Tucson TL
Jaki olej? Wymiana oleju i koszty pierwszego serwisu
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Pierwszy serwis Tucsona - wymiana oleju - koszty
Panowie jak czytam te posty to tak trochę w zdumienie wpadam. Kupujemy auto za ~100k lub więcej każdy z nas i 1k na dwa lata to naprawdę nie jest dużo!
Mam Mercedesa s-klase i tam o ile ceny serwisu nie są specjalnie wygórowane to zakup niektórych części może naprawdę w kolejną zadumę nas wpuścić, np. gałka zmiany biegów obszyta skórą w kolorze java = 1612 zł netto
Pytam się: hehehe za co? Pewnie ten kawałek drewienka robiony ręcznie
Mam Mercedesa s-klase i tam o ile ceny serwisu nie są specjalnie wygórowane to zakup niektórych części może naprawdę w kolejną zadumę nas wpuścić, np. gałka zmiany biegów obszyta skórą w kolorze java = 1612 zł netto
Pytam się: hehehe za co? Pewnie ten kawałek drewienka robiony ręcznie
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Pewnie, że 1tyś. w stosunku do ceny samochodu, to nie dużo, ale chodzi o fakt, że koszt wykonanych prac i wymienianych części jest mocno zawyżony. A gdy widzę jak piszecie, że po 2 latach przedmuchują a nie wymieniają filtr powietrza, trochę mnie to przeraża Za półtora miesiąca mam przegląd 2-letni, zobaczymy co moi fachmani wymyślą...
1.6 T-GDI 4WD Comfort
Ja kupię swoje OE graty łącznie z filtrem (cnotliwym nie dmuchanym ) i zapłacę za sam przegląd, chyba że po rozmowie z moimi ASO dojdę do wniosku, że w jednym z nich jest w miarę dobra cena.
Często tak robiłem i wiem, że to się opłaca. Wiem też, że nieraz "robią" dobrą cenę i wtedy nie będę się bawił.
Często tak robiłem i wiem, że to się opłaca. Wiem też, że nieraz "robią" dobrą cenę i wtedy nie będę się bawił.
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
Ja na pewno pojadę ze swoim olejem , od lat wlewam Shell-a , do wszystkich aut i nie chce , żeby mi zalali do silnika co innego
- MisiuRider
- Nowicjusz
- Twój samochód: brak
- Kolor: może white sand
- MisiuRider
- Nowicjusz
- Twój samochód: brak
- Kolor: może white sand
To zależy od silnika. W T-gdi chyba przeglad co rok, w gdi co dwa.
W TGDi jest co 15tys/12 mcy, w GDi 30tys/24mce, ale nie ukrywajmy, że warto chciażby sam olej i filtr zmienić wcześniej... tym bardziej, że nawet wg zaleceń producenta te interwały odnośnie zmiany oleju należy skrócić o połowę w przypadku użytkowania auta w tzw. ciężkich warunkach - jazda na krótkich odcinkach, z bardzo wysoką lub niską prędkością, jazda po niestandardowej nawierzchni czy w warunkach górskich etc.
- Fred.X
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDi
- Kolor: Polar White
wg mojego mechanika znajomego 15 tys to max