Tucson TL
Jaki olej? Wymiana oleju i koszty pierwszego serwisu
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1.6 gdi
- Kolor:
Re: Pierwszy serwis Tucsona - wymiana oleju - koszty
Przegląd co 15 czy 30 , to wszystko zależy ile tak naprawdę chcemy użytkować dany pojazd .Bo jeśli zrobimy w ciągu 5 lat 100 kkm i zrobimy 7 przeglądów ,czy zrobimy 5 to jaki to ma wpływ na silnik ...żaden.
Na nasz portfel ... niewielki. Więc każdy zrobi jak uważa .
Ja osobiście ,w poprzednim aucie zrobiłem 240 kkm z turbo i przeglądy według wskazań kopa .Wychodziło różnie co 24 a nawet 30 tys.
Autko dalej śmiga , więc wszystko zależy od szczęścia i sposobu jazdy.
Na nasz portfel ... niewielki. Więc każdy zrobi jak uważa .
Ja osobiście ,w poprzednim aucie zrobiłem 240 kkm z turbo i przeglądy według wskazań kopa .Wychodziło różnie co 24 a nawet 30 tys.
Autko dalej śmiga , więc wszystko zależy od szczęścia i sposobu jazdy.
- Wilku
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT Design 2WD
- Kolor: Polar White
Byłem w serwisie na wymianie opon i pytałem o te przeglądy. Ta liczba 30K dla diesel'a to żeby zachęcić firmy do kupowania samochodu, rzadsze przeglądy, niższe koszty utrzymania pojazdu. Ale te przebiegi są realne. Przecież dają gwarancję 5 lat bez limitu kilometrów, więc nie wierzę, że strzelają sobie w stopę, bo przecież nie mogą zarzucić klientowi, że za rzadko robi przeglądy.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Jak komuś na aucie nie zależy, będzie jeździł co 30 tys. km na przegląd. I pewnie tak to jest skalkulowane, że nie niesie za sobą dużego ryzyka, że w czasie gwarancji coś się wysypie
Ja sporo jeżdżę i dbam o auta i po 15 tys. km na pewno pojadę na wymianę. Niech przynajmniej po dotarciu silnik dostanie nowy olej.
A potem, to choćby poza ASO można taniej zmienić olej między oficjalnymi przeglądami.
Ja sporo jeżdżę i dbam o auta i po 15 tys. km na pewno pojadę na wymianę. Niech przynajmniej po dotarciu silnik dostanie nowy olej.
A potem, to choćby poza ASO można taniej zmienić olej między oficjalnymi przeglądami.
- Wilku
- Forumowicz
Co wy z tym docieraniem silnika. Błagam was już nie proszę tylko błagam. Poczytajcie fachową literaturę, silników już się nie dociera!!! Proces docierania, o ile w ogóle można go tak nazwać wykonywany jest w fabryce. Zostawcie epokę Poloneza za sobą.rwicik pisze: ↑07 lis 2017, 15:38Jak komuś na aucie nie zależy, będzie jeździł co 30 tys. km na przegląd. I pewnie tak to jest skalkulowane, że nie niesie za sobą dużego ryzyka, że w czasie gwarancji coś się wysypie
"Współczesna technologia zdejmuje z kierowcy większość metodologii, jaka towarzyszyła właściwemu docieraniu silnika. Mimo to także dziś nie należy, przynajmniej przez pierwsze 1000 km, jeździć z bardzo dużą lub maksymalną prędkością i należy unikać przeciążeń silnika – choćby podczas gwałtownego przyspieszania. Nowy samochód nie lubi długotrwałej jazdy na wysokich biegach, z dużymi prędkościami obrotowymi silnika i utrzymywania zbyt długo stałej prędkości jazdy. Z początku warto wstrzymać się także z holowaniem przyczep."
https://m.bankier.pl/wiadomosc/Docierac ... 27349.html
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Po 5 latach ma się rozsypać na tyle aby nie dało się naprawić tanim kosztem stąd wymiana oleju co 2 lata a po 6 latach zapraszamy po nowy model
- Wilku
- Forumowicz
mBankier? A może coś jeszcze o technice motoryzacyjnej piszą na portalach farmaceutycznych?krisman pisze: ↑07 lis 2017, 16:36"Współczesna technologia zdejmuje z kierowcy większość metodologii, jaka towarzyszyła właściwemu docieraniu silnika. Mimo to także dziś nie należy, przynajmniej przez pierwsze 1000 km, jeździć z bardzo dużą lub maksymalną prędkością i należy unikać przeciążeń silnika – choćby podczas gwałtownego przyspieszania. Nowy samochód nie lubi długotrwałej jazdy na wysokich biegach, z dużymi prędkościami obrotowymi silnika i utrzymywania zbyt długo stałej prędkości jazdy. Z początku warto wstrzymać się także z holowaniem przyczep."
Ja zamierzam zmienić po 3 latach.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson 1.6 gdi
- Kolor:
Będziesz wymieniał co rok i tak się ,może coś wysrać . Takie czasy , taka jakość .Jajogłowi przejęli lejce...
Problem w tym, że w silnikach z bezposrednim wtryskiem, szczególnie przy długich interwałach wymian, odkłada się na elementach (zawory) nagar który jest przyczyną wielu kłopotów.
"Jazda na krótkich dystansach i eksploatacja silnika na LPG. Do tego możemy dołożyć paliwo z dużą zawartością siarki i przedłużanie okresu eksploatacji oleju między wymianami. Wszystko to wpływa na zmiany zachodzące w oleju. Wzrasta jego lepkość, zakwaszenie. Dochodzi do odkładania się zanieczyszczeń."
http://warsztat.castrol.pl/blog-post/sk ... w-silniku/
"Jazda na krótkich dystansach i eksploatacja silnika na LPG. Do tego możemy dołożyć paliwo z dużą zawartością siarki i przedłużanie okresu eksploatacji oleju między wymianami. Wszystko to wpływa na zmiany zachodzące w oleju. Wzrasta jego lepkość, zakwaszenie. Dochodzi do odkładania się zanieczyszczeń."
http://warsztat.castrol.pl/blog-post/sk ... w-silniku/
"mBankier? A może coś jeszcze o technice motoryzacyjnej piszą na portalach farmaceutycznych? "
A przeczytałeś kto się wypowiada na tym portalu?
A do instrukcji zaglądałeś?
A przeczytałeś kto się wypowiada na tym portalu?
A do instrukcji zaglądałeś?