Tucson NX4
Tucson HEV 4WD

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson NX4 od 2020 roku?
Zenek
Nowicjusz
Twój samochód: 1,6 T-GDI HEV
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Tak
Kolor: Biały

Tucson HEV 4WD

Post autor: Zenek » 06 paź 2024, 11:15

Witam wszystkich na forum. Przymierzam się do zakupu HT HEV 4WD. Byłem na jeździe testowej, samochód mi się podoba, nie jestem napalony może jakoś strasznie na wersje HEV jednak ze względu na baterie w miękkiej hybrydzie w bagażniku odrzucam całkowicie tą wersje. Czysta benzyna odpada z uwagi na brak automatu.

Chciałbym dopytać się użytkowników takiej wersji o wasze odczucia, jak oceniacie ten samochód. Wart jest tych pieniędzy (pewnie nie ale takie czasy że wszędzie drogo i inne marki wcale nie tańsze a tu mam możliwość zniżki na grupę zawodową).

Chciałbym również się dopytać czy powszechnie występujący problem z niemożliwością odpalenia samochodów hybrydowego (w toyotach). Czy po dłuższym postoju w Hyundaiu też występuje. Nie mam miejsca w garażu podziemnym więc w zimie samochód będzie stał na zewnątrz, a z uwagi że codziennie z samochodu nie korzystam to może stać bez uruchomienia nawet tydzień. Czy akumulator 12v wytrzyma taki okres czasu bez rozładowania?
Czy dostęp do tego akumulatora jest ciężki? Z tego co czytałem to znajduje się pod tylną kanapą razem z drugą baterią. Jak wygląda ewentualna wymiana lub awaryjne uruchomienie z jakimś boosterem?

Pozdrawiam

arbi
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: 2 kolorowy

Re: Tucson HEV 4WD

Post autor: arbi » 06 paź 2024, 12:34

Wg mnie najlepsza wersja to właśnie HEV. Nie ma akumulatora 12v tylko wydzieloną sekcje dużej baterii, która działa jak 12v akku. Nigdy nie miałem problemu z rozruchem, nawet po 17 dniach parkowania. W razie co zawsze jest przycisk batt/reset i przełączasz się na zasilanie z dużej baterii.

szdunek
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI Executive 2WD
Rok produkcji: 2023
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: Amazon Gray

Post autor: szdunek » 06 paź 2024, 14:31

Dokładnie tak jak napisał użytkownik wyżej, nawet jak padnie Ci aku to nie musisz się martwić kablami, otwierasz kluczykiem awaryjnym i klikasz przycisk resetu baterii i odpalasz bez problemu, co do automatu - jest w zwykłej benzynie ale tylko DCT, a ze względu na to co już się naczytałem przed zakupem swojego (wybrałem ostatecznie manuala) to odradzałbym tę opcję - dlatego jak automat to tylko HEV w Hyundaiu

Zenek
Nowicjusz

Post autor: Zenek » 06 paź 2024, 18:34

Świetnie dzięki za odpowiedź dużo mi to wyjaśniło a ciężko znaleźć takie informacje.

Powiedzcie mi jeszcze jak na codzień z użytkowaniem tego samochodu? Czy używacie go jako rodzinnego? Docelowo potrzebuje samochodu 2+2 (dzieci do 2 lat). Testowałem samochód wrzucałem w niego fotelik samochodowy itp ale wiadomo testowo dla mnie wystarczający ale czy ktoś po zakupie samochodu jako rodzinne nie uważa później że jednak mógłby być większy? No bagażnik? Nie jest jakiś szałowy ale z drugiej strony po obniżeniu podłogi bagażnika o te kilka cm i możliwość zapakowania się do samej góry trochę pojemności będzie. A wiadome że takie pakowanie to pewnie z 5 razy w roku na większe wyjazdy.

Bo z moich odczuć to w kabinie dla 4 osób to jest wystarczająco przestrzeni i człowiek czuje się komfortowo.

szdunek
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI Executive 2WD
Rok produkcji: 2023
Kolor: Amazon Gray

Post autor: szdunek » 06 paź 2024, 23:55

W 12 miesięcy zrobiłem swoim 19k km, znaczna część to 2 + trochę bagażu ale było też trochę jazdy 2+2 i 2+3 - nikt nie narzekał (też trasy >200km) aczkolwiek na bagaż rzeczywiście dużo miejsca nie ma, w moim przypadku wszyscy byli dorośli, kanapa delikatnie bardziej w pion (nie całkowicie) i na wyjazd 5 dniowy się 4 osoby zabrały bez konieczności ładowania rzeczy do środka auta

Grabol
Świeżak
Twój samochód: Platinum hybrid 4WD
Kolor: Teal

Post autor: Grabol » 07 paź 2024, 14:22

U mnie HEV 4WD i rodzina 2+2 (dzieciaki już 8 + 4). W 1,5 roku przejechane 40 000 km. Spalanie od zakupy wg. komputera 6,3 l/100 km (40% miasto, 40% drogi podmiejskie, 20% autostrady).
Na wakacje wyciągam styropian z bagażnika i dolną półkę i ładuję się na 2 tygodniowy wyjazd bez boksa dachowego do linii roletki w bagażniku. Do tego 4 rowery na hak. Bez tych wypełniaczy pod podłoga jest kawał bagażnika.

Krampus
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 HEV Platinum (Sun, Safety)

Post autor: Krampus » 07 paź 2024, 22:56

Nie mam 4WD ale z mojego oświadczenia:
Akumulator - jak samochód postoi kilka dni (w garażu pod blokiem, temperatura nigdy nie spada poniżej 0) to resetuje się licznik spalanie od ostatniego tankowania, wyłącza się klimatyzacja i tryb wyświetlacza przechodzi w domyślny (ja przełączam sobie na pokazywanie prędkości). Kiedyś resetował się zegar (i data) ale po którejś aktualizacji już tak się nie dzieje. Najdłuższy czas nieużywania to zima na nartach, tydzień stał na mrozie i objawy jak wyżej. Ale odpalił bez problemu. Czasami zdarza się (w upały, podczas postoju po ponadgodzinnej je∂zie), że wyświetla komunikat: słaba bateria/akumulator (nie pamiętam co dokładnie), włącz silnik. Uwaga: mam zamontowany (w serwisie) elektroniczny odstraszacz do kun, który non stop pobiera prąd z aku.
Komfort - cztery dorosłe osoby OK (u mnie średnia wzrostu ponad 180cm). Syn twierdzi, że przy trzech osobach (dorosłych) z tyłu jest znacznie mniej miejsca niż w RAV4 (węziej). Plus za regulowany kąt oparcia tylnego siedzenia i jego składanie 40/20/40. Minus za obniżaną podłogę - nie jest płaska ale w 1/3 wznosi się do góry pod kątem (przy oparciach). Przy obniżonej podłodze nie da się schować rolety w gniazdach pod nią.
Bagażnik - tu sprawa indywidualnego pakowania (ile kto zabiera - moja żona z reguły pół domu, nawet na kilka dni) i umiejętności ustawiania tego w bagażniku (a tu żona jest mistrzem tetrisa). Jak gdzieś w innym wątku pisałem - przed zakupem samochodu wziąłem wszystkie walizki, jakie normalnie zabieram na dłuższe wyjazdy i sprawdzałem jak wchodzą.

Zenek
Nowicjusz

Post autor: Zenek » 17 paź 2024, 13:30

szdunek pisze:
06 paź 2024, 14:31
Dokładnie tak jak napisał użytkownik wyżej, nawet jak padnie Ci aku to nie musisz się martwić kablami, otwierasz kluczykiem awaryjnym i klikasz przycisk resetu baterii i odpalasz bez problemu, co do automatu - jest w zwykłej benzynie ale tylko DCT, a ze względu na to co już się naczytałem przed zakupem swojego (wybrałem ostatecznie manuala) to odradzałbym tę opcję - dlatego jak automat to tylko HEV w Hyundaiu
Nastąpiła weryfikacja budżetu i zdecydowałem trochę obniżyć kwotę którą chciałbym przeznaczyć na zakup auta. Dlatego chciałbym Cię podpytać o tą wersję z manualem. Czy jesteś zadowolony ? Czy jednak po czasie nie wybrałbyś manualnej skrzyni biegów i albo szedł w HEV albo inną markę?
Wersje, które rozpatruje to executive+comfort lub nline bez pakietu. Jestem w stanie dostać je w cenie poniżej 150k.
Jestem jeszcze przed jazdą testową wersja z manualna skrzynia biegów więc po będę miał jakieś swoje odczucia. Chciałbym Was jeszcze dopytać jak to jest z tymi kradzieżami? Czy ta sytuacja nie spędza Wam snu z powiek? ;) wiadome że ubezpiecznie to jedna kwestia ale możliwość straty samochodu to nic miłego. Wiem że w wersjach przed fl można wyłączyć keyless entry ale chyba nie ma tego w nowych wersjach.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Wersja: TL
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 17 paź 2024, 19:23

Patrząc po ilości problemów z automatami na tym Forum raczej nie zdecydowałabym się na taką skrzynie biegów. W Tucsonie TL ilość problemów ze sprzęgłami przytłacza, NX4 mają jeszcze relatywnie albo mało nalatane albo problem nie istnieje.
A jak to u Was koledzy? Co w temacie NX4 plus przeciąganie biegów, szarpanie przy ruszaniu, dziwne dźwięki zimą itd.?

Zenek
Nowicjusz

Post autor: Zenek » 17 paź 2024, 21:30

Wydaje mi się że większość problemów ze skrzynią było zgłaszane właśnie dla 7dct z miękkiej hybrydy a tą opcję totalnie odrzucałem. Chyba że jest też dużo zastrzeżeń do skrzyni 6AT z wersji HEV choć większość oceniała ja jako super wytrzymała, a z kulturą pracy to pewnie w każdym automacie można się do czegoś przyczepić.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu