Zibi - jak rozumiem ta uwaga technika dotycząca immobilizera CAN tyczy się każdego zabezpieczenia działającego na magistrali CAN (czy to SEO, czy IGLA czy inne - jeden pies, jak się zwiesi to odetnie wszystko). Z kolei IGLA to wynalazek towarzyszy zaa Buga osobiście już chyba wolę rodzimą myśl techniczną.Zibi70 pisze: ↑14 lut 2022, 13:11Nie mogę już edytować, więc następny post.
Osiwieć można
Rozmawiałem w sprawie montażu IGLA 231 - koszt w Warszawie to 2000 - 2050 zł brutto. Czas ok. 4 h.
Rozmawiałem też z innym serwisem zabezpieczeń, dowiedziałem się, że SEO czasem kaprysi, a producent trochę spuścił z jakości wsparcia technicznego i bywa tak sobie. Co więcej Pan zwrócił mi uwagę na to, że w razie awarii CAN immobilizera auto jest uziemione - to bardzo skuteczne zabezpieczenie ale jak coś jest nie tak, to może być kłopot z uruchomieniem czegokolwiek, bo immobilizer skutecznie wyłącza wszystko. Z jednej strony to dobrze a z drugiej jak zawsze - choć w przypadku innych zabezpieczeń w sumie problem jest ten sam - właściciel bez wsparcia specjalisty też nie odpali jak się coś schrzani).
Rozmawiałem też o QX Immo - Pan potwierdził obawy dotyczące wad montażu w ASO, ale powiedział, że nie zawsze jest to "tak źle" i że np. w mazdach montują bardzo porządnie. Natomiast dodał, że po montażu w ASO można przyjechać na "poprawki" polegające na zmianie miejsca montażu ustrojstwa + puszczeniu diody, gniazdka oraz przycisku PIN na oberka - czyli na długim kabelku wokół całego samochodu, co rozwiązuje problem zlokalizowania urządzenia "po kablu" i to do mnie już mówi.
Niestety nie zdążył odpowiedzieć na pytanie czy blokada klawisza start, rozrusznika i OBD2 jest wystarczająca bo musiał kończyć, ale ma oddzwonić i dokończymy rozmowę. Podzielę się wiedzą.
Zaciekawił mnie ten bullock o którym pisałeś wczoraj - czy to jest faktycznie tak solidne jak wygląda na fotkach w necie (widziałem ceny po 500 pln więc zacnie) ? Czy te zabezpieczenia na padały (w automacie) jest uniwersalne, czy trzeba szukać do konkretnego modelu ? Jest to warte ceny ?
Moim zdaniem każda blokada mechaniczna (fakt, że średnio komfortowa w użytkowaniu) jest dobrym uzupełnieniem zabezpieczenia elektronicznego. Obecnie złodziejaszki biegają z walizkami, czy konsolami a nie z brzeszczotami, nie będą sobie zawracać głowy forsowaniem lagi z kiery czy z pedałów, tym się przynajmniej łudzę