Tucson TL
Jaki olej? Wymiana oleju i koszty pierwszego serwisu

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika - Tucson TL? Napisz tutaj.
Adamus
Świeżak
Twój samochód: 1.6T-GDI Style 2 WD
Kolor: White Sand

Re: Pierwszy serwis Tucsona - wymiana oleju - koszty

Post autor: Adamus » 07 lis 2017, 17:25

cześć,

umówiłem sie właśnie na 1 przegląd po 15tyś km (niecałe półroku od odebrania) i troche mnie zaskoczyli:

-Cena przeglądu 800-1000zł (sama wymiana oleju i filtrów). Przeglądając ten wątek to niektórzy mieli sporo niższe koszty. Mowa o ASO w Krakowie na wielickiej.
-Olej jaki leją to Elf lub castrol 5w30. Myslałem, że leją shella? Nie wiem nic o elfie, ale Castrola nie pozwolę wlać do auta. Mam złę dośw co do tego oleju.

Ktoś był w tym serwisie już?

krisman

Post autor: krisman » 07 lis 2017, 17:53

Masz diesla? ( na Tapaltaku nie widać) Tam dużo oliwy wchodzi, a za olej sobie liczą. Kup swoj olej, będzie taniej.
Elf/Total to to samo, robią oliwy m/i dla renault i nissana. Ten sam poziom i klasa co Shell czyli Doopy nie urywa.

RedDevil

Post autor: RedDevil » 07 lis 2017, 18:44

Wilku pisze: Co wy z tym docieraniem silnika. Błagam was już nie proszę tylko błagam. Poczytajcie fachową literaturę, silników już się nie dociera!!!
Czy instrukcję producenta można nazwać fachową literaturą?
Skoro napisali aby obchodzić się delikatnie na początku to i tak robię.

viki2000

Post autor: viki2000 » 07 lis 2017, 19:10

Adamus ma 1.6 TGDI.

Faktycznie cena jakaś zaporowa, zresztą ja już się pogubiłem co ile ten serwis , bo jedni mają co rok lub 15 tysi, inni co 2 lata i 30 tysi - zależne chyba diesel/benzyna.

Chyba że turbo też ma co rok lub 15 tysi.

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 07 lis 2017, 19:43

Adamus pisze:
07 lis 2017, 17:25
cześć,

umówiłem sie właśnie na 1 przegląd po 15tyś km (niecałe półroku od odebrania) i troche mnie zaskoczyli:

-Cena przeglądu 800-1000zł (sama wymiana oleju i filtrów). Przeglądając ten wątek to niektórzy mieli sporo niższe koszty. Mowa o ASO w Krakowie na wielickiej.
-Olej jaki leją to Elf lub castrol 5w30. Myslałem, że leją shella? Nie wiem nic o elfie, ale Castrola nie pozwolę wlać do auta. Mam złę dośw co do tego oleju.

Ktoś był w tym serwisie już?
Nie daj się zrobić w konia! Koszt pierwszego serwisu w T-Gdi, to 400 zł z drobnymi (wymieniają tylko olej i filr oleju, jeżeli chcesz wymiany filtra kabinowego to dopłata). Drugi przegląd po 30.000 km kosztuje ok.800 zł. Jeżeli będziesz miał swój olej, to będzie trochę taniej. Ja za pierwszy przegląd zapłaciłem 507 zł. (wymieniłem filtr kabinowy i nie miałem swojego oleju, za który policzyli 275 zł!!!).
1.6 T-GDI 4WD Comfort

krisman

Post autor: krisman » 07 lis 2017, 19:43

Dokładnie, cena z kosmosu.

Awatar użytkownika
Wilku
Forumowicz
Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT Design 2WD
Kolor: Polar White

Post autor: Wilku » 07 lis 2017, 19:51

RedDevil pisze:
Czy instrukcję producenta można nazwać fachową literaturą?
Skoro napisali aby obchodzić się delikatnie na początku to i tak robię.
Ale to nadal nie ma nic wspólnego z docieraniem silnika. Docieranie jak sama nazwa wskazuje, to występowanie tarcia na początku eksploatacji, którego efektem jest dość pokaźna ilośc opiłków metali wewnątrz silnika. W takiej sytuacji nie byłoby obligatoryjnej wymiany oleju po 500-1000 km. Wymiana byłaby obowiązkowa.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

krisman

Post autor: krisman » 07 lis 2017, 19:57

Daj na luz, zwał jak zwał (pasuje Tobie układanie silnika? ) jest to integralny etap docierania.

RedDevil

Post autor: RedDevil » 07 lis 2017, 20:15

Tak jak krisman piszę, wrzuć luz. Nazywają to docieranie. Kwestia interpretacji.
Mamy XXI wiek i Polonezów coraz mniej.

Awatar użytkownika
Wilku
Forumowicz
Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT Design 2WD
Kolor: Polar White

Post autor: Wilku » 07 lis 2017, 20:18

krisman pisze:Daj na luz, zwał jak zwał (pasuje Tobie układanie silnika? ) jest to integralny etap docierania.
Nie mam ciśnienia, ale zdecydujmy czy dyskutujemy merytorycznie i nazywamy rzeczy właściwie, czy ot tak sobie piszemy bajki.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu