Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
No wlaśnie fakt , że po wymianie sprzęgła nie ma różnicy , każe się przyjrzeć skrzyni
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Goran dał znać, że u niego (w Chorwacji) ASO wpadło na trop, że to może być: POMPA PALIWA (HIGH PRESSURE FUEL PUMP)
- daniel.tucson4
- Autor
Filip, miałeś ruszyć ze sprawą do ASO 31 maja bodajże byłeśFilipTucson4 pisze: ↑13 maja 2022, 17:08U mnie też bez zmian. Jest chyba gorzej znaczy głośniej jak się ciepło zrobiło. Jestem załamany strasznie mnie to irytuje . We wtorek jestem umówiony do ASO na sprawdzenie zobaczymy co powiedzą . Daniel wnioskuję że nie otrzymałeś jeszcze odpowiedzi od HMP
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6Tgdi manual 2022
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: Biały
Tak byłem Auto zostawiłem 3 czerwca. Narazie nic nie wiem mieli nagrać dźwięk i wysyłać do HMP. Póki co jeżdżę autem zastępczym i mam nadzieję.,że do końca tygodnia się odezwą i będę coś wiedział. Dam znać jak otrzymam jakieś informacje
- daniel.tucson4
- Autor
Filip, coś długo to trwa... czyżby "coś" znaleźli
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 TGDI
- Paliwo: Benzyna/LPG
- Kolor: Teal
nie związane z naszymi wersjami silnikowymi, ale warte obejrzenia ... oczywiście Hyundai / Kia mają problemy z silnikiem od kilku lat
https://youtu.be/eCmRLkOjUIk
https://youtu.be/eCmRLkOjUIk
- Dreaminalist
- Mistrz
Witajcie Władcy Silników
No właśnie skoro już o silnikach mowa , to przypomniał mi się post Kolegi :
Silnik 150 KM , oraz 180 KM są oznaczone jako G4FP i zastąpiły stary silnik 177 KM i 186 KM G4FJ
( oraz 1.6 GDI 140 KM G4FD ). Podobno - jak twierdzi Motobenzyna dot pl - jest to :. Cytat zamieszczony zgodnie z prawem do dozwolonego cytatu.
Mam zatem takie pytanie do bardziej doświadczonych i zorientowanych Kolegów i Koleżanek :
Czy technologia CVVD może swoją pracą powodować w określonych warunkach taki dźwięk o jakim mówimy w tym wątku ?
Przepraszam , ale Ja się nie znam na tym, bo i nie muszę, więc jeśli pytanie wydało się wam głupie to wybaczcie.
Tak tylko pytam żeby potwierdzić , albo wykluczyć ten trop.
No właśnie skoro już o silnikach mowa , to przypomniał mi się post Kolegi :
Z tego co udało mi się ustalić silnik 1.6 T-GDI 150 to jednostka z rodziny silników Smartstream , które zastąpiły silniki rodziny Gamma.mlodyksiegowy pisze: ↑23 kwie 2022, 9:06NX to nowe rozwiązania - nowa grupa silników, nowe skrzynie biegów więc tak naprawdę nie wiadomo co nas czeka
Silnik 150 KM , oraz 180 KM są oznaczone jako G4FP i zastąpiły stary silnik 177 KM i 186 KM G4FJ
( oraz 1.6 GDI 140 KM G4FD ). Podobno - jak twierdzi Motobenzyna dot pl - jest to :
Kod: Zaznacz cały
pierwszy silnik benzynowy na świecie w którym zastosowano technologię bezstopniowego czasu otwarcia zaworów
CVVD (Continuously Variable Valve Duration) . Jest to nowatorski system który sam steruje otwarciem
oraz zamknięciem zaworów co przełożyło się na lepsze osiągi , niższe spalanie ,
oraz dużo niższy poziom emisji . Silnik jest naszpikowany nowinkami między innymi wprowadzono nowy
system zarządzania temperaturą silnika który jest wstanie odpowiednio szybko dogrzać silnik
jak również schłodzić.
Mam zatem takie pytanie do bardziej doświadczonych i zorientowanych Kolegów i Koleżanek :
Czy technologia CVVD może swoją pracą powodować w określonych warunkach taki dźwięk o jakim mówimy w tym wątku ?
Przepraszam , ale Ja się nie znam na tym, bo i nie muszę, więc jeśli pytanie wydało się wam głupie to wybaczcie.
Tak tylko pytam żeby potwierdzić , albo wykluczyć ten trop.
-
- Forumowicz
bardzo łatwo to możliwe, jak się okazało myślę, że mamy tutaj większą wiedzę niż w ASO i Hyundai hahah
@Dreaminalist nie zrozumiałem masz ten sam problem z autem co my czy?
@Dreaminalist nie zrozumiałem masz ten sam problem z autem co my czy?
