Tucson NX4
Dramat ze spalaniem w nowym NX4
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson SUV 1.6 T-GDI 7DCT 160KM SMART 2024
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Sailing Blue Pearl
Re: Dramat ze spalaniem w nowym NX4
No i tu mi utarłeś nosa :craft", miałeś rację, a ja się myliłem.
Istotnie, można w ustawieniach podać km/l zamiast jak zwyczajowo l/100 km.
Jaja....
Dziękuję i wybacz ironiczny ton poprzedniej odpowiedzi.
Istotnie, można w ustawieniach podać km/l zamiast jak zwyczajowo l/100 km.
Jaja....
Dziękuję i wybacz ironiczny ton poprzedniej odpowiedzi.
-
- Świeżak
Tak, GPM.
Natomiast w Europie, powiem szczerze : nie spotkałem dotąd w praktycznym zastosowaniu, ani w żadnym opisie wozu.
Za standard, wiadomo : uchodzi ilość litrów na 100 km.
No nic, moja wina : przegapiłem w menu.
Dzięki raz jeszcze Craft.
Natomiast w Europie, powiem szczerze : nie spotkałem dotąd w praktycznym zastosowaniu, ani w żadnym opisie wozu.
Za standard, wiadomo : uchodzi ilość litrów na 100 km.
No nic, moja wina : przegapiłem w menu.
Dzięki raz jeszcze Craft.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Kona FL SMART
- Kolor: Czerwony
Trochę z przekąsem i ironią napiszę, że wystarczyło na samym początku samemu wejść w ustawienia jednostek i popatrzeć, ale lepiej od razu pisać na forum, że auto zepsute i jeszcze kogoś obśmiać, że sobie z kogoś żartuje jak udziela porady
:

-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: 2 kolorowy
Najważniejsze że się wyjaśniło
Jak zmieniłeś te jednostki to ile w końcu wyszło spalanie ?

Jak zmieniłeś te jednostki to ile w końcu wyszło spalanie ?
-
- Świeżak
Nie obśmiewałem, czytałeś moje przeprosiny.
Podobnie jak każdy na tym forum , przeczytałem pierdylion testów i obejrzałem tyle samo filmików na youtube.
Kto Ci w Europie podaje spalanie w skali "ile km zrobisz na 1 litrze" ? W jakimkolwiek teście czy filmiku.
Nie widziałem, nie słyszałem, nie spotkałem.
Prawda jest taka, że to pewnie automatyczne "zakręcenie" w tłumaczeniu na polski instrukcji skośnookiej, w wykonaniu AI.
Nie zmienia to faktu, że w wersji na Europę menu powinno ustalać jako jednostkę definicyjną ( tak jak km zamiast mili, etc. ) , spalanie w l/100 km, żadne inne.
OK., zakręciłem się, nie zajarzyłem od razu, ale okoliczności wybitnie mylące, sorry.
No i wiadomo : jak przy kazdym nowym wozie, z lekka podkręcone ciśnienie.
Zamykam temat.
Podobnie jak każdy na tym forum , przeczytałem pierdylion testów i obejrzałem tyle samo filmików na youtube.
Kto Ci w Europie podaje spalanie w skali "ile km zrobisz na 1 litrze" ? W jakimkolwiek teście czy filmiku.
Nie widziałem, nie słyszałem, nie spotkałem.
Prawda jest taka, że to pewnie automatyczne "zakręcenie" w tłumaczeniu na polski instrukcji skośnookiej, w wykonaniu AI.
Nie zmienia to faktu, że w wersji na Europę menu powinno ustalać jako jednostkę definicyjną ( tak jak km zamiast mili, etc. ) , spalanie w l/100 km, żadne inne.
OK., zakręciłem się, nie zajarzyłem od razu, ale okoliczności wybitnie mylące, sorry.
No i wiadomo : jak przy kazdym nowym wozie, z lekka podkręcone ciśnienie.
Zamykam temat.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Kona FL SMART
- Kolor: Czerwony
Dlatego napisałem, że to ostatnie to z przekąsem i z żartem, ale prawda jest taka, że to serwis tego nie zmienia przy pierwszym przeglądzie zerowym przed wydaniem wózka. Takie same tematy co chwilę pojawiają się przy nowej Konie II i już elaboraty na 30 stron co się zepsuło.
I tak jak wspomniał arbi - jakie spalanie teraz od początku na dotarciu? Obstawiam koło 9 litrów jak to służbowe
I tak jak wspomniał arbi - jakie spalanie teraz od początku na dotarciu? Obstawiam koło 9 litrów jak to służbowe

-
- Świeżak
W tych okolicach, 9,8 l/100 km. Wskazanie zawyżone, poprzez moje lekkie pałowanie biednego auta z opisanych przyczyn.
Napiszę na spokojnie po następnym zatankowaniu do pełna, bo ciągle mnie ch... strzela, jak ogarniam temat.
Morał : czytać forum.
Napiszę na spokojnie po następnym zatankowaniu do pełna, bo ciągle mnie ch... strzela, jak ogarniam temat.
Morał : czytać forum.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Silky Bronze
Berlingo tak miało (ma?)
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6TGDI HEV 215km Platinum
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Biały
Ja mam wersje HEV po facelift wersja 215km. Przejechalem już 6 tyś. Ostatnio jechalem na święta w trasie na autostradzie do przjechania ok 500 km. Jechalem w trybie eco 130-150 km/h w mierę możliwości ze stała prędkościa. Spalanie skoczyło do 11.5l na 100km przy średniej prędkości 137km/h. Po ok 300km musialem zwolnić do 100km/h dojechalem ostatecznie na rezerwie.
Jak dla mnie ten samochód w trasie to porażka, w mieście lub w warunkach podmiejskich jest naprawdę spoko. Zakładałem spalanie w okolicach 9l na 100km przy takiej prędkości, takie spalanie też obiecywał sprzedawca. Sugerował że wersja 4x4 bedzie mieć spalanie powyżej 10l. Poprzednio jechalem tą trasę jak silnik był jeszcze na dotarciu więc nie przekraczalem 110km/h i spalanie bylo 7.5-8l. Czy w wesji bez hybrydy wygląda to podpbnie ?
Jak dla mnie ten samochód w trasie to porażka, w mieście lub w warunkach podmiejskich jest naprawdę spoko. Zakładałem spalanie w okolicach 9l na 100km przy takiej prędkości, takie spalanie też obiecywał sprzedawca. Sugerował że wersja 4x4 bedzie mieć spalanie powyżej 10l. Poprzednio jechalem tą trasę jak silnik był jeszcze na dotarciu więc nie przekraczalem 110km/h i spalanie bylo 7.5-8l. Czy w wesji bez hybrydy wygląda to podpbnie ?