Approved by Kashpirovsky
Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
- Dreaminalist
- Mistrz
No dobrze , pożartowaliśmy sobie trochę, ale tak na serio to potencjalnie jest szansa na to , że ten
objaw może ustąpić samoistnie , tak jak u Kolegi MłodyKsięgowy ( ok 8 tyś km przebiegu), czy u Daniela (15,5 tyś km).
Pisaiiśmy o tym w tym wątku , ale dla przypomnienia :
No więc ok , niech nikt nie zarzuci nam złej woli ... poczekajmy i dajmy szanse ... może akurat
objaw może ustąpić samoistnie , tak jak u Kolegi MłodyKsięgowy ( ok 8 tyś km przebiegu), czy u Daniela (15,5 tyś km).
Pisaiiśmy o tym w tym wątku , ale dla przypomnienia :
prodarek pisze: ↑11 wrz 2017, 15:02Ok sprawdziłem wygląda to tak odpalamy silnik na luzie wciskamy do końca sprzęgło, wrzucamy 1, zmniejszamy nacisk na sprzęgło ale tak delikatnie i dodajemy lekko gazu i wtedy u mnie występuje takie chrobotanie:) pod sprzęgłem. Jeśli popuścimy mocniej sprzęgło i dodamy gazu już tego nie ma.
krisman pisze: ↑11 wrz 2017, 21:53(…) taki objaw możliwy jest przy minimalnie zwichrowanym kole zamachowym (wada fabryczna), lub podpalonej tarczy sprzęgła. W obu przypadkach nie bierze równo i generuje te delikatne "drgania, skrobania czy jak je tam zwał). (…) Jest duża szansa że to się dotrze i ustąpi.
No więc ok , niech nikt nie zarzuci nam złej woli ... poczekajmy i dajmy szanse ... może akurat
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
Ja na chwilę obecną mam 23tys km i dźwięk nie powrócił, co więcej kontrolka wypalenia GPF nigdy mi się nie zapaliła (ale to już inny temat)daniel.tucson4 pisze: ↑22 paź 2022, 22:19Ów furkot samoistnie ustał (przy 15.5 K km)
Dziękuję Państwu za uwagę i życzę tego samego.
Amen
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Kapiszon Dźwięk jednak dalej się objawia, jakby ciszej, i tylko na półsprzęgle "górnym"
Wróciłem z przeglądu, on jednak zaabsorbował rezonans (który został zażegnany ), a tamten czas nie słyszałem nic więc odpuściłem - mieli grzebać przy zaworach.
Także, sprawa dalej rozwojowa... Pisałem już, ale powtórzę, jak się nie obciąża silnika do min. 3000 obrotów, i jeździ z dość głośną muzyką oraz puszcza sprzęgło, sekwencyjnie gaz, nie wymusi się furkotu.
Wróciłem z przeglądu, on jednak zaabsorbował rezonans (który został zażegnany ), a tamten czas nie słyszałem nic więc odpuściłem - mieli grzebać przy zaworach.
Także, sprawa dalej rozwojowa... Pisałem już, ale powtórzę, jak się nie obciąża silnika do min. 3000 obrotów, i jeździ z dość głośną muzyką oraz puszcza sprzęgło, sekwencyjnie gaz, nie wymusi się furkotu.
- daniel.tucson4
- Autor
Próbuję powiązać falujące obroty na biegu jałowym (manual) do furkotu sprzęgła przy dynamicznej zmianie.
Ci co mają furkot - PROSZĘ - dajcie znać czy Wam te obroty lekko falują na jałowym
Ci co mają furkot - PROSZĘ - dajcie znać czy Wam te obroty lekko falują na jałowym
- Dreaminalist
- Mistrz
Nic nie faluje u Mnie. Powiedziałbym nawet , że mam nawet pewność , że to nie jest powiązane ze sobą
- daniel.tucson4
- Autor
Czy to pulsowanie zatem powiązałbyś z klekotem na jałowym jest osobny temat.Dreaminalist pisze: ↑19 lis 2022, 14:21Nic nie faluje u Mnie. Powiedziałbym nawet , że mam nawet pewność , że to nie jest powiązane ze sobą
- Dreaminalist
- Mistrz
No Ja to tak "nie za bardzo mechaniczny" , ale już bardziej z tym , no i kwestią tych "zaworów" o których mówi ASO.daniel.tucson4 pisze: ↑20 lis 2022, 9:40Czy to pulsowanie zatem powiązałbyś z klekotem na jałowym jest osobny temat.
