Tucson TL
Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson TL? Napisz tutaj.
Julek

Re: Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej

Post autor: Julek » 27 mar 2017, 14:06

Tak.Jak pisalem wcześniej na forum sam byłem przykładem. Swojego czasu montowano plastikowe łożyska w oplach. Auto kupiłem w 01.2012r. a po ok 40 tyś dokladnie 27 mcy później skrzynia demontowana. Cóż gwarancja opla tylko na 2 lata... próbowałem coś z tym robić ale po gwarancji nie wiele już można było. Po 73 tys czyli mc temu stało się to samo. Auto sprzedałem. Podejrzewam, że serwis włożył te same plastikowe łożyska. Mówią, że w tych turbodoladowanych tak się działo. Współczuję Koledzy...

krisman

Post autor: krisman » 27 mar 2017, 14:13

Tu problem jest od nowości, więc albo błąd konstrukcyjny, albo skrzynia nie wytrzymuje obciążenia/momentu, albo to jest coś
powiązanego ze skrzynią: sprzęgło, wysprzęglik, koło dwumasowe itp. Wymiana skrzyni nic nie daje, wymiana sprzęgła też u kogoś nic nie dała, więc trzeba "atakować" do skutku by w końcu znaleźli rozwiązanie.

PJ22
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
Kolor: Fiery Red

Post autor: PJ22 » 27 mar 2017, 18:18

W dniu dzisiejszym do mojej żony, sam nieprzymuszony zadzwonił szef salonu. Podobno zgłoszonych w Dąbrowie jest 4 pojazdy. Mają napisać oficjalne pismo do koncernu o rozwiązanie sprawy. Wygląda, że czeka nas ciekawa przeprawa z tym problemem.
Mają jeszcze jakiegoś powypadkowego, w którym jest to samo przy okazji. Nie wiem czy sami to odkryli, czy było wcześniej zgłoszone.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 18:49 przez PJ22, łącznie zmieniany 1 raz.

Julek

Post autor: Julek » 27 mar 2017, 18:42

No i właśnie o to chodzi PJ22 ! Niech coś konkretnego w końcu się z tym dzieje. Trzymam kciuki.

Wysłane przy użyciu Tapatalka.

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 27 mar 2017, 19:44

maik30d pisze:
27 mar 2017, 10:19
Ja już wolę powyżej kilkuset kilometrów jechać clio IV dci bo Tucsona już dwa razy lawet ściągała :/
Maik30d, a z jakiego powodu dwa razy Ci lawetą Tucsona ściągali? Ze względu na skrzynię?
1.6 T-GDI 4WD Comfort

krisman

Post autor: krisman » 27 mar 2017, 21:38

Panowie, wyszukałem coś, co zapewne was zainteresuje (dotyczy silników turbodoładowanych hyundaia 2.0 w usa)
czyżby to u nich (hyundai) norma?
http://www.hyundai-forums.com/lf-2015-s ... se-15.html
https://www.youtube.com/watch?v=MW6HwCIPY2E
https://www.youtube.com/watch?v=49-U7FmRRzc

krisman

Post autor: krisman » 27 mar 2017, 23:49

Najciekawsze, że mają po kilkadziesiąt tyś. mil na budzikach ( komentarze) w 1.6 t-gdi a auta jeżdżą bez problemów, tylko ten hałas.

dzako
Twórca
Twój samochód: 1.6 T-GDI Style 4WD
Kolor: moonrock

Post autor: dzako » 28 mar 2017, 8:01

To jakieś światełko, tylko ciekawe czy nie skończy się jak zawsze. PJ22 czy była u Ciebie w ogóle próba wymiany skrzyni na nową?

dzako
Twórca
Twój samochód: 1.6 T-GDI Style 4WD
Kolor: moonrock

Post autor: dzako » 28 mar 2017, 12:57

Ale czy po wymianie skrzyni i sprzęgła jest cicho na zimnym silniku bez wciśniętego sprzęgła?

Szymek607
Nowicjusz
Twój samochód: Tucson 1,6 t-gdi 2016
Kolor:

Post autor: Szymek607 » 28 mar 2017, 16:21

Witam koledzy. Pomeczylem temat, poczytałem podzwonilem po kolegach mechanikach i wiem już dużo więcej. Na 90% problem w naszych skrzynkach jest z synchronizatorem biegów 1 lub drugim za luźne lub poprostu do D :-) Jak wiadomo każdy bieg ma swój synchronizator. To tłumaczy gorsze wchodzenie 2 biegu- przynajmniej u mnie bo znowu się zaczęło. Zgrzyty pasują do objawów ogólnie z synchronizatora. W Kia problem ponoć znany w niektórych skrzynkach ta powiedział kolega który tam pracował . Byłem tez jako zainteresowany w Hyundai pomeczylem auto testowe 1,6- t gdi- oczywiście z rana i lekko juz brzeczalo! Takze tego cala seria skrzyń ma te wadę. Ponoć Koreańczycy już rozkminiaja sprawę czerpiąc z doświadczenia Kia :-)

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu