Świetny pomysł!
Tucson TL
Wymiana opon na letnie poza ASO
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 Gdi Style
- Kolor: Polar White
Re: Wymiana opon na letnie poza ASO
Witam
Czy może ktoś zaproponować jakieś Aso lub gumiarza, który zna się na rzeczy i nie uwali czujników na Dolnym Śląsku. We Wrocławiu powiedzieli cenę 250 zł tłumacząc, że zwiększyli koszt roboczo godziny.
Czy może ktoś zaproponować jakieś Aso lub gumiarza, który zna się na rzeczy i nie uwali czujników na Dolnym Śląsku. We Wrocławiu powiedzieli cenę 250 zł tłumacząc, że zwiększyli koszt roboczo godziny.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT
- Kolor: Black Phantom
250 zl za co?
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI Style 2WD 2018
- Kolor: White Sand
Ile? 250? Ja zawsze wymieniam poza ASO, w warsztatach szkolnych przy Zespole Szkół Samochodowych w Lublinie. FV na kwotę chyba 120zł i tylko dlatego, że były czujniki.
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
W Wawie w ASO płaciłem 159 zł za wymianę opon na 17".
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
100zł brutto za wymianę 4 opon 17'.
Czas pracy około 40 min. Dla gumiarza czujniki to żadna filozofia.
Cena identyczna z czujnikami czy bez czujników.
Czas pracy około 40 min. Dla gumiarza czujniki to żadna filozofia.
Cena identyczna z czujnikami czy bez czujników.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI
- Kolor: Platinum Silver
Szukałem poza ASO ale jak widzą że nowy samochód to zaczyna się naciąganie typu: jak czujniki to drożej, jak SUV to drożej. W trzech zakładach chcieli po 140. W ASO zapłaciłem 150.
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Wychodzi 300zł rocznie na samą wymianę opon. Przy takich cenach rozważałbym wielosezonowe opony.
Czytając fora dochodzę do wniosku że paradoksalnie w Warszawie najniższa cena usług wulkanizacyjnych. Wpływ ma mnogość zakładów w mieście.
Czytając fora dochodzę do wniosku że paradoksalnie w Warszawie najniższa cena usług wulkanizacyjnych. Wpływ ma mnogość zakładów w mieście.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 GDI Style 2WD 2018
- Kolor: White Sand
Pozorna oszczędność. Opona wielosezonowa nigdy nie będzie tak dobra zimą jak opona zimowa czy latem, letnia. Po za tym kupując auto masz już założone opony letnie, więc i tak musisz ponieść koszty na zakup opon. Zakładając, że np. ja będę użytkował auto 5 lat, to przekładki w moim przypadku to 5x240zł=1200zł. Rocznie robię ok 25tyś. km przebiegu, w 5 lat to będzie ok.125tyś czyli średnio licząc każda opona w 5 lat przejedzie ok 63tyś. km. W połowie tego okresu to będzie ok. 31tyś kilometrów. Przy moim przebiegu opona wielosezonowa będzie bardziej zużyta, a więc mniej bezpieczną, niż opona zimowa i letnia. Koszt przełożenia opon rozłożony na 5 lat jest dla mnie bez znaczenia. Tutaj dla mnie priorytetem jest bezpieczeństwo, niż zaoszczędzone paręset złoty. A mając opony wielosezonowe również należy raz w roku wyważyć.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI go! 2WD
- Kolor: white sand
Czy ktoś ze Szczecina mógłby polecić jakiś dobry serwis opon tutaj w mieście? Na zewnątrz coraz zimniej, czas już najwyższy zmienić na zimowe, a ponieważ czeka mnie to pierwszy raz to nie znam lokalnego rynku dla takich aut. W ASO przy Hakena zawołali sobie 180 pln (za 17" alu) więc trochę dużo, w miejscu gdzie do tej pory serwisuję swoje inne autko (15" na zwykłych felgach) nie chcieli się podjąć ale i tak by skasowali 160 pln... Jest gdzieś taniej a dobrze? Mam obawy o czujniki i same alu - wcześniej miałem naprawianą oponę (letnią) w jednym z serwisów w okolicach dworca i co prawda nic nie uszkodzili ale felgi do tej pory nie jestem w stanie domyć (klej?) więc tam już nie wrócę.