Tucson TL
Ile jest gwarancji na katalizator?

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika - Tucson TL? Napisz tutaj.
Hyunmak
Weteran
Twój samochód: 1.6 GDI
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Re: Ile jest gwarancji na katalizator?

Post autor: Hyunmak » 06 gru 2025, 19:22

Dziś miałem chwile i sprawdziłem u siebie stan obu zaworów zmiennych faz, tzn. te drobne sitka w nich jak wyglądają. No i oba są idealnie czyste. Czyli płukanki i wymiana oleju co ok 10kkm jednak mają sens.

jurnystefan
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
Rok produkcji: 2019
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: szary

Re: Ile jest gwarancji na katalizator?

Post autor: jurnystefan » 08 gru 2025, 22:29

Jak już idziemy w konserwację, to polecam zerknąć na zawory ssące. Można ściągając kolektor, można kamerką od strony cylindra. Ja sprawdziłem przy okazji zaglądania do cylindra. Widać było, że mimo tylko ok 70 tys km, trochę szuwaksu już na zaworach było. Cóż, bezpośredni wtrysk. W tym przypadku nie trzeba było skrobać, używać sprzętu ciężkiego, a na to się szykowałem. Wystarczył zmywacz/rozpuszczalnik i zwykła szczoteczka druciana. Jedyny koszt to uszczelka.
Choć nie jest to temat dotyczący akumulatorów, to napomknę tylko, bo dopiero to odkryłem. Podczas próby dodania nieco życia akumulatorowi, zerknąłem na datę produkcji. Auto z 19 roku ma baterię z 2015. Kupowałem z salonu jako oddany w rozliczeniu przez 1 właściciela. Jakiś *&%#$@ podmienił baterię. Nawet nie przyszło mi do głowy przy kupnie zerkać na datę produkcji. Człowiek uczy się całe życie...

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu