Tucson TL
Czujniki ciśnienia - przeprogramowanie
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Czujniki ciśnienia - przeprogramowanie
Tak krisman masz niewątpliwie rację. Wybacz.
Za późno, "wszyscy pod ścianę".
A na serio, chyba już wiem skąd i wyższy hałas i wyższe spalanie w letnim komplecie.
Koła nie były opisane i prawdopodobnie założone z lewej na prawą, a nie były bez przebiegu, miały ok. 4k przejechane. Bieżnik w takiej oponie jest już "dotarty" do kierunku jazdy, a tu nagle zmiana o 180 km. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów opony wyraźnie ucichły i komputer pokazuje "normalne" spalanie (dzisiejsza średnia 7.1/100, przy 9,0 wczoraj! - ta sama trasa Ok.40 km)
Jestem w 99,9% pewien, że to była przyczyna, hałas przypominający lekko zblokowane klocki, szum przy wyższych prędkościach, który wyraźnie cichł z minuty na minutę.
A na serio, chyba już wiem skąd i wyższy hałas i wyższe spalanie w letnim komplecie.
Koła nie były opisane i prawdopodobnie założone z lewej na prawą, a nie były bez przebiegu, miały ok. 4k przejechane. Bieżnik w takiej oponie jest już "dotarty" do kierunku jazdy, a tu nagle zmiana o 180 km. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów opony wyraźnie ucichły i komputer pokazuje "normalne" spalanie (dzisiejsza średnia 7.1/100, przy 9,0 wczoraj! - ta sama trasa Ok.40 km)
Jestem w 99,9% pewien, że to była przyczyna, hałas przypominający lekko zblokowane klocki, szum przy wyższych prędkościach, który wyraźnie cichł z minuty na minutę.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Używane opony to zawsze jakieś "ale" - ja skończyłem z używanymi raz na zawsze.
- jag888
- Weteran
- Twój samochód: Tucson 2016 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM) BlueDrive , wersja Style
- Kolor: Phantom Black
wczoraj zmieniałem na letnie i to akurat w ASO, i tez upierali się ze musi iść lewy przód dokładnie na lewy przód (czyli ze miejsca są ważne)
nauczyłem się już nie wymądrzać w serwisie, więc przyjąłem tą wiedzę objawioną jako prawdę
Bzdura, przetestowane w realu. Chyba, że mam zepsute auto
Swoją drogą, według tego ASO by zrobić rotację opon, musiałbyś za każdym razem ściągać je z felg
Czy ktoś już naprawiał przebitą oponę zestawem naprawczym. Czy taki zestaw aby nie szkodzi czujnikom ciśnienia ?
-
- Weteran
- Twój samochód: nieważne
- Kolor: nieważne
Dobre pytanie, też się zastanawiam co z czujnikami w takim wypadku...
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black
Włlaśnie. Poproszę o wypowiedzi osób które naprawialy już swoje koła. Niestety mieszkam w okolicy gdzie sukcesywnie gmina utwardza moją polną drogę jakimś syfem. Później wystają gwoździe, pręty itp. Opony przebijam na swojej ulicy 3-5 razy do roku. Ale nie chcę być królikiem doświadczalnym i wolę jakby co zaopatrzyć się w 5 koło. Raz gmina zapłaciła odszkodowanie za komplet kół po moich roszczeniach... po prostu opona tak się przebiła z boku że nie dało jej się naprawić.
Wysłane przy użyciu Tapatalka.
Wysłane przy użyciu Tapatalka.