Tucson TL
Światła mijania LED
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 30tys km
- Kolor:
Re: Światła mijania LED
Mam takie pytanie wersja comfort ma żarówki ksenonowe o mocy chyba 2200k wiec dlatego nie musi być spryskiwaczy... czy można dać o 5000k? W serwisie dostałem odp ze nie bo będą oślepiać i mogą wypalić klosze czy coś w tym stylu...
Hyundai Tucson 1.6 GDI comfort
Aron23 chyba nie bardzo rozumiem o czym piszesz Wersja comfort nie ma ksenonów tylko zwykłe H7. 2200K to nie moc tylko temperatura barwowa i nie wiem co ona ma wspólnego ze spryskiwaczami. Tu masz przykładowy wykres temperatury barwowej:
Oznacza to, że żarówka 2200K będzie świeciła na żółto a od jakiś 4000K na biało w stronę niebieskiego.
Fota robiona fonem więc to słabo widać...
Oznacza to, że żarówka 2200K będzie świeciła na żółto a od jakiś 4000K na biało w stronę niebieskiego.
Tak: (odpalone światła mijania LED + po lewej fabryczne drogowe, a po prawej drogowe COOL BLUE INTENSE 4200k)
Fota robiona fonem więc to słabo widać...
- rafus22
- Twórca
- Twój samochód: hyunday Tucson 1.6GDI Comfort
- Kolor: POLAR WHITE
fajnie by było jak by LED-y tez świeciły z mijania...
Hyunday Tucson POLAR WHITE 1.6GDI Comfort..+ jeszcze coś...
-
- Twórca
- Kolor:
Powiem ci szczerze nigdy się nie zaglebialem w tematy ksenonów ... pojechałem do salonu i powiedzieli Mi to to ksenony...:/ i myślałem ze są bo jest jak by soczewka...
to jak to jest? Gadam gościowi wlanie ze chce wymienić żarówkę by świeciła na bialo a nie na żółto... i mówię sensie o ksenonach... ani mnie nie poprawił... tylko ze się nie da... :/
Widzę ze kolega z będzińskiego
to jak to jest? Gadam gościowi wlanie ze chce wymienić żarówkę by świeciła na bialo a nie na żółto... i mówię sensie o ksenonach... ani mnie nie poprawił... tylko ze się nie da... :/
Widzę ze kolega z będzińskiego
Ostatnio zmieniony 04 lut 2017, 16:12 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikamy niepotrzebnie długich cytatów.
Da się, tyle że nie do końca legalnie.Gadam gościowi wlanie ze chce wymienić żarówkę by świeciła na bialo a nie na żółto... i mówię sensie o ksenonach... ani mnie nie poprawił... tylko ze się nie da... :/
W Qashqhai*ach J11 masowo zakładają w wersji H11, te, które tu wyszukałem w wersji H7:
http://allegro.pl/zarowka-led-h7-80w-ph ... 49471.html
Efekt ponoć świetny, a i diagności nie reagują, bo łatwo je ustawić. Można poczytać o tym Tu:
http://forum.nissanklub.pl/index.php/to ... ia/page-26
I wiele stron wcześniej.
Żeby nie było, że namawiam, sam jestem średnio przekonany, bo choć świecą biało, to w deszczu moim zdaniem gorzej. Sam mam oryginalne światła LED, więc to dla lubiących przeróbki.
Mogą być soczewki/projekcyjne i nie będą to ksenony tylko zwykłe żarówki H1/H7 czy innePowiem ci szczerze nigdy się nie zaglebialem w tematy ksenonów ... pojechałem do salonu i powiedzieli Mi to to ksenony...:/ i myślałem ze są bo jest jak by soczewka...
to jak to jest?
Jak im powiedziałeś, że chcesz ksenony to faktycznie oficjalnie się nie da, bo raz, że same klosze się nie nadają, to jeszcze instalacja nie taka - trzeba montować przetwornice/stabilizator. Ksenon wymaga przy zapłonie napięcia 25kV. Tak samo wymagane są spryskiwacze albo wycieraczki ( ale nie chodzi tu o barwę światła tylko o ostrą linię odcięcia świateł i brak światłocienia)Gadam gościowi wlanie ze chce wymienić żarówkę by świeciła na bialo a nie na żółto... i mówię sensie o ksenonach... ani mnie nie poprawił... tylko ze się nie da... :/
Inna sprawa, że wprowadzili Cie w błąd z tymi ksenonami...
Jak chcesz mieć białe światła to poszukaj żarówek H7 o temp. przynajmniej 4200K. Nie wiem jak jest z homologacja powyżej tej temp. (np. na osramach 5000K jest info, że nie są dopuszczone do ruchu)
Nie inaczejWidzę ze kolega z będzińskiego
-
- Twórca
- Kolor:
Bardziej bym myślał o takiej która jest dopuszczona do ruchu np philips Racing Vision H7 zastanawiam się czy różnica będzie...
Czym się różni wogole h7 od h7LL bo takie niby mam...
Piekary pozdrawiają
Czym się różni wogole h7 od h7LL bo takie niby mam...
Piekary pozdrawiają
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2017, 23:15 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Giulietta
- Kolor:
Kurde- jak czytam to naprawdę czasem za głowę się łapię jakie teorie krążą.
Prawda jest taka że Tucson albo ma Halogen albo LED - mówimy o światłach mijania. Każda wersja ma soczewkę w zwykłych tylko na mijania pozycja to reflektor tzw. klasyczny odbłyśnikowy.
Można zastosować w miejsce żarówki halogenowej zestaw ksenonowy HID ale polecam temperaturę max 4300K - im wyższa temperatura tym barwa bardziej niebieska - owszem efektownie może i to pod remizą wygląda ale w deszczu niebieskawe światło bardziej się gubi i mogą być kłopoty z policją ale o tym za chwilę.
Co do granicy światło-cien- ma je zarówno fabryczny LED czy innych autach xenon - podobnie jest przy soczewce halogenowej wiec nie ma obaw o świecenie takiego zestawu w niebo i jeszcze jedno w każdej lampie jest wyraźna granica światło-cień- za to odpowiada przysłona w soczewce a nie samo źródło światła.
Co do legalności -zasada jest taka że Xenon pow. 25W ma mieć układ myjący i samopoziomowanie.
poniżej tej wartości nie jest to wymagane ale lampa musi mieć homologację.
mówiąc krótko władowanie zestawów HID w Tucsonie nie jest legalne ale przy poprawnym ustawieniu i właściwej barwie światła i fakcie że to nowy model kłopotów z policją i oślepianiu innych nie będzie. miałem w poprzednim aucie i mam w obecnym- łącznie ok 180 tkm przejechane żadnych kłopotów z policją. - po prostu różnica w oświetleniu to przepaść. Niestety soczewka i żarówka halogenowa to niezbyt dobre połączenie
podsumowując- ja polecam- koszt dobrej marki HID na H7 to ok 200 pln a poprawa widoczności i bezpieczeństwa ogromna.
Ja polecam zestawy Vertex-a 35W 4300K - nie sieją zakłóceń i banalne w montażu, trwałe- mają dodatkowe filtry i jak dobrze się zakombinuje schowa się cały zestaw w ..lampie pod zaślepką.
Prawda jest taka że Tucson albo ma Halogen albo LED - mówimy o światłach mijania. Każda wersja ma soczewkę w zwykłych tylko na mijania pozycja to reflektor tzw. klasyczny odbłyśnikowy.
Można zastosować w miejsce żarówki halogenowej zestaw ksenonowy HID ale polecam temperaturę max 4300K - im wyższa temperatura tym barwa bardziej niebieska - owszem efektownie może i to pod remizą wygląda ale w deszczu niebieskawe światło bardziej się gubi i mogą być kłopoty z policją ale o tym za chwilę.
Co do granicy światło-cien- ma je zarówno fabryczny LED czy innych autach xenon - podobnie jest przy soczewce halogenowej wiec nie ma obaw o świecenie takiego zestawu w niebo i jeszcze jedno w każdej lampie jest wyraźna granica światło-cień- za to odpowiada przysłona w soczewce a nie samo źródło światła.
Co do legalności -zasada jest taka że Xenon pow. 25W ma mieć układ myjący i samopoziomowanie.
poniżej tej wartości nie jest to wymagane ale lampa musi mieć homologację.
mówiąc krótko władowanie zestawów HID w Tucsonie nie jest legalne ale przy poprawnym ustawieniu i właściwej barwie światła i fakcie że to nowy model kłopotów z policją i oślepianiu innych nie będzie. miałem w poprzednim aucie i mam w obecnym- łącznie ok 180 tkm przejechane żadnych kłopotów z policją. - po prostu różnica w oświetleniu to przepaść. Niestety soczewka i żarówka halogenowa to niezbyt dobre połączenie
podsumowując- ja polecam- koszt dobrej marki HID na H7 to ok 200 pln a poprawa widoczności i bezpieczeństwa ogromna.
Ja polecam zestawy Vertex-a 35W 4300K - nie sieją zakłóceń i banalne w montażu, trwałe- mają dodatkowe filtry i jak dobrze się zakombinuje schowa się cały zestaw w ..lampie pod zaślepką.
Ostatnio zmieniony 05 lut 2017, 9:44 przez Dareek, łącznie zmieniany 1 raz.
Alfa Romeo Giulietta TB
-
- Forumowicz
- Kolor:
a i jeszcze jedno - przestrzegam przed zakładaniem żarówek typu 100% więcej światła. Za każdą soczewką jest zwykły odbłyśnik który jest wrażliwy na przegrzanie. Wszystkie żarówki nazwijmy je "tuninigowe" wytwarzają więcej światła które jest efektem ubocznym wytworzenia ciepła. - w skrajnym przypadku odbłyśnik ulegnie zniszczeniu (spłynie z temperatury lub się przepali) a wtedy żadna najlepsza żarówka nie nie wskóra.
Alfa Romeo Giulietta TB
-
- Forumowicz
- Kolor:
no i jeszcze 2 zdania na temat świateł drogowych- w Tusconie okropnie sie zdziwiłem bo mimo że w najdroższej wersji LED jest tylko na mijania a drogowe to Halogen.- świeci na żółto masakrycznie.
Tu jedynym rozwiązaniem jest montaż palników LED-owych- Xenonu nie polecam ponieważ potrzebuje on chwili na rozgrzanie do właściwej barwy co w drogowym reflektorze nie bardzo się sprawdza.
Tu jedynym rozwiązaniem jest montaż palników LED-owych- Xenonu nie polecam ponieważ potrzebuje on chwili na rozgrzanie do właściwej barwy co w drogowym reflektorze nie bardzo się sprawdza.
Alfa Romeo Giulietta TB