Tu jest napisane, że przy zimowych oponach można: https://wulkanista.pl/indeks-predkosci-opon/
Jaki indeks prędkości opon w okresie zimowym? W przypadku opon letnich wszelkie odstępstwa od zaleceń się niedozwolone. Taki zabieg może być spowodować bardzo duże zagrożenie na drodze. Nagły wystrzał opony na autostradzie doprowadzi do utraty kontroli nad samochodem, co przy wysokiej prędkości może zakończyć się wręcz tragicznie. Indeks prędkości wg przepisów prawa o ruchu drogowym. Bardzo często mówi się, że w przypadku opon zimowych indeks prędkości nie zawsze musi być zgodny z zaleceniami producenta. Jest to prawda: zgodnie z przepisami UE (konkretnie dyrektywą 92/23/EWG) i polskim Kodeksem Drogowym w przypadku zimówek można zdecydować się na obniżony indeks prędkości, jednak nie niższy niż Q (do 160 km/h). Jeśli decydujemy się na montaż opon zimowych o obniżonym indeksie prędkości, to na desce rozdzielczej, w okolicach kierownicy należy umieścić stosowną naklejkę ostrzegawczą. Jednocześnie trzeba pamiętać, że opony zimowe z niższym indeksem prędkości niż zalecane mogą zużywać się szybciej, a samochód będzie inaczej zachowywał się na drodze (dłuższa droga hamowania, inna charakterystyka prowadzenia). Dlatego decyzję o zamontowaniu opon z niższym indeksem prędkości należy dobrze przemyśleć. Nie ma tu znaczenia fakt, że podczas codziennej jazdy nie zbliżymy się do wartości oznaczonej na indeksie - już przy niższych prędkościach mogą pojawić się zauważalne różnice.
Nie liczę tu na ASO, bo jest duże prawdopodobieństwo, że zaoferują "swoje" a ja mam już wybrane..., a nie chcę ze wzorem choinki symetrycznej - gorsze odprowadzanie wody, z zimy nie mamy jak w Alasce, a jeździ się 80% po asfalcie...
Bo zakładamy, że na 100% będą w ASO na letnich