Kupno nowego Hyundai Tucsona
- Tucson
- Autor
- Auto: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Kolor: Polar white
Re: Kupno nowego Hyundai Tucsona
Ja też nie żałuję - leci 5 rok już z nim i chyba zostanie na dłużej.
-
- Świeżak
- Auto: Citroen 2.0 jdi
- Kolor: Czarny
Dziękuję za odpowiedź, czytałem dużo na temat skrzyń jak i silników i z tego co wyczytałem to niby benzyny mają mniej problemów ze skrzyniami ale za to dużo palą i jakieś tam pierdoły z silnikiem.Jak dla mnie to najbardziej przemawia diesel ale jeszcze muszę przejechać się benzyną i zobaczę jak to jeździ.Jeśli się zdecyduję na zakup a będą jaja ze sprzęgłem w dct to zrobię tarcze sprzęgłowe na zamówienie wzmocnione i może to rozwiąże problem.
- rwicik
- Mistrz
- Auto: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Tarcze do dct już robią wzmocnione, tak przynajmniej w ASO mówili i takowe do mojego założyli.
-
- Weteran
- Auto: 1.7crdi 2016
- Kolor: Biały
U mnie szarpania przy pełzaniu pojawiły się przy ok 80k. Przy okazji przeglądu zgłosiłem i została zrobiona adaptacja. Działa jak trzeba. Jak coś wyjdzie to mam jeszcze czas do sierpnia na reklamowanie (obecnie 99k).
-
- Świeżak
- Auto: 1.7 CRDI DCT Style
- Kolor: White sand
Jeżdżę 1.7 crdi DCT, zrobiłem 126k km w dwa lata.Heniecki pisze: ↑23 paź 2020, 21:30Witam, jestem tutaj nowy i mam pytanko do użytkowników benzyn jak i diesla a mianowicie chcę zmienić moją cytrynę C5 2013 hdi na nowego Tucsona n.jeździłem dzisiaj takowym i zrobił na mnie ogromne wrażenie, czytałem dużo o problemach ze skrzynią dtc i gościu w salonie w Dani gdzie mieszkam mówił że nie zna problemu,a teraz do żeczy czy waszym zdaniem to auto jest warte swojej ceny i czy nie żałujecie wyboru?
Mogę z czystym sumieniem polecić.
Dynamika dobra, ale do 100 km/h. Potem brakuje mocy.
Jeżdżę tylko w trybie sport (po rozgrzaniu silnika mam nawyk przechodzenia w sport), gdyż w trybie normalnym jest bardzo ospały.
Spalanie srednie 7.7, dużo autostrady.
Jakie miałem problemy:
-awaria DCT przy 75 k km. Brak biegów parzystych i wstecznego. Naprawa gwarancyjna w 3 dni, auto zastępcze. Do dziś brak problemu z DCT
-wymiana sondy lambda przy 124 k km
Gwarancja działa wyśmienicie.
Ciekawostka: w moim tucsonie nie były jeszcze wymieniane żadne klocki i tarcze:).
Szczerze polecam.
Teraz zastanawiam się czy prywatnie dla żony nie wziąć 2.0 crdi.
-
- Świeżak
- Auto: Citroen 2.0 jdi
- Kolor: Czarny
Twój post napawa mnie optymizmem i że ewent.zakup tego auta będzie dobrym wyborem, dzisiaj spróbuję przejechać się turbo benzyną i zobaczę jak to jedzie,a co do mocy w dieslu to można ją podnieść bez utraty gwarancji?