Tucson TL
Ciekawostka o silniku 1.6 GDI
- destroyed22
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI STYLE
- Kolor: Biały
Ciekawostka o silniku 1.6 GDI
https://youtu.be/qIrkbC0wCOA?si=wHnv2TlrWXo_Ku6u
Witajcie. Ktoś słyszał takie rzeczy o naszych silnikach ?
Witajcie. Ktoś słyszał takie rzeczy o naszych silnikach ?
- myTucson
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 N-line HEV MY25
- Rok produkcji: 2024
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Shadow Gray/Abyss Black
Re: Ciekawostka o silniku 1.6 gdi
Oglądałem ten film przed twoim postem i przeszła mnie taka refleksja, że chyba tu na forum pojawił się temat dot. kultury pracy tego silnika tzn szarpanie omawiane w tym filmie. A z drugiej strony jak to jest, że samochód z przebiegiem 40tys zamiast na gwarancji w serwisie jest naprawiony u jakiegoś Pana Rysia. Oczywiste nie twierdzę, że problemu nie ma, ale tak się złożyło że mając doświadczenie z flotą Hyndai i30 w zaprzyjaźnionej firmie, nie słyszałem aby któraś z 30ek padła na motor, a eksploatowane są do zużycia, najczęściej powyżej 200kkm w ciągu 5-7lat.
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.
- destroyed22
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI STYLE
Ja też nigdy nie słyszałem żeby komuś z silnikiem 1.6 gdi przytrafiały się takie dolegliwości, mój 2018 ma się bardzo dobrze, może ktoś z forum doświadczył takiego przypadku? Aż nie chce mi się w to wierzyć..
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat
Miałem 1,6gdi w pierwszym Tucsonie sprzedałem z nalotem jak pamiętam ok. 130tys. poza tym, że był zbyt słaby do tego samochodu nie miałem żadnych uwag do jego eksploatacji była bezawaryjna.
- myTucson
- Forumowicz
Bo może sugerowany w filmie problem silnika nie dotyczy generalnie silników gdi koncernu Korea Motors, a jakiejś serii katalizatorów montowanych akurat w i30 lub KIA Ceed?
Wcześniej TL 1,7 CRDI DCT STYLE. Obecnie zaprzyjaźniam się z pierwszą hybrydą. Mam mieszane odczucia, ale to już chyba tak jest, że stare przyzwyczajenia nie pozostają bez znaczenia.
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Kolor: PolarWhite
Faktem jest że przy większym przebiegu biorą olej. Nawet litr na 7k km.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
Cześć Panowie
ja też z wypiekami obejrzałem ten materiał na YT (a także komentarze pod filmem) i niosłem się z myślą zamieścić tutaj link pod analizę na forum.
Mało tego, mam 1.6 GDI z GPFem rocznik 2020 i powiem Wam dokładnie obejrzałem schematy głowica, słupek, dolot, sam GPF i nie widzę tam żadnej rurki co prawadzi spaliny spowrotem do komór.
Omawiany tam EGR jest też jakąś niedorzeczną nadinterpretacją, bo nie widze na schematach wprost tego elementu.
Pytanie zatem czy faktycznie jest tam jakiś niskociśnieniowy system np poprzez zmienne fazy uchylają się zawory aby pobrać trochę spalin od strony kolektora wydechowego?
Doszukuję się w tym materiale chęci spowodowania popłochu aby się interes w warsztacie kręcił na inspekcje, ale i tak jestem zaniepokojony wizją porcelany w cylindrach.
Czy ktoś z forumowiczów zna temat od kuchni i potwierdzi lub zaprzeczy te rewelacje?
W materiale jest chyba IX35 więc wiele generacji do tyłu, może tyczy to starych jednostek?
ja też z wypiekami obejrzałem ten materiał na YT (a także komentarze pod filmem) i niosłem się z myślą zamieścić tutaj link pod analizę na forum.
Mało tego, mam 1.6 GDI z GPFem rocznik 2020 i powiem Wam dokładnie obejrzałem schematy głowica, słupek, dolot, sam GPF i nie widzę tam żadnej rurki co prawadzi spaliny spowrotem do komór.
Omawiany tam EGR jest też jakąś niedorzeczną nadinterpretacją, bo nie widze na schematach wprost tego elementu.
Pytanie zatem czy faktycznie jest tam jakiś niskociśnieniowy system np poprzez zmienne fazy uchylają się zawory aby pobrać trochę spalin od strony kolektora wydechowego?
Doszukuję się w tym materiale chęci spowodowania popłochu aby się interes w warsztacie kręcił na inspekcje, ale i tak jestem zaniepokojony wizją porcelany w cylindrach.
Czy ktoś z forumowiczów zna temat od kuchni i potwierdzi lub zaprzeczy te rewelacje?
W materiale jest chyba IX35 więc wiele generacji do tyłu, może tyczy to starych jednostek?
-
- Twórca
Szybka aktualizacja od tego Pana opisująca jego pomyłke i precyzująca problem
https://youtu.be/3ZfWVHD6ZO0?feature=shared
https://youtu.be/3ZfWVHD6ZO0?feature=shared
- myTucson
- Forumowicz
Nie znam twórczości autora kanału, na którego pierwszy filmik trafiłem przypadkiem. Teraz obejrzałem ten drugi film z linku i powiem, że człowiek nie wzbudza mojego zaufania. Plecie trzy po trzy. Coś tam wie, coś mu ktoś wytłumaczył, gdzieś się pomylił, ale ma rację. W pierwszym filmie kategorycznie twierdził, że wszystkie te silniki się zacierają, teraz nagle wychwala jakąś igłę z dużym przebiegiem. Wvpierwsxym filmie psy wiesza na KIA/Hyundai, w drugim już rozmydla problem na różnych producentów. Dla mnie gość szukający wyświetleń, którego być może jakiś prawnik nieco ukierunkował, żeby nie rozpędzał się z tymi kategorycznymi twierdzeniami o wadzie produkcyjnej i szybko zmienił zdanie.
-
- Twórca
Kocioł w internecie rozgrzany na czerwono,
Inni jutuberzy już odpowiadają swoimi teoriami, tu następny materiał w kolejności:
https://youtu.be/8T3YC0HqprQ?feature=shared
Inni jutuberzy już odpowiadają swoimi teoriami, tu następny materiał w kolejności:
https://youtu.be/8T3YC0HqprQ?feature=shared