Tucson NX4
Paliwo do Tucson NX4
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Paliwo do Tucson NX4
4 lata śmigam Leonem 2.0 tsi z GPF na paliwie 95 i filtr nawet jeszcze nie wypalał się aktywnie
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
VW w pewnych okresach wypuszczał samochody z silnikami na 98 jak pamiętam FSI w Jeta było rekomendowane lanie paliwa 98Dreaminalist pisze: ↑12 sty 2023, 8:31Od jakoś miesiąca , czy może ciut dłużej już leje 95 i ... nie widzę różnicy
Także te bajki ( chyba z forum VW ) , że jak jest GPF , to tylko 98 , bo jak nie to ...
no właśnie , co się stanie ? Otóż nic się nie stało
Tak jakoś mnie tknęło po filmie, o paliwach premium, na kanale M4K, że z tym 98 , to jest
bez większego sensu .
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Biały
Do TSI też jest zalecana 98 ale to przy silnikach z mocą 250+
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Ty serio pytasz?
Na orlenie to tylko kupa / siku.
Ja tym złodziejom kabzy nabijał nie będę.
(Wiem, że Shell ma też paliwo z orlenu ale kupuję we wtorki 95+ i marża detaliczna zostaje w Shell - poza tym te ich dodatki do paliwa 95+ chyba są niezłe - jeszcze nie widziałem kontrolki gpf (tfu... tfu...).
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Ja mam pod tym względem łatwiej - mniej więcej po drodze z pracy mam ze trzy jak nie 4 Shelle - ale i tak patrzę na Fuelio, gdzie, po ile paliwo. Niemniej nawet jak jadę w trasę, to u cwaniaczka z Pcimia tylko kupa / siku. Dymają nas na miliardy a ja nie lubię być dymany.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1,6 GDI EXECUTIVE 2WD
- Kolor: Wiśniowy
Przecież wiadomo że nie tylko Orlen nas dyma pozostałe stacje też to robią. Gdyby było inaczej to ich paliwo byłoby tańsze. Kupuję paliwo zazwyczaj na Orlenie od wielu wielu lat , Zimą jeździłem na letnim ON podczas mrozu i nie było problemu z odpalaniem. Teraz jest kupuje 95 zobaczymy co będzie dalej
- abarth81
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 t-gdi N-line
Apropo dymania na paliwie to czy wiecie że ten v-pover 95shela to występuje tylko u nas i chyba w Czechach reszta w reszcie tzw. cywilizowanej Europy nie ma owego wynalazku jest normalna 95 ,98 i v-power racing.
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Fakt , w krajach starej Unii jest 95 Super FuelSave ( we Francji chyba by default jako E10 , a nie E5 jak u Nas czy w Niemczech ) , oraz 100 V - Power Racing.
Ale powiem Wam , co o paliwie sobie teraz myślę ... bo NX4 to moja pierwsza benzyna z GPF-em więc na początku nie wiedziałem czego się spodziewać ...
W dniu odbioru Tośki , z przyczyn bliżej nie znanych pobliska stacja Shell-a była zamknięta mimo , iż było to koło południa , więc pouczony mądrościami
z interneta , że jak GPF to tylko paliwo premium , bo jak nie to nie wiadomo co się stanie , dotoczyłem się na oparach na Orlen.
Zatankowałem Verve 98 i tak sobie tankowałem przez pierwsze 10 tyś. km. Zero problemów z GPF-em .
Potem przez 5 tyś. km lałem Efecte 95 i bez różnicy - zero problemów.
Teraz przez ponad 1 tyś. km leje V-Power 95 i ... nie widze różnicy .
Więc tak sobie myślę , że każde paliwo ( byle nie "chrzczone" ) robi robotę , a reszta to tylko i wyłącznie ... marketing
Aż Mnie kusi żeby teraz tak zrobić 3 - 5 tyś. km na EuroSuper 95 "spod Marketu" i zobaczyć co będzie ( pewnie nic )
Ale powiem Wam , co o paliwie sobie teraz myślę ... bo NX4 to moja pierwsza benzyna z GPF-em więc na początku nie wiedziałem czego się spodziewać ...
W dniu odbioru Tośki , z przyczyn bliżej nie znanych pobliska stacja Shell-a była zamknięta mimo , iż było to koło południa , więc pouczony mądrościami
z interneta , że jak GPF to tylko paliwo premium , bo jak nie to nie wiadomo co się stanie , dotoczyłem się na oparach na Orlen.
Zatankowałem Verve 98 i tak sobie tankowałem przez pierwsze 10 tyś. km. Zero problemów z GPF-em .
Potem przez 5 tyś. km lałem Efecte 95 i bez różnicy - zero problemów.
Teraz przez ponad 1 tyś. km leje V-Power 95 i ... nie widze różnicy .
Więc tak sobie myślę , że każde paliwo ( byle nie "chrzczone" ) robi robotę , a reszta to tylko i wyłącznie ... marketing
Aż Mnie kusi żeby teraz tak zrobić 3 - 5 tyś. km na EuroSuper 95 "spod Marketu" i zobaczyć co będzie ( pewnie nic )
- abarth81
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 t-gdi N-line
Ja osobiście też latam na schellowskim V Power z wtorkowej promocji( mam stacje niedaleko) ale nie dla tego że Orlen jest be tylko z racji tego że silniki t-gdi mają centralny wtrysk który strasznie smoli zawory a paliwa serii v power mają większy pakiet dodatków czyszczących,jak promo się skończy to będzie mi to obojętne gdzie zaleje chociaż pewnie wybiorę rodzime stacje ,jak już mam płacić to niech choć marzę zostania w kraju bo mam nieodparte wrażenie że niejedna śrubka w tych wszystkich F35 i HIMARSAch kupowanych przez MON będzie sponsorowana przeze mnie.
Na tym shelowkim v-power zrobiłem 12 tys może że kilka razy w trasie zalałem gdzie indziej GPF nie dał o sobie znać jak narazie,,ale tylko czekać na to jak rolnicy się rozkręca i żeby ich udobruchać rząd nakaże zamiast 5% estrów kwasów tłuszczowych z rzepaku (paliwo E5) dawać 10%(E10) wtedy to na GPF będzie jedna rada szlifierka kątowa i korekta programu jak dzisiaj w przypadku dieslowych DPF czy FAP.
Na tym shelowkim v-power zrobiłem 12 tys może że kilka razy w trasie zalałem gdzie indziej GPF nie dał o sobie znać jak narazie,,ale tylko czekać na to jak rolnicy się rozkręca i żeby ich udobruchać rząd nakaże zamiast 5% estrów kwasów tłuszczowych z rzepaku (paliwo E5) dawać 10%(E10) wtedy to na GPF będzie jedna rada szlifierka kątowa i korekta programu jak dzisiaj w przypadku dieslowych DPF czy FAP.