Tucson NX4
Faktyczne spalanie NX4
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
Re: Spalanie
Tak, Na dotarciu zawsze jest trochę wyższe spalanie. Dodatkowo 1.6 T-GDI lubi dłuższe przejazdy i tak na starcie z zimnego silnika ,
jak wynika z moich obserwacji spalania , to wartości zbliżone do katalogowych łapie dopiero po 20 - 25 kilometrach jazdy.
jak wynika z moich obserwacji spalania , to wartości zbliżone do katalogowych łapie dopiero po 20 - 25 kilometrach jazdy.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Silky Bronze
Re: Faktyczne spalanie NX4
Niestety tak jest. Coś tam wskazanie zawyża. U mnie wczoraj trasa 2x180 km z tego 60 km S plus trochę miasta wyszło 7,1 a na stacji 6,7. Ostatnie 100 km po zatankowaniu i start na ciepłym wyszło 5,7 na kompie. Ale tam na S przez 20 km dostał 4 tys. żeby się trochę przetkał
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6TGDI HEV 215km Platinum
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Biały
Mam wersje HEV facelift.
Przejechalem juz 6 tyś do tej pory staralem się nie przkraczać 120-130 km/h. Ostatnio jechalem na świeta i stwierdzilem, że tym razem pojadę "normalnie" jechalem z tempomatem 130-150km/h spalanie skoczyło do 11.5l na 100km. Dziś jechalem ok 300km jechalem z tempomatem na 100km/h drogą ekspresową ( myślałem że mnie coś trafi ) spalanie pomiedzy 7-7.5l na całej trasie 7.0 ale ok 50% to drogi krajowe jechalem przepisowo. Jeżeli pojechalbym z max dozwoloną to spalanie było by w okolicach 7.5-8l czyli 120km/h na odcinku drogi ekspresowej.
Wydaje mi się to dosyć sporo jak na tak "ekonomiczną" jadę. Czy ktoś ma podobny problem ?
Mazda 6 na tej trasie z predkością 130-140km/h na ekspresowej zamykała się w 6.5-7l. Obstawiam że jadąc tak jak hyundayem mialbym spalanie 5-5.5l.
Jak dla mnie problemem jest spalanie 11l na autostradzie i mala pojemność baku co powoduje, że nie mogę przejechać 500km bez tankowania.
Przejechalem juz 6 tyś do tej pory staralem się nie przkraczać 120-130 km/h. Ostatnio jechalem na świeta i stwierdzilem, że tym razem pojadę "normalnie" jechalem z tempomatem 130-150km/h spalanie skoczyło do 11.5l na 100km. Dziś jechalem ok 300km jechalem z tempomatem na 100km/h drogą ekspresową ( myślałem że mnie coś trafi ) spalanie pomiedzy 7-7.5l na całej trasie 7.0 ale ok 50% to drogi krajowe jechalem przepisowo. Jeżeli pojechalbym z max dozwoloną to spalanie było by w okolicach 7.5-8l czyli 120km/h na odcinku drogi ekspresowej.
Wydaje mi się to dosyć sporo jak na tak "ekonomiczną" jadę. Czy ktoś ma podobny problem ?
Mazda 6 na tej trasie z predkością 130-140km/h na ekspresowej zamykała się w 6.5-7l. Obstawiam że jadąc tak jak hyundayem mialbym spalanie 5-5.5l.
Jak dla mnie problemem jest spalanie 11l na autostradzie i mala pojemność baku co powoduje, że nie mogę przejechać 500km bez tankowania.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: Dark Blue
Porównywanie Tucsona do Mazdy 6 nie bardzo ma sens - to auta różnej klasy. Każde SUV będzie sporo spalało przy wyższych prędkościach z uwagi na gabaryty auta i związane z tym opory powietrza. Przy dynamicznej jeździe na autostradzie trzeba się liczyć z dwucyfrowym wynikiem. Z drugiej jednak strony Tucson bardzo lubi lokalne drogi, typu Mazury, tam gdzie nie przekracza się 100km/h, tam rzeczywiście spalanie może być rzędu 5-6l.Arnivaldus pisze: ↑31 gru 2024, 20:40Mam wersje HEV facelift.
-
- Świeżak
Porównuje poprostu do swojego poprzedniego samochodu. Samochód sam w sobie jest naprawdę super i spradza się mega w codzinnym użytkowaniu na średnich odcinkach 20-30km miasto i drogi krajowe, tutaj spalanie często jest poniżej 7l. Na trasach szybkiego ruchu spodziewałem się, że Tucson bedzie palić więcej z racji tego że to suv. Zakładałem że przy prędkości 130-140 km/h zamknę się w okolicach 9l, a okazuje się że aby utrzymać takie spalanie nie mogę przkroczyć 120km/h. Dzis jechalem odcinek 300km nie przekraczając 100km/h zakończyłem ze średnim 7.5l. Połlitra spadło na ostatnim odciku gdzie jechałem 50-70km/h i samochód był wstanie pokonywać większe odcinki na silniku elektrycznym. Niby nie jest źle ale mam olbrzymi niesmak bo nie tego się spodziewalem. Pokonuje dosyć często długie odcinki po 300-500km na trasach szybkiego ruchu dlatego ten aspekt jest dla mnie istotny.fantango pisze: ↑01 sty 2025, 19:41Porównywanie Tucsona do Mazdy 6 nie bardzo ma sens - to auta różnej klasy. Każde SUV będzie sporo spalało przy wyższych prędkościach z uwagi na gabaryty auta i związane z tym opory powietrza. Przy dynamicznej jeździe na autostradzie trzeba się liczyć z dwucyfrowym wynikiem. Z drugiej jednak strony Tucson bardzo lubi lokalne drogi, typu Mazury, tam gdzie nie przekracza się 100km/h, tam rzeczywiście spalanie może być rzędu 5-6l.
W intetnecie znalazłem wiele wpisów gdzie ludzie piszą o spalaniu 7.5-8.5 przy 130-140km/h, o takim spalniu zapewniał mnie też sprzedawca. Na jazdach tesowych było różnie, ale na krótkim odcinku jadąc 150km/h spalił średnio 10.5l. Dlatego zastanawiam się czy to problem pełnej hybrydy a miękka hybryda z inna konstrukcją silnila i 7 bigową skrzynia radzi sobie lepiej czy może to jednak problem mojego egzemplarza ?
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 TGDI 2WD Executive
- Kolor: Kulorowy
Powyżej 120 km/h pali jak smok. Wcześniej miałem FL z 1.6 bez turbo teraz mam NX4 1.6 z turbiną. Poprzedni palił nieco mniej. Aktualny na autostradzie niżej 10L nie schodzi. Nie ma na to rady - silnik jest za mały na tą bryłę, a moc czerpie z paliwa.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson NX4 Platinium
- Kolor: Phantom Black
W wersji przedliftowej HEV pali mi: przy 130 - 9l, przy 120 - 8l. przy 110 - 7l. Taka mnie więcej zależność. Łącznie po 34000 km średnia to 6,45 (dane z aplikacji Fuelio - komputer podaje 6,3) - najlepsze spalanie 5,36, najgorsze 8,26.Arnivaldus pisze: ↑01 sty 2025, 22:19Porównuje poprostu do swojego poprzedniego samochodu. Samochód sam w sobie jest naprawdę super i spradza się mega w codzinnym użytkowaniu na średnich odcinkach 20-30km miasto i drogi krajowe, tutaj spalanie często jest poniżej 7l. Na trasach szybkiego ruchu spodziewałem się, że Tucson bedzie palić więcej z racji tego że to suv. Zakładałem że przy prędkości 130-140 km/h zamknę się w okolicach 9l, a okazuje się że aby utrzymać takie spalanie nie mogę przkroczyć 120km/h. Dzis jechalem odcinek 300km nie przekraczając 100km/h zakończyłem ze średnim 7.5l. Połlitra spadło na ostatnim odciku gdzie jechałem 50-70km/h i samochód był wstanie pokonywać większe odcinki na silniku elektrycznym. Niby nie jest źle ale mam olbrzymi niesmak bo nie tego się spodziewalem. Pokonuje dosyć często długie odcinki po 300-500km na trasach szybkiego ruchu dlatego ten aspekt jest dla mnie istotny.
W intetnecie znalazłem wiele wpisów gdzie ludzie piszą o spalaniu 7.5-8.5 przy 130-140km/h, o takim spalniu zapewniał mnie też sprzedawca. Na jazdach tesowych było różnie, ale na krótkim odcinku jadąc 150km/h spalił średnio 10.5l. Dlatego zastanawiam się czy to problem pełnej hybrydy a miękka hybryda z inna konstrukcją silnila i 7 bigową skrzynia radzi sobie lepiej czy może to jednak problem mojego egzemplarza ?
