Tucson TL
Czujniki ciśnienia - przeprogramowanie
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
No właśnie jak to jest z tymi czujnikami ciśnienia? Kupiłem koła na zimę, mam zestaw od innego Tucsona. Czy jak je założę mogę liczyć na to, że czujniki z tych kół dogadają się z oprogramowaniem w aucie? Czy 2x do roku trzeba będzie jechać do serwisu tylko po to, żeby mi po zmianie kół zaprogramowali czujniki ciśnienia TPMS na nowo w oprogramowanie auta?
Dokształciłem się nieco wczoraj i wiem, że fabrycznych czujników nie można przeprogramować i używać jako klony, z kolei oryginalne czujniki można sklonować na nieoryginalne i auto się nawet nie zorientuje że ma zmienione koła
Czy ktoś już ćwiczył ten temat i może podzielić się wiedzą na ten temat? Idzie czas zmiany kół - więc przyda się potomnym zapewne.
Dokształciłem się nieco wczoraj i wiem, że fabrycznych czujników nie można przeprogramować i używać jako klony, z kolei oryginalne czujniki można sklonować na nieoryginalne i auto się nawet nie zorientuje że ma zmienione koła
Czy ktoś już ćwiczył ten temat i może podzielić się wiedzą na ten temat? Idzie czas zmiany kół - więc przyda się potomnym zapewne.
- Hrabia
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI 2WD Comfort + Navi
- Kolor: Polar White
Re: Czujniki ciśnienia - przeprogramowanie
Hej. Myślę, że tylko serwis odpowie ale mogę powiedzieć jak było w poprzednim aucie i myślę, że tu będzie podobnie.
Komputer pamiętał dwa zestawy czujników. Podczas pierwszej wizyty z zimowymi felgami/czujnikami trzeba je było dodać do pamięci. Potem nie było problemu ze zmianami całych kół.
Komputer pamiętał dwa zestawy czujników. Podczas pierwszej wizyty z zimowymi felgami/czujnikami trzeba je było dodać do pamięci. Potem nie było problemu ze zmianami całych kół.
- Tucson
- Autor
- Kontakt:
Czy przy wymianie trzeba opisać koła tak aby przy kolejnej wymianie trafiły w dokładnie to samo miejsce? Czy położenie kół z czujnikami TPMS ma znaczenie przód tył tylko wiadomo jak opony są kierunkowe.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.7 CRDI 141KM 2WD 7DCT
- Kolor:
Oryginalne czujniki w serwisie są w cenie 165 zł Może komuś się przyda.
SILNIK: 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM)
- Tucson
- Autor
- Kontakt:
Czyli oryginalne od Hyundaia Tucsona da się wkodować w moje auto?
Dzwonili wczoraj do mnie z salonu hyundaia, że moje auto już przyjechało z fabryki i przy okazji pytałem o zimówki i czujniki ciśnienia. Facet z serwisu powiedział, że auto bez problemu rozpoznaje drugi komplet czujników (oryginalnych) i nic nie trzeba robić. Powiedział, że wystarczy przejechać ze 2 kilometry i auto samo wszystko rozpozna. Cena za komplet czujników to około 600 PLN.
- Tucson
- Autor
- Kontakt:
Dzięki wrobel - rozwiałeś moje wątpliwości wszelkie
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Giulietta
- Kolor:
pytanie jakie czujniki są w Tucsonie- mogą być montowane na kołach albo TPMS zlicza z czujników ABS-u obroty koła. O ile w tym drugim przypadku wystarcza reset przyciskiem to w tym pierwszym bez programowania się nie obejdzie - o ile zmienimy rozmiar a tak - tez powinno być oki- przetestowane w VW CC.
Alfa Romeo Giulietta TB
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1,6 GDi Comfort
- Kolor:
Witam Serdecznie
Mam podobny problem do kolegów, posiadam komplet kół z czujnikami zimowymi od IX 35 oryginalne felgi z czujnikami.
Ale Tucson ich nie rozpoznaje i tu moje pytanie
Czy istnieje możliwość wpięcia się przez komputer i przeprogramowania czujników czy jest jakiś program do samodzielnego przeprogramowania czujników
Dziękuję Serdecznie za udzielenie odpowiedzi.
Mam podobny problem do kolegów, posiadam komplet kół z czujnikami zimowymi od IX 35 oryginalne felgi z czujnikami.
Ale Tucson ich nie rozpoznaje i tu moje pytanie
Czy istnieje możliwość wpięcia się przez komputer i przeprogramowania czujników czy jest jakiś program do samodzielnego przeprogramowania czujników
Dziękuję Serdecznie za udzielenie odpowiedzi.
- Tucson
- Autor
- Kontakt:
Podejrzewam że będzie z tym problem. Z tego co zgłębiłem temat to oryginalnych czujników nie da sie przeprogramować. Może się da w serwisie. Nieoryginalne czujniki mają możliwość klonowania oryginalnych i jest do tego soft ogólnie dostępny.