szczerze, wydaje mi się, że to i inne zabezpieczenia jedynie opóźni kradzież samochodu, a jeśli złodziejom się nie uda tego dokonać - nie jestem przekonany, czy nie zniszczą - ze złości, czy w celu zatarcia śladów - wnętrza samochodu. Wcześniej nie myślałem o tego typu rozwiązaniach, teraz gdy czytam forum, nieco się "nakręciłem", ale dochodzę do wniosku, że nie można popadać w paranoję. Chciałbym móc zastosować jakieś skuteczne zabezpieczenie, ale podejrzewam, że wszystkie są rozpracowane przez złodziei - ostatecznie wszystkie (a jest ich "całe kilka") działają na podobnej zasadzie i mają kilka słabych punktów, o których tu pisano, więc, co najwyżej opóźnią kradzież lub rozsierdzą złodziei, którzy jeśli nie ukradną - zniszczą samochód. Toteż tak, jak przez kilka dni byłem w miarę zdecydowany, tak teraz już nie jestem aż tak przekonany, czy nie wylejemy dziecka z kąpielą, stosując "zabezpieczenia". Co do gwarancji i jej utraty - jeśli instalacja odbędzie się w ASO - chyba to nie grozi, ale trzeba pamiętać, że każda ingerencja - nawet bez rozcinania przewodów, itd., może skutkować naruszeniem warunków gwarancji, a w razie jakichś usterek, gwarant będzie szukał pretekstu, aby unieważnić gwarancję. Jeśli jednak zdecyduję się na zabezpieczenie, to chyba zainstaluję je w ASO. Mimo wszystko, zawsze odbędzie się to w punkcie posiadającym autoryzację importera.