Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson TL 2015-2020?
samsung19
Weteran
Twój samochód: ---
Kolor: ---

Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać

Post autor: samsung19 » 24 cze 2017, 14:27

Każdy ma swoje zdanie, ale prawda jest jedna.
Stać Cie na zakup auta z turbo to i stać na paliwo czy też naprawy.
Kupujesz auto bez turbo, zapomnij o dynamice, ale za to ciesz się bezawaryjnością.

MarekB
Weteran
Twój samochód: 1.6T-GDi Premium 4WD
Kolor: white sand

Post autor: MarekB » 24 cze 2017, 14:56

Słowo daję ta dyskusja nie różni się niczym od dyskusji na temat wyższości playstation nad xbox, albo iphone nad samsungiem :)

Oba silniki są różne od siebie, za inne pieniądze, z inną charakterystyką i mocą. Każdy musi sam dokonać wyboru. Każdy wybór poprzedza proces decyzyjny i raczej każdy dokonuje wyboru świadomie.

Kierowca który wybrał 177KM będzie uważał to za moc odpowiednią i czegokolwiek nie napiszecie to nic to nie zmieni, identyczna sytuacja z tym co zdecydowali się na 132KM. Jakiś procent z obu grup pewnie będzie żałował decyzji, ale to normalne.

peace

Julek

Post autor: Julek » 24 cze 2017, 16:18

samsung19 pisze:
24 cze 2017, 14:27
Każdy ma swoje zdanie, ale prawda jest jedna.
Stać Cie na zakup auta z turbo to i stać na paliwo czy też naprawy.
Kupujesz auto bez turbo, zapomnij o dynamice, ale za to ciesz się bezawaryjnością.
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem.
Mając badziewne turbo w Oplu A-J ST dwukrotnie robiłem po gwarancji skrzynię biegów czyli wychodzilo 2x5-6tys+dwumas i turbina. Zakup auta z turbiną nie świadczy wcale o tym czy kogoś stać na naprawy czy paliwo. Gdyby to był może Lexus... to się zgadzam ale nie zwykły Tucson z jakaś tam turbinką.
A w ogóle idąc takim śladem krytyki w stosunku do gdi rownie dobrze moglyby krytykowac 1.6 tgdi użytkownicy aut z mocniejszymi silnikami. Przecież tgdi to nie jest wcale aż taki gieroj.

samsung19
Weteran

Post autor: samsung19 » 24 cze 2017, 16:32

Masz 5 lat gwarancji i po tym czasie spora liczba osób sprzeda Tucsona więc naprawami nie należy się aż tak przejmować.

A ile masz mocniejszych wersji w europie od Tgdi ?
1 ?
Bronicie swojego , spoko.
Ale nie ma takiej opcji , żeby silnik 1.6 gdi był dynamiczny . Nie macie w nim jak to określiłeś "jakaś tam turbinka " , która załatwia Wszystko.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2017, 16:35 przez samsung19, łącznie zmieniany 1 raz.

samsung19
Weteran

Post autor: samsung19 » 24 cze 2017, 16:33

U mnie w pracy są 2 kijanki z tym silnikiem
Tragedia
Ostatnio zmieniony 24 cze 2017, 16:36 przez samsung19, łącznie zmieniany 2 razy.

PJ22
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
Kolor: Fiery Red

Post autor: PJ22 » 24 cze 2017, 16:35

Porównujemy dwa silniki w identycznym samochodzie, a nie Porsche z Trabantem. Między tymi dwoma silnikami w Tucsonie jest przepaść i tego nikt nie zaprzeczy. Realnie rzecz biorąc jak będzie z awaryjnością tego też nie wiemy, ale wydaje się, że w T-GDI będzie większa. Kwestia jest też taka, jak długo ktoś chce danym pojazdem jeździć. Co będzie po gwarancji się psuło, to mnie zupełnie nie interesuje.

samsung19
Weteran

Post autor: samsung19 » 24 cze 2017, 16:45

https://www.youtube.com/watch?v=wlLItkBHK4U

Przy takiej masie auta, 150 km to minimum

rav

Post autor: rav » 24 cze 2017, 17:19

A ja tak używam auta aby przyszły nabywca także cieszył się niego przez kolejne lata czyli dbam o nie, a nie wychodzę z założenia, że i tak je sprzedam i może się później komuś psuć bo ja je zajade w pierwszych latach.
Myślę o aucie nie tylko w okresie 3-5lat, dzięki czemu od lat udaje mi się swoje poprzednie zawsze sprzedał za cenę lepszą niż rynkowa. Najlepiej napisać, będę tym jeździł tylko 3lata, a później niech się ktoś martwi:/
Ten co tam pisze pewnie w ogłoszeniu mimo to pisze "Igła":/

Wysłane z Tapatalk

PJ22
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
Kolor: Fiery Red

Post autor: PJ22 » 24 cze 2017, 17:38

Poprzednią i30 sprzedałem za cenę wyższą niż rynkowa i była to igła bez najmniejszego zarysowania, użytkowana 2 lata. Kiedyś mogłem sprzedać gościowi auto które było złomem, ale wolałem spać spokojnie i oddać prawie za darmo handlarzowi. O samochody dbamy z żoną, ale bez przesady, służą do jeżdżenia, a nie polerowania szmatką. Jeśli Tucson będzie się psuł (lub nie naprawią skrzyni) to pójdzie w rozliczenie, jak będzie OK to sprzedam osobie prywatnej. Większe psucie się TGDI raczej wynika z samej technologii (oraz z zaplanowanego psucia) i każdy kupujący używane turbo, powinien wiedzieć na co się pisze, zawsze coś za coś. Czy jak ktoś bierze T-GDI, bo lubi mieć trochę przyjemności z jazdy i pewności, że nie braknie mu mocy w najmniej odpowiednim momencie, będzie taki samochód katował jak świr? Nie sądzę. A tak na marginesie który silnik jest bardzie katowany? Słabszy bez turbo piłowany na obrotach do wyprzedzania, czy mocniejszy z turbo wyprzedzający gładko między 2-3,5 tys obrotów?
PS Auto które sprzedawałem było złomem od samego początku, jak go kupiłem, wiele mu nie pomogłem.

krisman

Post autor: krisman » 24 cze 2017, 18:07

Wbrew pozorom, silniki "lubią" wysokie obroty.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu