Jazda na tempomacie nie jest wskazana. Jak się nie mylę to obecnie w instrukcji opla mam właśnie tak zapisane żeby nie korzystać z tempomatu.
Tucson NX4
Faktyczne spalanie NX4
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI, 4WD, 230KM PLATINUM, N-LINE, + SUN, SEATS
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Shimmering Silver
Re: Faktyczne spalanie NX4
Ostatnio zmieniony 17 sty 2022, 22:52 przez Piorko873, łącznie zmieniany 1 raz.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Taki ładny
-
- Nowicjusz
To nie masz czym się martwić Nie mogę teraz znaleść zaleceń jakie napotkałem w którejś z marek ale tam było opisane żeby w trasie jechać kilkanaście kilkadziesiąt km z prędkością x i tak zwiększać a następnie znów zmniejszać itpdaniel.tucson4 pisze: ↑17 sty 2022, 22:49Aaale przez ile Ten "dłuższy czas"
P. S. Mam 2000 km przejechane, a nawet nie wiem jak tempomat włONczać
- knocked
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV 6AT 4WD
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Silky Bronze
Czytałem, z resztą nie tylko ten
Staram się postępować zgodnie z zaleceniami, ale automat + hybryda stawiają dość trudne warunki:
- utrzymanie prędkości w zalecanym zakresie wymaga dość dynamicznego przyspieszania (przy normalnej jeździe automat zmienia bieg w okolicach 2 tys. obrotów) co kłóci się z zaleceniem "nie zwiększać nadmiernie prędkości obrotowej silnika",
- w mieście często włącza się sam elektryk: obroty 0 no i silnik praktycznie nie ma możliwości osiągnięcia optymalnej temperatury pracy(zima nie pomaga).
W związku z powyższym staram się czegoś dowiedzieć od ludzi którzy już mają jakieś doświadczenia w temacie.
Przeczytanie książki kucharskiej nie gwarantuje, że się będzie dobrym kucharzem ;P
-
- Nowicjusz
Najważniejsze to nie korzystać napewno z tempomatu (nie ważne czy będzie 2, 3 czy 4tyś obrotów. Ważne żeby w różnym zakresie obrotów prowadzić jazdę). Najnormalniej w świecie jeździć bez ostrego wkręcania do przynajmniej 1 tyś. Spodziewam się że ciężko będzie spełnić wszystkie instrukcyjne wymagania przez jazdę HEV. Najlepiej to część docierania przeprowadzić w mieście a resztę w fajnej trasie ale różnie z tym bywa.knocked pisze: ↑18 sty 2022, 11:58Czytałem, z resztą nie tylko ten
Staram się postępować zgodnie z zaleceniami, ale automat + hybryda stawiają dość trudne warunki:
- utrzymanie prędkości w zalecanym zakresie wymaga dość dynamicznego przyspieszania (przy normalnej jeździe automat zmienia bieg w okolicach 2 tys. obrotów) co kłóci się z zaleceniem "nie zwiększać nadmiernie prędkości obrotowej silnika",
- w mieście często włącza się sam elektryk: obroty 0 no i silnik praktycznie nie ma możliwości osiągnięcia optymalnej temperatury pracy(zima nie pomaga).
W związku z powyższym staram się czegoś dowiedzieć od ludzi którzy już mają jakieś doświadczenia w temacie.
Przeczytanie książki kucharskiej nie gwarantuje, że się będzie dobrym kucharzem ;P
P.S ja ze względu na wciąż oczekiwanie na swojego HEV już chyba ze trzy razy przeczytałem instrukcję. Teraz to będę mógł z opaską na oczach jeździć
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI mHEV Executive 2WD 2021
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Amazon Gray
Jeśli chodzi o spalanie w trasie to przy spokojnej jeździe można bez problemu zejść do 6,5l od czasu do czasu coś wyprzedzając.
Dla mnie najważniejsze jest jak zoptymalizować jazdę w mieście, w korkach, na zimnym silniku.
Dzisiaj zauważyłem, że przełączenie w tryb normal dało lepszy efekt niż Eco na trasie 5km. Nie włącza się co prawda Sailing, ale i tak wychodzi mniej.
Tryb Eco mam już obcykany, teraz pojeźdze Normal, a potem nauczę się Sport. Póki co zauważyłem, że gaz do dechy w żadnym trybie nie działa - obroty szaleją, a auto jedzie jak jechało. Równomierne dociskanie daje lepsze efekty.
Dla mnie najważniejsze jest jak zoptymalizować jazdę w mieście, w korkach, na zimnym silniku.
Dzisiaj zauważyłem, że przełączenie w tryb normal dało lepszy efekt niż Eco na trasie 5km. Nie włącza się co prawda Sailing, ale i tak wychodzi mniej.
Tryb Eco mam już obcykany, teraz pojeźdze Normal, a potem nauczę się Sport. Póki co zauważyłem, że gaz do dechy w żadnym trybie nie działa - obroty szaleją, a auto jedzie jak jechało. Równomierne dociskanie daje lepsze efekty.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Dark Knight
Na bazie przemyśleń Priama, zastanawiam się jaka jest różnica w zachowaniu się manuala w poszczególnych trybach? Na dynamikę przekładania biegów nie ma wpływu, bo biegi przekłada interface białkowy niewyposażony w tryb eco, normal czy sport. Jak zatem to działa i czy jakoś działa? Macie jakieś obserwacje?
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,6 T-GDI mHEV Platinum 2WD 2021
- Kolor: Dark knight
Mam dokładnie takie same odczucia. W obecnych zimowych warunkach na krótkich trasach i nie tylko jeżdżę w trybie normal a do tego wyłączam system startstop.