" 7.5-8.5 przy 130-140km/h" - to może być i prawdziwe i nieprawdziwe, bo 8.5 przy 130 jest jak najbardziej realne ale w 7.5 przy 140 nie wierzę (chyba że na jakimś specyficznym odcinku np. z wiatrem).
-
- Weteran
- Twój samochód: 2.0 CRDi 6AT 4WD
- Napęd 4x4: Tak
- Wersja: TL
- Paliwo: Diesel
- Kolor: Czarny
Jak się nie mylę (poprawcie mnie w razie czego) ale producenci podają spalanie w katalogu przy jeździe z prędkością 100 kilometrów na godzinę i warunkach laboratoryjnych.
Mam inny całkiem silnik jak przedmówcy piszą ale zawsze na trasie udaje się utrzyma 7,8-7,5 literka byłem na sylwestrze i na trasie były tak niekorzystne warunki atmosferyczne (silny wiatr) że po przejechaniu ponad 600 kilometrów nie dało się zejść poniżej 8,3 literka
Mam inny całkiem silnik jak przedmówcy piszą ale zawsze na trasie udaje się utrzyma 7,8-7,5 literka byłem na sylwestrze i na trasie były tak niekorzystne warunki atmosferyczne (silny wiatr) że po przejechaniu ponad 600 kilometrów nie dało się zejść poniżej 8,3 literka
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E FL G4FP ( GT ) WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
To niestety , ale nie problem , a raczej "urok" hybrydy w SUV-ie. Zwykły benzynowy NX4 1.6 T-GDI waży 1445 kg , HEV 1574 kg , natomiast na "S" , czy "A" nie za bardzoArnivaldus pisze: ↑31 gru 2024, 20:40Mam wersje HEV facelift.
(...) Ostatnio jechalem na świeta i stwierdzilem, że tym razem pojadę "normalnie" jechalem z tempomatem 130-150km/h spalanie skoczyło do 11.5l na 100km. Dziś jechalem ok 300km jechalem z tempomatem na 100km/h drogą ekspresową ( myślałem że mnie coś trafi ) spalanie pomiedzy 7-7.5l na całej trasie 7.0 ale ok 50% to drogi krajowe jechalem przepisowo. Jeżeli pojechalbym z max dozwoloną to spalanie było by w okolicach 7.5-8l czyli 120km/h na odcinku drogi ekspresowej.
(...)
bateria jest w stanie "na siebie zarobić" , więc praca jest wykonywana praktycznie ciągle przez silnik spalinowy , a dodatkowe kilogramy wagi ciążą .
Bo i mniejsza powierzchnia czołowa , a więc i opory aerodynamiczne, no i mniejsza masa własna .Arnivaldus pisze: ↑31 gru 2024, 20:40(...)
(...)
Dlatego Ja drugi raz wybrałem zwykłą benzynę , a nie HEV-a , bo dzięki temu mam na "S" uczciwe szejsetkilkadziesiąt zasięgu.Arnivaldus pisze: ↑31 gru 2024, 20:40(...)
Jeśłi start na rozgrzanym silniku , dodatnia temperatura i brak agresywnej jazdy to pewnie taki wynik da się bez problemu .... "wykreować"Arnivaldus pisze: ↑01 sty 2025, 22:19(...)
W intetnecie znalazłem wiele wpisów gdzie ludzie piszą o spalaniu 7.5-8.5 przy 130-140km/h, o takim spalniu zapewniał mnie też sprzedawca.
(...)
-
- Świeżak
Dzięki wielkie Panowie za odpowiedź, to mi trochę rozjaśnia sytuację. Pozostaje tylko "jeździć obserwować "
Szkoda, miałem nadzieje usłyszeć, że jednak coś jest nie tak, a tak wychodzi na to, że nie można wieżyć sprzedawcy. Zawsze traktuje ich opowieści i obietnice z przymróżeniem oka ale tym razem gość kłamał w żywe oczy. Jak bedę w serwisie to sobie z nim pogadam ...
Szkoda, miałem nadzieje usłyszeć, że jednak coś jest nie tak, a tak wychodzi na to, że nie można wieżyć sprzedawcy. Zawsze traktuje ich opowieści i obietnice z przymróżeniem oka ale tym razem gość kłamał w żywe oczy. Jak bedę w serwisie to sobie z nim pogadam ...