- Dreaminalist
- Mistrz
Cześć Goran
U mnie w pewnych okolicznościach również występuje ten dźwięk. Ale nie zawsze . Dlatego kolejny raz przeczytałem ten wątek od początku starając się znaleźć coś co przegapiliśmy , a może stanowić odpowiedź na Nasze pytania. Potencjalnie ten system CVVD, o którym wcześniej nie słyszałem może być odpowiedzią na to , a także na pytanie czemu w TL bez tego systemu nie ma żadnych problemów z GPF -em , a w NX4 już jest bardzo różnie.
Punkt 1 - Występowanie :
Dźwięk występuje tylko pod obciążeniem silnika , na biegach 1 - 4 które mają przełożenie > 1 . Więc są większe obciążenia. Musi być wciśnięty pedał sprzęgła , a przy jego odpuszczaniu , a więc na górze, silnik zostaje obciążany skrzynią. Musi być też wcisnięty pedał gazu , a więc otwarta przepustnica . Temperatura też ma jakieś znaczenie. Petryn mówił , że według niego metaliczny dźwięk dochodzi z silnika. No więc jeśli dodamy 2 + 2 i popatrzymy na ten system CVVD to być może jest to dobry trop. Kto wie trzeba to sprawdzić.
U mnie w pewnych okolicznościach również występuje ten dźwięk. Ale nie zawsze . Dlatego kolejny raz przeczytałem ten wątek od początku starając się znaleźć coś co przegapiliśmy , a może stanowić odpowiedź na Nasze pytania. Potencjalnie ten system CVVD, o którym wcześniej nie słyszałem może być odpowiedzią na to , a także na pytanie czemu w TL bez tego systemu nie ma żadnych problemów z GPF -em , a w NX4 już jest bardzo różnie.
Punkt 1 - Występowanie :
FilipTucson4 pisze: ↑15 kwie 2022, 11:21słychać jest grzechotanie przy wciśniętym sprzęgle i jednoczesnym dodawaniu gazu oraz podczas szybkiego zrywniejszego ruszania szczególnie pod górkę gdzie trzeba dodać więcej gazu podczas większego obciążenia jednostki .
daniel.tucson4 pisze: ↑22 kwie 2022, 17:51tylko jak podczas jazdy wcisnę dużo (tak pod 3 tys. obr.) i sprzęgło, wtedy klekot słychać TYLKO POD KONIEC SPRZĘGŁA (na samej górze)
Punkt 2 - Obciążenie :daniel.tucson4 pisze: ↑14 maja 2022, 9:12jak gaz naciskasz po puszczeniu sprzęgła nigdy tego nie było... tylko pod koniec sprzęgła (na samej górze) słychać przy tym jak w tym samym czasie silnik jest trochę obciążony (obroty tu nie mają jakby zawsze znaczenia)
FilipTucson4 pisze: ↑17 kwie 2022, 14:54U mnie jest brzęczenie jest znacznie cichsze i to głównie jak ruszam z pierwszego biegu w szczególności pod górkę z użyciem większej ilości gazu wtedy to słychać
Punkt 3 - Temperatura :daniel.tucson4 pisze: ↑17 kwie 2022, 16:19Tak, na 5 i 6 dźwięk jest niesłyszalny. Teraz jak jest cieplej, odgłos słyszalny jest przy biegach 1-4 prawie przy każdej zmianie biegów - ale tylko ja się doda więcej gazu.
daniel.tucson4 pisze: ↑24 mar 2022, 10:03na zimnym silniku hałas praktycznie nie występuje A jak się już podgrzeje to słychać w miarę kilometrów.
daniel.tucson4 pisze: ↑07 kwie 2022, 17:22Eee dziś, przy temperaturach ok. +15 to "coś" hałasuje bardziej ochoczo
Punkt 4 - Wykluczenia :
Punkt 5 - Wnioskidaniel.tucson4 pisze: ↑21 maja 2022, 18:26Na tę chwilę źródło dźwięku w temacie nie zniwelowała:
wymiana kompletu sprzęgła (dzięki Goranowi - Hipoxy )
wymiana siłownika sprzęgła - czy to też nie nazywa się wysprzęglik (zapomniałem na miejscu dopytać) to ja
Dźwięk występuje tylko pod obciążeniem silnika , na biegach 1 - 4 które mają przełożenie > 1 . Więc są większe obciążenia. Musi być wciśnięty pedał sprzęgła , a przy jego odpuszczaniu , a więc na górze, silnik zostaje obciążany skrzynią. Musi być też wcisnięty pedał gazu , a więc otwarta przepustnica . Temperatura też ma jakieś znaczenie. Petryn mówił , że według niego metaliczny dźwięk dochodzi z silnika. No więc jeśli dodamy 2 + 2 i popatrzymy na ten system CVVD to być może jest to dobry trop. Kto wie trzeba to sprawdzić.
-
- Forumowicz
mój pojazd był sprawdzany przez importera Hyundajli od 2 tygodni i nie ma jeszcze żadnych konkretnych informacji ... nie jest już sprawdzany przez ASO