Tucson TL
Ile jest gwarancji na katalizator?
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Ile jest gwarancji na katalizator?
Zamiennik ceramiczny z allegro (kolektor wraz z ceramicznym wkładem). Taki widok po wjechaniu sondą w gniazdo sondy. Do Waszej oceny co tu widać. Nie wdawałem się w rozmowy i odesłano tego samego dnia (zwrot).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
- Rok produkcji: 2019
- Kolor: szary
Fakt. Zerknąłem tylko na listę główną wkładów, a tam 380, 460 zł itd. Ale jak się rozwinie daną pozycję, to już ceny różne w zależności od normy itd.
A ten zamiennik to kto robił? Może to nie elektroda, tylko antena wifi
Rzeczywiście siara jak siemasz...
Ja kupiłem Bosala za 1540 (w iparts). Bez anteny wifi
ale i tak wkład nosił ślady brudnych paluchów. Dodatkowo gniazda osłon termicznych w innych miejscach, więc musiałem spawać = utrata gwarancji (ale jak w warsztacie oglądaliśmy inne zamienniki, to też by nie pasowały bez poprawek). Gwarancję traktuję jak bajkę. W razie czego winnym zawsze jest klient.
W warsztacie, gdzie mi to przerabiali mówili, że założyli sprzęgło. Zgodnie ze sztuką. Zaraz padło. Wysłali na gwarancji, a producent stwierdził, że warsztat zawalił sprawę, czyli klient 1400 w plecy
A papraki to nie są, bo już kilka rzeczy u nich robiłem.
Plusem u Ciebie, że możesz sam montować bez utraty gwarancji, bo tak to zawsze trzeba mieć kwit z warsztatu.
Czekam z ciekawości na kontakt od magika ws korekty map, ale może do starego też wsadzę stalowy i w razie czego będzie czym się znowu ratować.
A ten zamiennik to kto robił? Może to nie elektroda, tylko antena wifi
Rzeczywiście siara jak siemasz...
Ja kupiłem Bosala za 1540 (w iparts). Bez anteny wifi
W warsztacie, gdzie mi to przerabiali mówili, że założyli sprzęgło. Zgodnie ze sztuką. Zaraz padło. Wysłali na gwarancji, a producent stwierdził, że warsztat zawalił sprawę, czyli klient 1400 w plecy
Plusem u Ciebie, że możesz sam montować bez utraty gwarancji, bo tak to zawsze trzeba mieć kwit z warsztatu.
Czekam z ciekawości na kontakt od magika ws korekty map, ale może do starego też wsadzę stalowy i w razie czego będzie czym się znowu ratować.
-
- Weteran
Podobno jak się kat ceramiczny wysypie to w ASO mówią, że uszkodzenie silnika jest wynikiem wtórnym, a katalizator jest po gwarancji i odmawiają naprawy gwarancyjnej bloku. Taka informacja krąży po internecie (nie weryfikowałem jej). Ogólnie wpisuje się to w filozofie TTTM, rób LL30KKM a jak się zepsuje to akurat gwarancja skończona i poprosimy pieniążki za naprawe. Dlatego lepiej samemu radzić wcześniej.
-
- Świeżak
Sam gdzieś wklejałem link z elektrody, gdzie ta wypowiedź jest. W aso robią ogromne oczy i nic nie wiedzą, ale rozmawiałem z synem znajomego, który do niedawna pracował w Hyundaiu (kontakty mu pozostały). Doskonale znają temat, tylko rżną głupa. Wiedzą, że tu nie Stany i możemy im zagrać na flecie.
-
- Świeżak
Mały apdejt.
Byłem dziś w aso na kontroli nadwozia w ramach 12 letniej gwarancji na perforację (8 dych za zdobycie pieczątki).
Okazuje się, że nieoficjalnie aso doskonale wie o topieniu się katalizatora i zagładzie silnika, tylko rżnie głupa.
Gościu pokazywał mi w telefonie zdjęcie wkładu katalizatora z i20 z przebiegiem 40 kilometrów. Tak, 40, nie 40.000.
Był wytopiony prawie w całości.
Oczywiście wymienili cały silnik.
Byłem dziś w aso na kontroli nadwozia w ramach 12 letniej gwarancji na perforację (8 dych za zdobycie pieczątki).
Okazuje się, że nieoficjalnie aso doskonale wie o topieniu się katalizatora i zagładzie silnika, tylko rżnie głupa.
Gościu pokazywał mi w telefonie zdjęcie wkładu katalizatora z i20 z przebiegiem 40 kilometrów. Tak, 40, nie 40.000.
Był wytopiony prawie w całości.
Oczywiście wymienili cały silnik.
-
- Weteran
40km ciekawa historia. Ciekawe ile nowy kat wytrzyma- zapewne zamontowali ten sam kitowy ceramiczny wraz z nowym kolektorem, bo to jest zintegrowane.
PS
U mnie stalowy wkład spisuje się dobrze już 5kkm przejechane na nim.
PS2
Nowe wideło od Romiego:
https://youtu.be/JHR4uQPQqZU?feature=shared
PS
U mnie stalowy wkład spisuje się dobrze już 5kkm przejechane na nim.
PS2
Nowe wideło od Romiego:
https://youtu.be/JHR4uQPQqZU?feature=shared