Tucson TL
Ile jest gwarancji na katalizator?

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika - Tucson TL? Napisz tutaj.
Hyunmak
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Ile jest gwarancji na katalizator?

Post autor: Hyunmak » 10 mar 2025, 19:14

Cześć
Badał ktoś temat ile jest gwarancji na kata? Chwilowo nie mam jak sprawdzić zapisów z k.gw.
Oraz czy wchodził ktoś w polemikę z ASO typu lekkie złuszczenie vs brak błędów z kata w kompie?

jurnystefan
Świeżak
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
Rok produkcji: 2019
Kolor: szary

Re: Ile jest gwarancji na katalizator?

Post autor: jurnystefan » 13 mar 2025, 21:40

Prawdopodobnie 3 lata, choć niektórzy sugerując się brakiem wyłączenia, mówią, że tyle, co auto.
Czytałem wpis na elektrodzie, w którym auto było jeszcze na gwarancji, a katalizator już nie.
A co, Tobie też się łuszczy, rozumiem?
Ja jestem już po wymianie.
Sprawdź kamerką stan cylindrów. Rysy pewnie już są. I pobór oleju.
Opisałem swój przypadek w temacie "Zużycie oleju 1,6 GDI".

Hyunmak
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI
Kolor: Biały

Post autor: Hyunmak » 13 mar 2025, 23:01

Cześć, dzięki za odpowiedź.
Właśnie, że poboru oleju nie mam. Jakieś może 200ml na 10k km to rzecz normalna wg mnie. Cylindry w porównaniu do tego co w necie widać to pryszcz, coś tam delikatnie jest, ale to raczej od nagaru z gdi. Ostatnio pianowałem cylindry to sporo wyszło.
Co do kata, to ceramika utrzymuje równą płaszczyznę, ale po krateczkach widać lekką degragradację z przebarwieniem na środku...
Auto z 2020 raczej wątpię w tak długą gwarancję na kat, a kusi mnie wymiana na stalowy euro6, ten przynajmniej nie zacznie pylić.
Styl jazdy mam anty Greta Tunberg czyli trzymam obroty ok 2,2tys obrotów i klima cały rok co też podbija mieszanke.

Myślę nad wymianą wkładu z ceramicznego na stalowy. Nie czekać aż wysypie.
PS
Słyszeli ile ASO chce za nowy kolektor? Panowie ta ekoligiczna przyjemność z ceramicznym wkładem katalitycznym na zamówienie z Korei to 18 tys PLN Ktoś tu chyba oszalał. Hatfu na taką ekologię.

jurnystefan
Świeżak
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
Rok produkcji: 2019
Kolor: szary

Post autor: jurnystefan » 14 mar 2025, 13:50

Miałem identycznie. Zużycie 0,2L na 10 tys km (przebieg 60 tys km). I jak się zorientowałem, że zaczyna ono rosnąć (0,3L/4,5 tys km), zacząłem grzebać. Dodam, że mam 2019 r i aktualnie ok 73 tys km.
Ja bym natychmiast już zadziałał, skoro dostrzegasz zmiany w wyglądzie powierzchni wkładu. Konsultowałem stan wkładu w kilku miejscach (także u miłośnika katalizatorów - prof. Chrisa) i wszędzie usłyszałem, że to nie jest normalny widok.
Stalowy nie będzie pylił, ale nie wiem jak będzie się zachowywał przy za wysokich temperaturach (bo to jest najprawdopodobniej przyczyna zgonu wkładu, a następnie silnika) tzn czy będzie się topił, wypalał, a może też jakieś cząstki zostaną zassane. Ja, z kolei, jeżdżę bardzo spokojnie, choć biegi zmieniam przy normalnych obrotach, a nie sugerowanych przez ekoterroryzm. Poza tym, uwielbiam hamować silnikiem, co w tym przypadku okazuje się zwiększać szanse na zassanie drobin.
A patrzyłeś na pierwszą sondę? U mnie, niestety, jest kremowa, czyli zbyt uboga mieszanka.
Dołączam kilka fotek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu