Tucson NX4
Koszt przeglądu typ A po 12 miesiacach w Warszawie

Opinie o Hyundai Tucson NX4 od 2020 - ciekawostki i subiektywne oceny użytkowników.
ice
Świeżak
Twój samochód: Hyundai Tucson NX4e
Rok produkcji: 2022
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: YG7

Re: Koszt przeglądu typ A po 12 miesiacach w Warszawie

Post autor: ice » 08 lut 2025, 22:54

Speedor pisze:
08 lut 2025, 15:38
Za pierwszy przegląd płaciłem w 2020r około 900zł z własnym olejem. Ta sama cena po 5 latach gdy wynagrodzenia są o połowę wyższe nie jest jakimś dużym wydatkiem.
gdy wynagrodzenia są o połowę wyższe :D

Awatar użytkownika
myTucson
Twórca
Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
Rok produkcji: 2024
Napęd 4x4: Tak
Paliwo: Hybryda
Kolor: Shadow Gray/Abyss Black

Post autor: myTucson » 09 lut 2025, 8:48

Kierus pisze:
08 lut 2025, 7:30
Jeszcze jedno . (...) Temat miał na celu raczej pozyskanie informacji gdzie można wykonać taniej przeglad po 12 miesiacach od daty zakupu. Jak wynika z postów w Warszawie jest to niemozliwe w ASO. I tyle wynika z tych wpisów.
No widzisz. Zakładając wątek liczyłeś na uzyskaniu informacji gdzie można taniej. A przy okazji pojawiły się sprawy poboczne. Od poradników typu zrob to sam do jakże ważnych, poruszanych przez badaczy psychiki ludzkiej, wskazujących bezzasadność w racjonalnymi wydatkowaniu pieniędzy, posiadaczy drogich samochodów, których cena powinna uzasadniać nieuzasadnione wysokie ceny usług ASO. A co do przeglądów w serwisach i cen tych usług. W każdym z nich dostępna jest informacja o cenie roboczogodziny. I każda dopisana, czasem zbędna, innym razem konieczna czynność wymiany czy naprawy, generuje wzrost ilości roboczogodzin. Więc szukając niższych rachunków zlecaj tylko to co konieczne. Chyba, że nie lubisz, nie umiesz lub nie masz czasu na drobne prace przy samochodzie.
A do psychologów - na samochód wydałem sporo więcej niż 150k, ale to zupełnie nie uruchamia we mnie rozrzutności, przez niektórych mylonej z prestiżem. Nie oglądam każdej wydanej złotówki, jeśli wydaję ją w sposób dla mnie rozsądny, uzasadniony. I nie przekona mnie nikt, że mając samochód za 200k zasadnym jest płacenie za przegląd 2k, gdy ta sama czynność dla samochodu wartosci 80k ma kosztować 800. To trochę tak jakbyś droższym samochodem miał jeździć na droższym paliwie. Tu i tu wartość produktu/usług taka sama tylko zróżnicowana cenowo pod odbiorcę.
I żadną tajemnicą też nie jest, że ceny w ASO zawsze były wyższe od tych w nieautoryzowanych, tylko dlatego że stawiały pieczątkę zapewniającą gwarancję. Co na marginesie obecnie nie jest już wymogiem.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.

lexus
Twórca
Twój samochód: 1,6 T-GDI execiutive 2WD
Skrzynia: Manual
Kolor: silky bronze

Post autor: lexus » 12 lut 2025, 10:25

W ubiegłym roku na Hynka wymienili mi nowe filtry powietrza i klimy bo tak mają w papierach (sam wymieniłem dzień wczesniej) . wymienili płyn ham.mimo ze u mnie w książce gwar. jest tylko sprawdzenie miałem info z HMP że mam rację i nie ma konieczności wymiany,a i tak(bo nie podbije pieczątki musiałem płacić za wymiane płynu wszystko po przebiegu 9tyś po 2,latach auta parkowanego w garażu w domu dobrze że miałem swój olej i filtr oleju ,nie wgrali nowego oprogramowanie bo coś tam, pierwszy raz spotkałem się z takim podejściem Z wielką łaską do klienta że mu dadzą pieczątkę ,za własną kasę(prawie 2 tyś) musisz się użerać z gościem który koniecznie chce jak najwięcej roboczogodzin dla kasy i jeszcze koło było niedokręcone co zauważyłem po tygodniu .Wczoraj byłem na krasnobrodzkiej z własnymi gratami przegląd po 3 latach(13tyś) koszt 1tyś zł(cena ustalona przez telefon) pełna kultura,punktualnie można powiedzieć że pan czekał na mnie a nie czułem się intruzem. to ja mówiłem co chcę żeby zrobili filtry powietrza i klimy dałem ale nie wymienili i zwrócili bo stare były jak nowe jeszcze kubek hyundaia w gratisie dali.Po cholere ja 5lat ,jeszcze z TL-m jeżdziłem na Hynka ? z Nie wiem czy mogę napisać ale pozdrawiam pana łukasza Szczepanika z Korea motors Krasnobrodzka 5.Jakby to była niedozwolona reklama to można wyciąć :mrgreen:

Kierus
Świeżak
Twój samochód: 1,6 T-GDI 2WD
Kolor: czerwony

Post autor: Kierus » 12 lut 2025, 16:55

@lexus, sprawdzimy Twoje słowa w następną środę 19 lutego. Jestem umówiony na ten dzień na przegląd na Krasnobrodzkiej. Mam swój olej i filtr oleju. Okaże sie ile zapłace i czy dostanę kubek.

lexus
Twórca
Twój samochód: 1,6 T-GDI execiutive 2WD
Kolor: silky bronze

Post autor: lexus » 12 lut 2025, 17:19

OK 👍 powodzenia

Kierus
Świeżak

Post autor: Kierus » 20 lut 2025, 10:46

Witam, zgodnie z planem w dniu wczorajszy odwiedziłem serwis przy ul. Krasnobrodzkiej w celu wykonania przeglądu gwarancyjnego po 15 kkm lu 12 miesiącach. Przegląd trwał 3 godziny. Moje materiały to olej i filtr oleju. Koszt całkowity to 776 Pln. Samochód umyty i stan nadwozia bez zastrzeżeń. Nie dostałem zwrotnie banki z olejem , a właściwie z resztkami oleju, ale może niewiele go zostało. Mała uwaga co do filtra oleju. Przy wymianie oleju w lipcu 2024 koszt filtra oleju w tej stacji wynosił 120 pln. Ja zakupiłem oryginalny filtr za niecałe 80 Pln. Żeby było śmieszniej zakupiłem go w sklepie internetowym właściciela ASO . I to wszystko. Obsługa bez zastrzeżeń. PS. Kubka nie dostałem. Jestem w rozpaczy.

Hyunmak
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI
Wersja: TL
Kolor: Biały

Post autor: Hyunmak » 20 lut 2025, 22:45

Kierus pisze:
20 lut 2025, 10:46
Nie dostałem zwrotnie banki z olejem , a właściwie z resztkami oleju, ale może niewiele go zostało.
Masz 1.6gdi więc wchodzi 3,6 litra oleju. Jeśli dałeś im bańke 4 litry, to jednak 400ml całkiem sporo. Zapewne w drugą strone to tak nie działa i nie dolali by Ci 400ml za darmo...

Kierus
Świeżak

Post autor: Kierus » 20 lut 2025, 23:00

Chyba jednak do tego modelu wchodzi 4,8 L oleju. Poprzednim razem po wymianie niewiele w 5 l bańce zostało.

Hyunmak
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI
Wersja: TL

Post autor: Hyunmak » 20 lut 2025, 23:45

A to pardon. Motorem sie zasugerowałem, a to NX.
No to faktycznie tyle to idzie odpuścić. Myśle, że jak 4.8 to nawet można przelać do pełnych 5.

Cezary
Forumowicz
Twój samochód: Tucson
Paliwo: Hybryda

Post autor: Cezary » 21 lut 2025, 16:43

Hyunmak pisze:
20 lut 2025, 23:45
A to pardon. Motorem sie zasugerowałem, a to NX.
No to faktycznie tyle to idzie odpuścić. Myśle, że jak 4.8 to nawet można przelać do pełnych 5.
Ja w HEV to proszę przy wymianie o wlanie 200ml oleju mniej bo później muszę strzykawka odciągać Bezynyna sie dostaje ,krótkie trasy.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu