Tucson TL
Światła dzienne vs pozycyjne
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Honda Civic
- Kolor:
Światła dzienne vs pozycyjne
Pytanko do użytkowników wersji Comfort, czyli LED-y dzienne poniżej przeciwmgielnych, a pozycyjne (chyba) w formie pasów u góry głównych kloszy. Chciałbym przed zakupem dowiedzieć się, jak to jest z tymi światłami. Często widuję na ulicy Tucsony, w których palą się w ciągu dnia te dzienne i jednocześnie te pasy w głównych kloszach (zresztą bardzo, bardzo efektowne) oraz tylne lampy. Rozumiem, że dzienne uruchamiają się zawsze i tylko z przodu, a czujnik zmierzchu dołącza światła mijania (klasyczne żarówki w kloszach) i jednocześnie rzecz jasna pozycyjne. Zdarza się też zobaczyć takie, gdzie palą się dzienne (te na dole) a tył ciemny - co wydaje się naturalne. Wyjaśnicie? Ludzie jeżdzą na postojówkach czy jak?
W spisie wyposażenia wersji Comfort jest też mowa a jakimś doświetlaniu zakrętów, ale w tej wersji to chyba tylko jakieś statyczne doświetlanie przeciwmgłowymi, tak? Czy się mylę? W Comfort jest jedna soczewka w reflektorach głównych, więc już nie wiem. Swoją drogą trochę tych lamp jest z przodu
Dzięki z góry
W spisie wyposażenia wersji Comfort jest też mowa a jakimś doświetlaniu zakrętów, ale w tej wersji to chyba tylko jakieś statyczne doświetlanie przeciwmgłowymi, tak? Czy się mylę? W Comfort jest jedna soczewka w reflektorach głównych, więc już nie wiem. Swoją drogą trochę tych lamp jest z przodu
Dzięki z góry
- Scooter80
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Comfort
- Kolor: Mircon Grey
Re: światła dzienne vs pozycyjne
Odpowiadając na twoje pytania. Podczas dnia palą się tylko ledy do jazdy dziennej. Tył nie. Gdy przyjdzie zmierzch automatycznie włączają się światła mijania plus pasy ledowe na górze i rzecz jasna tył. Jeśli chodzi o doświetlanie zakrętów to światła znajdują się tuż obok mijania żarówki H7. system ten sprawdza się doskonale. Przeciwmgielne masz pod ledami do jazdy dziennej.
-
- Nowicjusz
- Kolor:
Dzięki Scooter80. Czyli tak im się te pasy pozycyjnych podobają, że jeżdżą z włączonymi pozycyjnymi - innego wytłumaczenia nie ma.
Chyba dzienne pod przeciwmgłowymi, a nie nad?
Chyba dzienne pod przeciwmgłowymi, a nie nad?
Strona 611 instrukcji (7-69) do 613 (7-71) i będziesz miał jasność
dzienne pod przeciwmgłowymi
dzienne pod przeciwmgłowymi
- Scooter80
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Comfort
- Kolor: Mircon Grey
Sorki.. mój błąd
-
- Nowicjusz
- Kolor:
Dzięki. Ściągnąłem już pdf. Ciekawostka: Okazuje się że do navi jest oddzielna instrukcja.
Ja tam widzę jeszcze jedno rozwiązanie - jak jedziesz na samych dziennych to nie masz włączonego podświetlenia deski rozdzielczej - może ktoś ma słaby wzrok i dlatego włącza postojówki aby lepiej widzieć zegary/przyciski.Turanza pisze:Czyli tak im się te pasy pozycyjnych podobają, że jeżdżą z włączonymi pozycyjnymi - innego wytłumaczenia nie ma.
-
- Nowicjusz
- Kolor:
Co do przycisków - całkiem możliwe, ale same zegary chyba są podświetlane zawsze - inaczej są ledwie widoczne.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 2 2.0 CRDi 4WD Comfort
- Kolor:
u mnie zeby swiecily sie Ledy na dole i te ,,sierpy w reflektorach" wlaczam swiatla pozycyjne, na automacie w dzien one sie nie uruchamiaja. Super to wyglada, ja nie uzywam funkcji auto bo zaczelo mnie to oglupiac korzystajac z drugiego samochodu, ktory nie ma tej funkcji, zaczelo sie jezdzenie bez swiatel, zostawianie auta na swiatlach przy wychodzeniu itd.
No właśnie , zauważyłem że, po włączeniu pozycyjnych zapalają się również dzienne . Przecież dla aut rejestrowanych od 1 stycznia 2010r to nie zgodne z kodeksem? prawda? Czy się mylę? W pozycji AUTO wszystko jest zgodnie ze sztuką ,tylko te pozycyjne mnie zastanawiają .
Efekt za to jest zajefajny
Efekt za to jest zajefajny