Tucson NX4
Faktyczne spalanie NX4
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: hybrid
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: sunset red
Re: Faktyczne spalanie NX4
Przez niecały tydzień trudno podać realne spalanie. Te 10,5 to wskazanie komputera. Zatankowałem pierwszy raz w sobotę. Dodam, że od soboty do wtorku pokazywało spalanie 11,7 ! Nie znam jeszcze samochodu, pomyślałem, że może czegoś nie skasowałem, nie zmieniłem, nie ustawiłem, może to jakieś stare wskazanie, ale 11,7 mnie lekko przeraziło i w środę rano wyzerowałem ustawienia licznika (wskazania od zatankowania). Od środy do dzisiaj pokazuje 10,5. To i tak jak na mój gust dużo za dużo tym bardziej że cały czas obserwuję samochód i widzę, że bardzo często jadę na samym elektryku. Mam nadzieję, że to kwestia dotarcia.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
Tu coś od Opla - https://opel.kanclerz.com.pl/blog-bez-k ... e-silnika/
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: hybrid
- Kolor: sunset red
Przede wszystkim spalanie – będzie ono sporo wyższe do nawet 3000 km niż później - i tego się trzymam
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Kolor: Najładniejszy
Dzisiaj widziałem dwie tuśki hybrydy na taxi. Chyba nie jest źle.
Pamiętam jeszcze czasy, gdzie pestki z czereśni się wypluwało.
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson NX4; Hyundai Tucson TLe 1,6 TGDI Premium, 4WD
- Kolor: Polar White, Micron Grey
Aktualnie mam przejechane 3700 km z kawałkiem.....wg. skumulowanych danych spalanie 6,7 l/100km....70% miasto/30% ekspesówki średnio 130 km/h. Myślę ,że nieźle....komputerek przekłamuje co nieco...
zwykle zaniża 0,2- 0,25 l- staram się przeliczać po zatankowaniu i porównać.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Taki ładny
To przyzwoite spalanie, ale masz hybrydę. Jestem też ciekaw jakie spalanie będzie dla "gołego" 1.6 T-GDI 150 KMkemyz pisze: ↑26 lis 2021, 18:47Aktualnie mam przejechane 3700 km z kawałkiem.....wg. skumulowanych danych spalanie 6,7 l/100km....70% miasto/30% ekspesówki średnio 130 km/h. Myślę ,że nieźle....komputerek przekłamuje co nieco...
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 GDI (N Line) 2WD
- Kolor: Olivine Grey
Nie panikujcie, ja w 1.6 GDI N Line z 2020 roku kupionym w lutym przez pierwsze ponad 2000 km też tak miałem, następnie zmiana oleju po 2,5 tys. autko się dotarło i wynik zleciał nawet i do 6,5 litra bez problemu, spokojnie.
-
- Twórca
- Twój samochód: Hyundai Tucson NX4; Hyundai Tucson TLe 1,6 TGDI Premium, 4WD
- Kolor: Polar White, Micron Grey
Ochłodziło sie co nieco - to i spalanie lekko podskoczyło.....ale inna kwestia...
Pojeździłem troche obserwujac wskazania temperatury silnika- ...no i wychodzi, ze jest permanentnie niedogrzany, temperatura raptem nieco powyzej 50.
Dopiero po dłuuuuuuższej jeździe wskakuje w okolice 90 , ale i tak po chwili spada. Rozumiem, że to hybryda i w czasie jazdy tylko na elektryku, układ sie wychładza.....ale tak szybko????
Zastanawiam sie nad jakąś osłona zimowa na chłodnicę.....(przynajmniej po miescie)
Pojeździłem troche obserwujac wskazania temperatury silnika- ...no i wychodzi, ze jest permanentnie niedogrzany, temperatura raptem nieco powyzej 50.
Dopiero po dłuuuuuuższej jeździe wskakuje w okolice 90 , ale i tak po chwili spada. Rozumiem, że to hybryda i w czasie jazdy tylko na elektryku, układ sie wychładza.....ale tak szybko????
Zastanawiam sie nad jakąś osłona zimowa na chłodnicę.....(przynajmniej po miescie)
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
poczytaj co to jest termostat i do czego służy, następnie poczytaj co to mały i duży obieg wody,
jeżeli na prawie zimnym silniku masz ciepłą rurę od chłodnicy termostat uległ uszkodzeniu.
jeżeli na prawie zimnym silniku masz ciepłą rurę od chłodnicy termostat uległ uszkodzeniu.