@Krisman. Zakładam, że nie leją byle badziewia, bo robiliby sobie sami ewentualnie koło pióra, ale mogę się mylić

Myślę, że producenta bardziej interesuje, żeby auto nie psuło się w okresie gwarancji, która wynosi 5 lat. Skoro podają takie parametry wymiany, to myślę, że wzięli przede wszystkim to pod uwagę. Jak już wcześniej pisałem musimy wyjść ze stereotypów myślenia z czasów Poloneza. Przy dzisiejszym stanie technologii konstrukcji silników i produkcji olejów, podkreślam syntetycznych, to czy wymienisz olej po 30 czy 20k km nie zrobi różnicy.rav pisze: ↑13 paź 2017, 15:51A Wilku myślisz, że producenta interesuje czy Ci auto po gwarancji padnie czy nie. Ważne że na papierze będzie tani w serwisowaniu bo np. wymiana oleju co 2 lata czy po 30tys.
Ufasz bezgranicznie zaleceniom- ok. Pytanie kto będzie miał silnik w lepszym stanie za kilka lat- Ty czy osoba która robiła wymiany o połowę częściej.
I moim zdaniem w czasie pierwszych kilku tysięcy kilometrów w wyniku układania, docierania wszystkich elementów z którymi styka się olej silnikowy (dodam - elementów pracujących w rzeczywistych, zmiennych warunkach termicznych przy różnych prędkościach obrotowych) dochodzi do jego zwiększonego zanieczyszczenia w stosunku do późniejszego okresu eksploatacyjnego. Biorąc pod uwagę że wiele firm oferuje gratisową wymianę oleju i filtra przy zakupie tych elementów u nich a często jeśli nie jest się pod presją czasu można również samodzielnie kupić bardzo dobry olej w bardzo niskiej cenie (w zakupie filtrów w dobrej cenie mógłbym pomóc ale biorąc pod uwagę ewentualne koszty wysyłki prawdopodobnie oszczędności byłyby pomijalne) to pierwsza wymiana oleju po 5tyś powinna być bezwzględnie zrealizowana!prodarek pisze: ↑13 paź 2017, 14:10Producent też zaleca pierwszą wymianę oleju w nowym aucie po 2 latach lub chyba ~30 tys, tylko że jak zapytasz w serwisie to każdy Ci powie że warto wymienić zaraz po docieraniu ~ 3-5 tys i pytałem o to kilku już osób jednoznacznie zalecali taki zabieg, czy producent to zaleca? no właśnie... także uważał bym z tym poleganiem na producenta.