Tucson TL
Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson TL? Napisz tutaj.
krisman

Re: Buczenie, hałas - po wciśnięciu sprzęgła ciszej

Post autor: krisman » 31 sty 2017, 10:35

I uważasz to za długi termin rozwiązania poważnego problemu, tak by nie powracać do tematu? Kolego, poczytaj sobie inne fora, ile czasu zajęło koncernom załatwienie prostszych spraw.
Naprawdę rozumię Twój żal. Miałeś wyjątkowego pecha przy zakupie, ale miejmy nadzieję, że znajdą przyczynę i koszmar się skończy.

magnusus
Świeżak
Twój samochód: Hyundai ix20
Kolor:

Post autor: magnusus » 31 sty 2017, 10:39

krisman pisze:
30 sty 2017, 21:27
Na jakie podstawie tak twierdzisz? Jak po postach tu dotkniętych problemem, to wydaje mi się, że wszelkimi sposobami próbują rozwiązać problem (wymiany sprzęgła, łożyska, skrzyni), więc skąd tak drastyczna ocena?
Właśnie na takiej podstawie,że gdyby problem nie dotknął modelu Tucson(nad promocją którego poświęcają dużo czasu) to daje wam słowo, że zamietli by go pod dywan na co przykładem jestem ja sam i mój ix20. Do tej pory problem był sporadyczny aż urósł do takich rozmiarów i może się skończ akcjami przywoławczymi.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2017, 17:01 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort. unikamy długich cytatów

krisman

Post autor: krisman » 31 sty 2017, 11:00

,,Do tej pory problem był sporadyczny aż urusł do takich rozmiarów i może się skończ akcjami przywoławczymi"

Jakich rozmiarów? Masz jakieś konkretne informacje, czy mówisz o kilku przypadkach tu opisanych na tysiące sprzedanych?

barber

Post autor: barber » 31 sty 2017, 13:56

Problem brzęczenia występuje od modelu i30 jest także w ix20 na Tucsonie kończąc. Czyli jest znany od kilku lat. Gdyby usterka jaka dotknęła kilka osób z tego forum była sporadyczna Hyundai by ich olał i nie szukał rozwiązania problemu. Skoro szukają przyczyny moim zdaniem musi ona dotyczyć większej ilości użytkowników tego modelu ;)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2017, 17:02 przez barber, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: int.

losiek
Weteran
Twój samochód: nieważne
Kolor: nieważne

Post autor: losiek » 31 sty 2017, 14:49

Poza tym pewnie wielu jeździ z tą usterką i nawet o tym nie wie :) Np. u mnie pojawia się średnio raz na dwa tygodnie, tylko jak auto długo postoi na mrozie i w dodatku bez przystawiania ucha do nadkola jej nie słyszę.
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black

krisman

Post autor: krisman » 31 sty 2017, 19:51

Idąc tropem mrozu i z nim związanych zgrzytów, przeglądałem fora skandynawskie. Niestety na razie nic nie znalazłem pasującego tu, ale za to znalazłem info, na forum szwedzkim, że mają niektórzy te same problemy ze skrzynią automatyczną co w USA.
http://m.carcomplaints.com/Hyundai/Tucson/2016/recalls/
Link do Szwedów:
http://www.hyundaiforum.se/viewtopic.php?f=68&t=7497

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 01 lut 2017, 10:36

Na szybko nagrałem dzisiaj odgłos mojego silnika. Nagranie telefonem, więc szału nie ma:

https://www.dropbox.com/s/e96d94tbatwqn ... 7.mp4?dl=0
Ostatnio zmieniony 01 lut 2017, 19:42 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikamy niepotrzebnie długich cytatów.
1.6 T-GDI 4WD Comfort

miras2016
Mistrz
Kolor:

Post autor: miras2016 » 01 lut 2017, 13:38

A co w przypadku, gdy awaria przedłuża się ponad trzy dni (np. czekają na części)? Odbierają auto zastępcze?
Ostatnio zmieniony 01 lut 2017, 19:43 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Unikamy niepotrzebnie długich cytatów.
1.6 T-GDI 4WD Comfort

wrobel

Post autor: wrobel » 01 lut 2017, 16:22

Panowie - dzwonili do mnie dzisiaj z ASO i poinformowali mnie (nieoficjalnie), że hyundai ponoć szykuje do produkcji nową partię skrzyń pozbawioną wady fabrycznej. Wadą są podobno źle spasowane łożyska z obudową i to one dają taki efekt brzęczenia. Dlatego wymiana skrzyni do tej pory nic nie dawała bo wszystkie skrzynie były z tą usterką. Teraz pozostaje czekać spokojnie na nowe skrzynie.

miras2016
Mistrz
Kolor:

Post autor: miras2016 » 01 lut 2017, 16:34

O, to świetna informacja! Widać światełko w tunelu... ciekawe czy zrobią akcję serwisową, czy wymieniać będą indywidualnie.
1.6 T-GDI 4WD Comfort

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu