tucson4 pisze: ↑23 sie 2022, 21:45
3. Ciekawi mnie to, że furkot ujawnia się TYLKO w górnej części - nie ważne czy przy naciskaniu czy popuszczaniu sprzęgła.
Dreaminalist pisze: ↑27 sie 2022, 13:25
Kiedy ruszałem i normalnie operowałem sprzęgłem ( tutaj kluczowe jest to , że zawsze dociskam pedał sprzęgła do końca ) ,
znajomy odgłos występował jak zwykle. Ale , kiedy w pewnym momencie się zdenerwowałem i zacząłem kopać w pedał
sprzęgła ( ale nie strzelać ze sprzęgła ) chrobotanie znikneło .
fantango pisze: ↑08 paź 2022, 0:08
3. pedał sprzęgła wymaga dosyć
dużej siły nacisku - występuje od 0km
4. szarpanie/dławienie na 1-3 biegu - występuje po przejechaniu 15000 km
Wiemy , że sprzęgło , wyprzęglik , koło dwumasowe , oraz pompa sprzęgła były wymieniane - i nic to nie pomogło .
Ale co ze sprężyną sprzęgła ?
Wiecie kiedy normalnie naciskam lewą stopą pedał sprzęgła ( czerwona ramka ) i czuje, że dochodzi on do końca ,to odgłos jest słyszalny. Dopiero kiedy zrobię "obejście"
i stopę kładę wyżej i naciskam z dużą siłą ( zielona ramka ) tak , że górna część buta naciska na ramię pedału sprzęgła ( zielona strzałka) to odgłos nie występuje.
Nawet powyżej 3000 obr/min. , nawet przy ruszaniu pod górę . Tak więc wygląda to tak jakby tarcza sprzęgła nie byłą dociskana , ale przecież pompa byłą już wymieniana
Więc zostaje nam to, że pedał sprzęgła z jakiegoś powodu nie przekazuje w pełni przyłożonego nań nacisku

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.