W tym temacie , znaczy się sprzęgła, to - jak na moje eksperymenty i investygacje - raczej chodzi o niedostateczny
docisk tarczy sprzęgła , powodujący lekki luz i stąd te wibracje powodujące te dźwięki.
Postaram się to jakoś ładnie opisać później , co mam na myśli , ale raczej to kwestia ustawień, niż jakiejś wady.
Musze tylko ładnie udokumentować tok myślowy
- Dreaminalist
- Mistrz
No więc tak: spójrzmy raz jeszcze na te objawy :
Ale co ze sprężyną sprzęgła ?
Wiecie kiedy normalnie naciskam lewą stopą pedał sprzęgła ( czerwona ramka ) i czuje, że dochodzi on do końca ,to odgłos jest słyszalny. Dopiero kiedy zrobię "obejście"
i stopę kładę wyżej i naciskam z dużą siłą ( zielona ramka ) tak , że górna część buta naciska na ramię pedału sprzęgła ( zielona strzałka) to odgłos nie występuje.
Nawet powyżej 3000 obr/min. , nawet przy ruszaniu pod górę . Tak więc wygląda to tak jakby tarcza sprzęgła nie byłą dociskana , ale przecież pompa byłą już wymieniana
Więc zostaje nam to, że pedał sprzęgła z jakiegoś powodu nie przekazuje w pełni przyłożonego nań nacisku
daniel.tucson4 pisze: ↑23 sie 2022, 21:453. Ciekawi mnie to, że furkot ujawnia się TYLKO w górnej części - nie ważne czy przy naciskaniu czy popuszczaniu sprzęgła.
Dreaminalist pisze: ↑27 sie 2022, 13:25Kiedy ruszałem i normalnie operowałem sprzęgłem ( tutaj kluczowe jest to , że zawsze dociskam pedał sprzęgła do końca ) ,
znajomy odgłos występował jak zwykle. Ale , kiedy w pewnym momencie się zdenerwowałem i zacząłem kopać w pedał
sprzęgła ( ale nie strzelać ze sprzęgła ) chrobotanie znikneło .
Wiemy , że sprzęgło , wyprzęglik , koło dwumasowe , oraz pompa sprzęgła były wymieniane - i nic to nie pomogło .
Ale co ze sprężyną sprzęgła ?
Wiecie kiedy normalnie naciskam lewą stopą pedał sprzęgła ( czerwona ramka ) i czuje, że dochodzi on do końca ,to odgłos jest słyszalny. Dopiero kiedy zrobię "obejście"
i stopę kładę wyżej i naciskam z dużą siłą ( zielona ramka ) tak , że górna część buta naciska na ramię pedału sprzęgła ( zielona strzałka) to odgłos nie występuje.
Nawet powyżej 3000 obr/min. , nawet przy ruszaniu pod górę . Tak więc wygląda to tak jakby tarcza sprzęgła nie byłą dociskana , ale przecież pompa byłą już wymieniana
Więc zostaje nam to, że pedał sprzęgła z jakiegoś powodu nie przekazuje w pełni przyłożonego nań nacisku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2022, 19:20 przez Dreaminalist, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dreaminalist
- Mistrz
A tak na marginesie , czy u Was też ramię pedału sprzęgła wygląda jakby było byle jako wykonane.
Zobaczcie na te - moim zdaniem - wyraźne niedoskonałości w wykonaniu ( ale może już jestem przeczulony ) :
Zobaczcie na te - moim zdaniem - wyraźne niedoskonałości w wykonaniu ( ale może już jestem przeczulony ) :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.