Tucson NX4
Tucson NX4 2021 - akcja(e) przywoławcza(e)

Akcje serwisowe oficjalne i nieoficjalne dotyczące samochodu Hyundai Tucson NX4 od 2020.
Hyunmak
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Re: Tucson NX4 2021 - akcja(e) przywoławcza(e)

Post autor: Hyunmak » 08 lip 2025, 16:25

No właśnie tak sobie czytam wątek i też się zastanawiam, czy ten hotfix nie polega na przesunięciu parametrów do górnych granic, aby check zgłasić.

Niestety w obecnej motoryzacji można mieć litanie błędów, a komputer jest zaprogramowany tak, że długo długo checka nie zapali. Chodzi tu o interes ASO, abyć na gwarancji do nich nie jeździł "bo sie check pali". Jest to wszystko kosztem klienta, ponieważ jeśli ktoś sam nie sprawdza błędów to często nie zdąży zaradzić drogiej awarii, której mogłoby nie być, gdyby się check zapalił.

Gardzę czyms takim (polityce braku checka) :)

whyduck
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 T-GDI MHEV
Rok produkcji: 2024
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Kolor: Biały

Post autor: whyduck » 09 lip 2025, 6:34

maciejm pisze:
08 lip 2025, 8:59
Ponad miesiąc temu zapaliła mi się kontrolka Check Engine. Oprócz świecenia innych objawów nie było. Pojechałem do ASO. Po opisaniu problemu pracownik sie szeroko uśmiechnął i oznajmił, że jest akcja serwisowa (dotyczy EGR), a mnie jeszcze nie zdążyli wezwać, a usterka zapewne jest z tym związana. Zmieniali/aktualizowali oprogramowanie.
Jeśli mil juz był aktywny to oprogramowanie nic nie da. Zawór oraz sitko w nim jest zabrudzone. Czeka Ciebie w najbliższym czasie wymiana.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 09 lip 2025, 15:07

daniel.tucson4 pisze:
07 lip 2025, 16:54
...
AND EGR VALVE REPLACEMENT.
j/w :arrow: i wymiana zaworu EGR.

:?

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
Rok produkcji: 2024
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 09 lip 2025, 16:48

maciejm pisze:
08 lip 2025, 8:59
Ponad miesiąc temu zapaliła mi się kontrolka Check Engine. Oprócz świecenia innych objawów nie było.(...)
whyduck pisze:
09 lip 2025, 6:34
Jeśli mil juz był aktywny to oprogramowanie nic nie da. Zawór oraz sitko w nim jest zabrudzone. (...)
No to w związku z powyższym mam dwa pytania do Kolegów.
1) Czy da się jakoś wyczytać z danych pochodzących z CAN, że proces nagarowania zaworu EGR się zaczyna ?
W CarScanerze są takie pozycje : "Błąd EGR" , oraz "Kontrola systemu EGR" . Wrzuciłem je dzisiaj na Dashboarda,
tylko jak interpretować wyniki ??? Ktoś może pomóc ? Czy u Mnie jeszcze ok , czy już powinienem dzwonić po lawete ? :lol: :lol: :lol:
2) Są w sprzedaży preparaty chemiczne szumnie zwane "EGR Cleaner" ( lub podobnie ). Czy ktoś z Kolegów i Koleżanek miał z
nimi doczynienia i może ocenić na ile są one warte zakupu ? Czy może to tylko marketing ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu