Kosmetyki do pielęgnacji

O tym jak dbać o wspaniały wygląd naszych aut! Szampony, myjki, środki do czyszczenia i detailingu samochodu.
Julek

Kosmetyki do pielęgnacji

Post autor: Julek » 24 mar 2017, 11:56

Aby nowy samochód prezentował się podobnie jak podczas wyjazdu z salonu musi być odpowiednio pielęgnowany.
Proponuję nowy dział w którym będziemy opisywać sposoby i środki których używamy do utrzymania w czystości naszych aut (woski, sealanty, szampony, itd.)
Ja poprzedni samochód czyściłem środkami Meguiar's.

krisman

Re: Kosmetyki do pielęgnacji

Post autor: krisman » 24 mar 2017, 12:05

Bardzo dobre są też specyfiki japońskiej pr. SOFT 99

Julek

Post autor: Julek » 24 mar 2017, 23:20

Jak wyglądało pierwsze mycie w waszych nowych Tucsonach ? Tzn. traktowaliście lakier jakimiś woskami czy tylko szampnem ? Wiem, że w nowych autach lakier jest jeszcze bardzo delikatny, podatny na zarysowania.

krisman

Post autor: krisman » 25 mar 2017, 0:09

U mnie zaraz po wyjechaniu, najpierw woda demineralizowana, a następnie Soft99 Luxury Gloss . Po 4 tygodniach Zymöl Titanium (powinna być najpierw glinka, ale było za zimno, a za soft 99 można Zymöl HD-Cleanse, ale drogi) Po 4 miesiącach praktycznie zero rys.

kik

Post autor: kik » 25 mar 2017, 10:15

5 miesięcy eksploatacji , 9tys km, zero dodatkowych zabiegów "kosmetycznych"= zero rys i uszkodzeń

MirS
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort + Navi
Kolor: Fiery Red

Post autor: MirS » 25 mar 2017, 17:05

Ja przed pierwszym myciem zafundowałem mojemu Tucsowi 2 letnia powlokę ceramiczną. Jak na razie to pierwsze mycie miałem gratis u wykonawcy powłoki tak, że jeszcze nie użyłem samodzielnie gąbki i szmatki :)

Julek

Post autor: Julek » 25 mar 2017, 17:57

Tak, czytałem o tej powłoce, ale trochę kosztuje... Póki co musi pozostać wiadro i rękawiczka :(

Wysłane przy użyciu Tapatalka.

Julek

Post autor: Julek » 25 mar 2017, 20:17

krisman pisze:
25 mar 2017, 0:09
U mnie zaraz po wyjechaniu, najpierw woda demineralizowana, a następnie Soft99 Luxury Gloss . Po 4 tygodniach Zymöl Titanium (powinna być najpierw glinka, ale było za zimno, a za soft 99 można Zymöl HD-Cleanse, ale drogi) Po 4 miesiącach praktycznie zero rys.
Czyli pierwszy wosk po miesiącu nałożyłeś ... ?

krisman

Post autor: krisman » 25 mar 2017, 21:07

Twardy tak.
Luxury też jest płynnym woskiem.

Aron23
Twórca
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 30tys km
Kolor:

Post autor: Aron23 » 25 mar 2017, 21:42

10miesiecy 36tysiecy km jedyne co mam to 2-3 odpryski na zderzaku :/