Tucson NX4
Tucson HEV 4WD

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson NX4 od 2020 roku?
Awatar użytkownika
myTucson
Twórca
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

Re: Tucson HEV 4WD

Post autor: myTucson » 19 paź 2024, 21:29

Trzeba jeszcze pamiętać, że zestawienie 7dct z 1,6 benzyną to nie to samo co ta sama skrzynia z dieslem. Jak mówimy o opiniach, to ci którzy mieli okazję porównać zgodzą się napewno, że wycofany 1,7 dct był chyba najbardziej udanym połączeniem. Oczywiście, dwa sprzęgła. Ale przy normalnym użytkowaniu nic się nie dzieje. Ostatnio będąc w serwisie zrobili mi test zużycia sprzęgła. Po 80 kkm mam 75% sprawności. Może to też sprawa przyzwyczajenia i dlatego automat z HEV jakoś mi gorzej leży. Ale jednocześnie porównując osiągi, to hybryda wypada lepiej. A odnośnie manuala. Jestem przykładem teorii, że kto popróbuje automatu na manuala już się nie przesiądzie. Przed zakupem hybrydy rozważałem wersję tylko 7dct, ale po kilku jazdach próbnych, różnymi wariantami, przekonały mnie zalety (pomimo wad które ma) HEV 4WD.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

Zenek
Nowicjusz
Twój samochód: 1,6 T-GDI HEV
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Tak
Kolor: Biały

Re: Tucson HEV 4WD

Post autor: Zenek » 21 paź 2024, 6:50

A jak wygląda sprawa z 2WD?

Czy ktoś z użytkowników przy takich gabarytach pojazdu, przy wycieczce w górskie tereny zimą miał kiedykolwiek większy problem z poruszaniem się po ośnieżonych pagórkach?

Na codzień mieszkam w mieście - jednak weekendowo często zapuszczam się w tereny bardziej pagórkowate (pochylenia odcinkowo 10%) i nie wiem czy 4WD to nie nadmiarowy wydatek.
Wiem że 4WD to nie tylko możliwość jazdy w ciężkich warunkach ale sa tez inne systemy wspomagające jazdę plus dobre opony.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu